Tomatdyrkning – juli

Idag har vi taget hul på juli, – for de planter vi har udplantet i drivhus i juni, og de Root Pouches, der står på friland, betyder det, at vores fokus er ændret, fra at få planterne godt fra start efter udplantning, til at vi er særlig opmærksomme på planternes vækstforhold. Især har vi fokus på det omgivende miljø, da det ofte er her, at små forandringer kan gøre en stor forskel.

Fokus på vækstmiljø og optimering af vækstbetingelserne

Juni har budt på ganske vådt, gråt og uforudsigeligt vejr, og selvom det kan se ud til at vi får en kølig, våd start på juli, så håber vi at der er forandringer i venter og vi får varme og sol igen. Både den massive varme, som det våde kølige vejr, og de bratte forandringer i vejret og temperaturforholdene kan skabe problemer for os tomatdyrkere, både på friland og i drivhus.

Drivhus

Særligt i drivhuset, betyder dannelse af kondens og øget luftfugtighed, en øget risiko for udvikling af sygdom, og der er al mulig grund til at tænke i løsninger til, hvordan luftfugtigheden kan sænkes. 

Det kan sommetider være en vanskelig opgave, da det ikke er usædvanligt at luftfugtigheden kan ramme noget nær 100% både udenfor og i drivhuset. På DMI kan du se tallene for din by, her kan du se data fra her hvor vi bor i  Græsted.

Der er grund til at være opmærksom og tage affære, hvis du i drivhuset har et lige så højt niveau, på dage, hvor der udenfor er lav luftfugtighed.

Sår og skader på planten og frugterne kan skabe grobund for udvikling og spredning af sygdom

Et drivhus med stillestående luft, høj luftfugtighed, varme og tæt bladmasse, er en vældig uheldig kombination som hurtigt kan give sygdom i drivhuset, er vores erfaringer. Sygdom som finder fodfæste i åbne sår, f.eks. ved beskæring af blade, og knibning af sideskud og skader efter f.eks. snegle, bænkebidere, og tomater som er syge eller skadet.

Vejrmæssigt er der ikke meget at gøre, det er, som det er. Men du kan ændre på miljøet i drivhuset f.eks. ved at reducere antallet af planter i drivhuset, afdække jorden og øge afstanden mellem planterne. 

Har du indtryk af, at plantetætheden er for høj, så kan du overveje at grave nogen planter op, og dyrke dem et andet sted f.eks. på friland – for at optimere forholdene allerede i år. Det kan være, det er lige præcis det der skal til, for at opnå et så sundt drivhusmiljø som muligt, til langt ud på efteråret.

Generelt har vi et øget focus på og arbejder målrettet med at monitorere og optimere vækstforholdene for vores planter. Det gælder også i vores drivhus, hvor vi f.eks. eksperimentere med at holde den relative luftfugtighed mellem 60-80 % – og helst også under 90% om natten. I år har vi øget afstand til 50-60 cm mellem planterne, og sørget for ekstra udluftning.  Tidligere år, har vi fjernet et topvindue for at øge luftgennemstrømningen. Det gør vi ikke i år, istedet har vi valgt at fjerne et helt vindue, og håber det kan bidrage til en øget luftcirkulation og reduktion af fugt og bidrage til at temperaturen på varme dage, ikke kravler helt så højt op. 

Friland

På friland, hvor der er god luftgennemstrømning, er luftfugtigheden mindre problematisk, dog kan langvarig regn og konstante våde blade, gå hen og give problemer med stor plantetæthed. For at fremme luftgenemstrømningen, har vi i år, øget planteafstande mellem planterne på friland, så planterne i videns muligt omfang, ikke berører hinanden. Vi har ca. 60 cm mellem planterne. Vi har også enkelte planter, som vi dyrker med tomatbur omkring. Tomatburer er fantastisk til at støtte tomatplanter på – ulempen er blot, at luftcirkulationen mellem bladene, især de store blade, kan være reduceret og dermed skabe et miljø, der fremmer sygdom. Her hos os, vælger vi iår, alene at sætte tomatbur om tomatsorter, med små blade og små tomater. Tomatbure kan nemlig gøre det vanskeligt at efterse og høste de tomater, som evt. måtte vokse inden i buret, særligt hvis tomaterne er så store, at de vanskeligt kan komme ud af hullerne i tomatburet.  På friland og i vores Root Pouches, der er alle sorterne støttet med binde og bundet op med tomatclips og jutesnor, det giver stabilitet og støtte, uanset hvordan vejret arter sig.

Beskyttet voksesteder – drivhus, udestue og lign.

Steder hvor tomatplanterne står beskyttet, dvs. udestue, drivhus, lukket altan mv., er det vigtigt at sørge for at nedsætte risikoen for at planterne står for varmt, med for stillestående luft og ikke mindst mod sygdoms- og/eller skadedyr angreb. Bladlus kan komme ind gennem vinduet, og i en lukket udestue hvor der ikke er nogen naturlige fjender, får bladlusene dermed fremragende betingelser for at udvikle sig og formere sig. Det er ikke blot gennem vinduet du kan få skadedyr i dine planter, også via indkøbte planter og blomster f.eks. spindemider og snegle. Det er derfor en rigtig god ide, løbende – og gerne flere gange om uge, at inspicere planterne, også undersiden af bladene, ved blomster og topskud.

Lige så snart du opdager tegn på skadedyr f.eks. fedtede blade, noget som bevæger sig, hvide “gryn”, “edderkoppespind”, eller blade der er spist af – er der al mulig grund til at tage den – eller der ramte planter væk, prøve at fjerne de fleste skadedyr f.eks. med vand før de sættes tilbage, og samtidig udsætte nyttedyr. Henter du f.eks. mariehøner i naturen, er det bedst at sætte dem på planterne, når det er mørkt, da de ellers blot vil flyve mod lys og forsøge at flyve væk.

 

Undgå at dine