Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at være den mest regnfulde juli i mere end 90 år!  Og starten på august (2023) har også budt på kulde, blæst og regn i rigelige mængder.

Når vi kigger på vores tomatplanter, er der stor variation i, hvor langt de er. En del af forklaringen er naturlig, da sorterne er sået på forskellige tidspunkter, udplantet på forskellige tidspunkter og deres modningstid er også forskellig.

Afhængigt af hvornår du har sået, plantet ud og hvilke sorter du dyrker, vil du formentlig snart kunne høste frugten af de sidste mange måneders arbejde og indsats. Nogle steder i landet går det trægt med tomatplanterne og at få modne tomater, andre steder er der fuld gang i høsten.

Et af de spørgsmål, vi ofte får i øjeblikket, er – hvorfor er der så få tomater på planterne, og hvorfor modner de ikke?

Der kan der være flere gode grunde til, blandt andet er nogle tomatsorter mere modstandsdygtige overfor den type vejr, vi har haft – derudover kan der være tale om sygdom og ugunstige vækstforhold. Vejret kan også have stor betydning.

Herunder kan du læse om nogle af de faktorer der har betydning for udvikling og modning af tomater. 🍂🍅

DTM   &  Bestøvning af tomatplanter & Vejrets betydning for tomathøsten

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

Det kan du så og dyrke i august

August måned bringer et nyt kapitel i haven. Selvom sommeren langsomt går på hæld, er der stadig masser af muligheder for at så nye og spændende afgrøder i din have. I august er det stadig lunt, og med al den regn, vi har fået i juli, er der godt med fugt i jorden....

0 kommentarer

Indsend en kommentar