BLOSSOM-END-ROT / GRIFFELRÅD

Brune pletter i bunden af tomater kan være griffelråd, også kendt som BER (Blossom-End-Rot).

Navnet kan give indikation af, at der er tale om råd, men der er ikke tale om hverken svampeangreb eller bakterier, derimod angives det i litteraturen, at årsagerne skal findes i vækstforholdene, nærmere bestemt ubalance og stresstilstande. Det er med andre ord udtryk for en fysisk tilstand, og ikke forårsaget af sygdom, som sådan.

Hvordan ser BER ud 

BER – eller griffelråd, viser sig i de tidlige stadier ved at frugten får lysebrune pletter, som kan være de første tegn på BER. Farven bliver gradvist mørkere, mere brun og siden sort.

Udvikler BER sig, kan området blive større, tomaten vil være indsunken omkring området, og overfladen virker læderagtig.

Sommetider optræder det alene inden i tomaten, som et sort område, uden at det er synligt uden på tomaten.

Hvilket tidspunkt er planten mest udsat for at udvikle BER

BER kan opstå på hvilket som helst tidspunkt i tomatens udviklingstrin, dog synes det at optræde hyppigst når tomatplanten er i god frugtudvikling og tomaterne er halvejs eller næsten moden.

BER optræder ofte efter en periode med varmt og tørt vejr.

Hvorfor opstår BER?

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Tilstanden skyldes flere forhold, oftest forstyrrelse i plantens næringsstofoptagelse af calcium, grundet mangelfuld og/eller utilstrækkelig optagelse og transport af calcium fra plantes rødder – koblet med stresstilstand.

Dvs. der kan sagtens være tilstrækkelig med calcium tilstede, men optagelsen af calcium er forstyrret og utilstrækkelig.

Flere forhold kan forårsage det, blandt andet vandstress,  hurtig plantevækst, høj temperatur, høj luftfugtighed, næringsstofubalance, utilstrækkelig rodmasse og rodskader.

BER ses ofte på tomater, hvor tomatplanten er udplantet tidligt i jord, der ikke er tilstrækkelig opvarmet. Det kan komme til udtryk meget senere, når planten producerer tomater.

Udover de nævnte forhold, er der iflg. litteraturen også nogle typer/sorter der er mere følsomme end andre, blandt andet store aflange tomater.

Hvad skal man gøre med tomater der viser tegn på BER

Tomater der viser tegn på BER bør kasseres, da det er meget almindeligt at svampe og bakterier vil angribe frugt, som er ramt af BER.

BER smitter ikke.

Hvordan forhindres BER

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

BER kan forebygges i et vis omfang, ved at være opmærksom på blandt andet jordforholdene, lufttemperatur, jordtemperatur ved udplantning, pH (som er mellem 6,5-6.8) , passende relativ luftfugtighed dvs. hverken for lav eller høj, luftcirkulation, jordens struktur og beskaffenhed, jordfugtighed og afdækning af jorden samt næringsstofbalance. I litteraturen anbefales det at undgå store udsving i både fugtighed, vandtilførsel og temperatur.

Derudover peger Blancard på at være opmærksom på ikke at beskadige rødderne og sørge for at der er en passende balance mellem bladmasse og frugtmasse på planterne.

Endelig, kan BER forhindres ved at vælge tomatsorter der har en høj modstandskraft overfor udvikling af BER.

Kilder:

Benton Jones ; Tomato Plant Culture, In the Field, Greenhouse, and Home Garden
D. Blancard ; Tomato Diseases, Identification, Biology and Control
Linn, M.B ; Tomato diseases & insect pests
B. Aglave ; Handbook of Plant Disease
Snyder;  Greenhouse Tomato Handbook
E. Heuvelink (ed); Tomatoes

Udgivet 4.7.2022

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Fjernelse af blade på tomatplanterne

Der er mange meninger om man skal fjerne grønne friske blade på tomatplanterne eller ej - og også hvordan, hvor meget og hvornår og hvor. I dette blogindlæg ser vi nærmer på emnet, hvad der skrives i litteraturen og vores erfaringer.  Vi berører her følgende emner:...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...
Vanding i drivhus - drypvanding

Vores vandingsstrategi – 2024

Forkert vanding er en af de mest almindelige fejl i tomatdyrkning. Utilstrækkelig vanding kan føre til visne planter og dårlig frugtdannelse, mens overvanding kan forårsage blandt andet visnesyge.  Ofte bliver vi spurgt, hvor meget og  hvor ofte der skal vandes. Der...
Vælg tomatsorter efter voksested

Voksested

Når årets tomatsorter skal udvælges, er det en god ide at vælge sorter, som kan trives på det sted, hvor man tænker den skal dyrkes.  Nogen sorter trives bedst i drivhus, hvor andre sorter trives bedst på friland og en del sorter kan dyrkes begge steder. Dernæst, er...

Tomatdyrkning – juli

Idag har vi taget hul på juli, - for de planter vi har udplantet i drivhus i juni, og de Root Pouches, der står på friland, betyder det, at vores fokus er ændret, fra at få planterne godt fra start efter udplantning, til at vi er særlig opmærksomme på planternes...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt