Hvor meget vand skal mine tomatplanter have

af | maj 21, 2024 | Pasning

 

Tomatplanten kræver betydelige mængder vand, især når de er i gang med at producere tomater og når det er varmt.

Men både for lidt, for meget, og på uhensigtsmæssig måde og tidspunkt, kan være fatalt for planterne, og bidrage til både plantesygdom og død.

I denne artikel, går vi i dybden med vanding og hvilke faktorer der har betydning og hvordan.
Du kan også læse om vanding og betydning for rodvækst, plantevækst og plantesygdom.
Endelig kan du læse om brug af hhv. postevand og regnvand og hvorfor det IKKE kan anbefales at overbruse planterne.


Hvor meget vand kræver det at dyrke tomater?

På en varm sommerdag har tomatplanterne brug for adskillige liter vand, både til at afkøle sig selv – bladene og tomaterne, men også til at producere de skønne tomater. 

Faktisk kan en enkelt plante optage op til 5 liter vand på et døgn. På mere svale dage og dage hvor det er overskyet er vandforbruget ca. 1-2 liter – afhængig af størrelse, bladmasse, frugtsætning mv.

Den mængde af vand, som er til rådighed for plantens rødder, påvirker hele planten, både vækst, udbytte og kvalitet.

Men hvor meget skal du vande dine tomatplanter have og hvor ofte skal de vandes,for at sikre plantens behov.

Der findes ingen gylden standard eller “One size fits all“, når det kommer til vanding.

 

Forhold er har betydning for vandbehovet hos tomatplanter

Der er mange forhold der har betydning

  • Størrelse af planten
  • Vækstmedium/vækstmateriale (sammensætning og vandholdningsevne)
  • Omgivelserne (temperatur, lysforhold, luftcirkulation, relativ luftfugtighed)
  • Planternes sundhedstilstand
  • Plantens alder/vækstfase

Vanding er sammen med temperatur og gødning, en af de discipliner vedrørende tomatdyrkning, der kræver mest opmærksomhed.


Vandets funktion og vej i tomatplanten

Vandet er vigtigt for blandt andet fotosyntese (sammen med luft og lys), altså den proces som har at gøre med plantens vækst, vand tjener også til afkøling af planten.

Vandet optages via rødderne, via stænglerne og transporteres videre ud og rundt i planten, også til plantens blade hvor der også sker fordampning. Den fordampning der sker, gennem plantens blade er påvirket af forhold som temperatur, lysforhold, fugtighed og luftcirkulation/frisk luft.

Når solen skinner og det er varmt, så kan temperaturen omkring bladene bliver højere end lufttemperaturen i drivhuset.  I takt med at temperaturen stiger, så vil også bladtemperaturen stige, og der vil ske en fordampning, da planten vil forsøge at undgå overophedning ved at trække mere vand op gennem rødderne.Et tydeligt tegn på at der har været vandmangel,er at planten visner i toppen. Hvis temperaturen bliver for høj, så kan planten have svært ved at hurtigt nok at kompsensere for vandtab gennem bladene – selvom der er vand til rådighed. Et tegn på dette, kan f.eks. være at bladene bliver svedet -eller direkte brændt.

Der er med andre ord, masser af forhold der er betydende for, hvilket vandbehov planterne har og tilgængeligheden af vandet


Problemer ved for meget og for lidt vand

Planten kan kun optage og opbevare en vis mængde væske, og hvad der er derudover – er i overskud. Det kan planten ikke optage.

Når jorden er meget fugtig, vil rodvæksten være mindre.Er fugtniveauet omkring rødderne for høj, kan det betyde dårlig vækst, sygdom i rødderne, senere blomstring, færre blomster og problemer med tomater der f.eks. revner.Er jorden vedvarende for våd, så fungerer rødderne dårligt, og kan drukne

Er det omvendt for lavt, så kan det selv under modrat vandmangel betyde, at fotosynesen bremses, og rodvæksten kan ligeledes bremses, da rødderne ikke vil søge til tør jord. Dertil kommer at tør jord er svært at genvæde.  En tomatplante kan simpelthen gå hen og visne,hvis planten ikke har mulighed for at få tilført tilstrækkelig med vand – det kan opstå, hvis temperaturen omkring rødderne er køligt (under 20 grader) -og/eller der er for fugtigt omkring  rødderne.

Tomatplanter kan, hvis vækstmedier er optimalt og planten har ubegrænset vokseplads, trænge ned i jorden til en dybde på ca.1,5.m. Når det er sagt, så afhænger rodvæksten af temperatur, og en kraftig rodvækst forudsætter en temperatur på mindst 21 grader.

En sund tomatplanten har et vidt forgrenet rodnet -både tæt på overfladen og i dybden.Tomatplantes rødder vil fortrinsvis være i de øverste 60cm jord, heraf vil ca. 70% af rødderne være i de øverste 20 cm. Hvis jorden i dybden har en passende pH-værdi, er tilstrækkelig fugtig og af en beskaffenhed, så det muliggør rodvækst kan netop de dybe rødder være kilde til vand og næringsstoffer,som kan gøre planten mindre følsom overfor vandstress.

 

Hvor ofte, hvor meget og hvordan skal man vande tomatplanter

Det er ikke muligt at sige noget præcist om hvor ofte, du skal vande dine tomatplanter.
Men der er et par fif som du kan bruge, til at finde ud af, om dine planter har brug for vand.

Potter

  1. Løft på potten, er potten tung eller let? Hvis potten er tung, har planten ofte tilstrækkeligt med vand
  2. Stik en finger ned i det øverste lag i potten, hvis den føles våd/fugtig, har plante ofte vand nok.Giv planterne den mængde vand de har behov for, når de har behov og vand planter der er i vækst, nedefra.

Direkte i jorden (friland og drivhus)

  1. Hold øje med bladene på tomatplanten, begynder de at hænge, kan det være tegn på at planten har fået for meget vand (hold igen med vandet) eller er i vandmangel og trænger til vand.

På almindelige dage (hvor solen ikke står konstant højt på himlen og det er varmt) foreslå litteraturen at tomatplanter har et behov for ca. 1 -2liter væske pr.døgn- afhængig af jordforhold mv.

Grundvanding/dybdevanding FØR udplantning – drypvanding på friland og drivhus

I litteraturen foreslås en tilstrækkelig og jævn vanding. Bemærk at tomatplantens rødder både er i de dybe lag og de øvre lag. Ved at lade jorden tørre lidt op før vanding, vil plantens rødder søge vand i dybden, for at afhjælpe midlertidig vandmangel. Det kræver dog at jorden i dybden allerede er fugtig. Som nævnt tidligere, søger rødderne ikke mod tør jord. Det anbefales at jorden grundvandes – vandes i dybden, før udplantning. Både en ugentlig dybdevanding kan fungere, ligesom drypvanding kan være en god løsning, da det kontinuerligt kan tilføre planten vand, da planten når den efter udplantning har fået godt fat, vil udvikle rodnet, hvoraf størstedelen er i de øverste 20 cm.. Her er det om at prøve sig frem, hvad der fungerer bedst med de forhold herunder jordsammensætning og muligheder.

Kig til dine planter dagligt, og i varme dage flere gange om dagen, og vand FØR planterne begynder at hænge for meget.


Hvornår  på dagen, er det bedst at vande tomatplanterne i drivhuset?

Bruger du ikke vandingsanlæg, men vander manuelt f.eks. med vandkande eller vandslange så kan du med fordel vente med at give planterne i drivhuset vand til sidst på dagen , da det er vigtigt at jorden kan tørre helt op inden det bliver aften.

Når du vander sidst på dagen er fordampningen mindre og mindre vand går til spilde , og dels vil temperaturen i tomaterne være lavere og dermed vil en større mængde af det vand du giver dem, gå til selve vækst af planten i stedet for afkøling.

Når du vander sidst på dagen har planterne også god tid til at optage vandet inden solen igen står op. Det er vigtigt at både planterne og jorden i drivhuset kan nå at tørre op inden aften for at reducere fugt i drivhuset. Er der blot en smule fugt på bladene, eller for høj luftfugtighed i drivhuset,  øger det risikoen for angreb af skimmelsporer.


Tomatplanter der hænger – & udtørring

Selvom dine tomatplanter hænger lidt i løbet af dagen, gør det ikke spor. Tomatplanter kan godt tåle at tørre lidt ud, men selvfølgelig heller ikke for meget.Har du planter som er akut vandlidende, er det selvfølgelig nødvendigt at gribe ind, med skygge og vand.

Undgå at ramme bladene når du vander

Overbrusning af tomatplanter, for at køle tomatplanterne ned, kan ikke anbefales, særligt ikke hvis du bruger opsamlet regnvand, hvilket du kan læse om i vores artikel om opsamling af regnvand.

Men hvordan kan tomatplanterne så tåle at det regner på dem?

På friland, vil blæst ofte bidrage til at tørre bladene og planten op.

I drivhus kan overbrusning af tomatplanterne forøge risikoen for sygdom som f.eks. skimmelsvampe. Fugtige blade, der er våde i mange timer, særligt når der ikke er tilstrækkelig med udluftning og luftcirkulation, og efterfølgende høj luftfugtighed og varme, kan give spredning af plantesygdom. Ved kun at vande jorden, og være opmærksom på at der ikke sprøjter jordvand op på planterne ved vanding, kan meget forebygge.

Spredning af plantesygdomme er altid en mulighed, især hvis der allerede er sygdom til stede, især hvis der følger en periode med høj luftfugtighed og varme – både i drivhus og friland.

 

Sådan kan du nedsætte vandforbruget

Når drivhuset står badet i solen kan du hjælpe planterne med at holde temperaturen lidt nede, ved at sørge for skygge. Det kan enten være i form af skyggenet, gardiner, eller at kalke vinduerne udvendigt.

Har du meget bar jord i drivhuset, sker der også en stor afdampning af vand – det kan du begrænse enten ved at plante f.eks. blomsterkarse, basilikum, tagetes i bunden af drivhuset og mellem tomatplanterne, da planterne vil medvirke til at reducere ukrudt mellem planterne, bladene vil bidrage til at der sker en mindre fordampning af vand, og som bonus er planterne gode til at tiltrække nyttedyr. Bruger du planter i bunden af drivhuset, skal du være opmærksom på, at det kan få betydning for luftcirkulationen i drivhuset, og der opstår luftlommer med stillestående luft og dermed øge sygdomsangreb.

Du kan også sørge for afdækning f.eks. i form af græsafklip,  det har desuden en god gødningsværdi – dog er græsafklip ikke uproblematisk, men kan direkte være en risiko for dine planter,hvis der er brugt herbecider – f.eks. plænerens, hvilket kan ødelægge planterne.Endelig er det vores erfaring, at græsafklip er et glimrende skjulested for larver og snegle, hvilket kan gøre bekæmpelse vanskeligt.

En anden metode er at anvende ukrudtsdug. Det reducerer afdampning fra jorden, bidrager til at holde fugten i jorden, holder rent, er en barrierer mellem planter og jord, hvilket er vigtig i forhold til sygdomsforebyggelse.

Regnvand eller postevand

Har du mulighed for det er det en god ide at opsamle regnvand i løbet af året, som supplement til vandingen.

For tomatplanterne har det en stor betydning hvilket vand du bruger – om det er regnvand, postevand eller en kombination af disse.

Forklaringen er at regnvand er blødt, dvs. regnvand indeholder ikke kalk og har en lav ph værdi (ca. 4 som betyder en lav surhedsgrad) – postevand derimod indeholder kalk, og har en ph værdi som er noget højere – omkring de 7, hvilket betyder at surhedsgraden er neutral. Det har betydning for optagelsen af gødning i tomatplanterne.

Bruger du regnvand, kan du med fordel tilsætte kalk til vandet.

Opsamler du regnvand, er det vigtigt alene at opsamle vand fra flader der ikke har en problematisk overflade som f.eks. asbesttage. Det kan du læse mere om her


Fakta om vanding

  • En enkelt tomatplante kræver mellem 1-5 l vand i døgnet
  • Vand sidste på eftermiddagen, tidligt på aftenen så jorden kan nå at tørre op (hvis du vander jorden)
  • Sørg for skygge til tomatplanterne
  • Afdækning af jorden kan reducere vandfordampning og vandforbrug
  • Vand kun jorden – ikke planten
  • Skift mellem regnvand og postevand,hvis du i andet en alm. havejord
  • Grundvand før udplantning

 

Kilder:
B. Jones, Tomato Plant Culture In The Field, Greenhouse and Home Garden, Second Edition
C.LeHouillier,Epic Tomatoes

Maj, 2024

 

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Topbeskæring af tomatplanter

I juli og august begynder der at komme mange opslag på nettet som handler om at topbeskæring af tomatplanterne. Måske det er noget, du selv har overvejet at gøre, men er i tvivl om det er en god ide eller ej. Her i denne artikel, ser vi nærmere på hvad topbeskæring...

Knibning af sideskud på tomatplanter

Hvis plantens væksttype er indeterminant, skal den knibes

Tomatdyrkning – juli

Idag har vi taget hul på juli, - for de planter vi har udplantet i drivhus i juni, og de Root Pouches, der står på friland, betyder det, at vores fokus er ændret, fra at få planterne godt fra start efter udplantning, til at vi er særlig opmærksomme på planternes...

Bestøvning af tomater

I nogle af de første år som hobby tomatdyrkere med drivhus, var vi meget opmærksomme på og sørgede for at vores tomatplanter fik så meget sol og varme som muligt, og sørgede altid for at vinduer og døre var lukket i drivhuset for at holde varmen inde. Det gjorde vi,...

Indeterminante, determinante og semi-determinante tomatsorter: Fordele og ulemper

Når du skal til at vælge hvilke tomatsorter du skal dyrke, kan det være en god ide at skele lidt til, hvilke fordele og ulemper der kan være ved de forskellige vækstformer. Herunder har vi skitseret nogle af de fordele og ulemper som vi mener der kan være. Er der...
Misfarvede og/eller gule blade på planten kan være tegn på ubalance i næringsstofbalancen

Næringsstofmangel – husk gødning

Næringsmangler kan påvirke tomatplanternes vækst og produktion af sunde tomater. Mangel på vigtige næringsstoffer, kan f.eks. føre til ændring af farve på bladene f.eks. gulning. Oplever du at planten får misfarvede blade, andre steder end i bunden af planten (som kan...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt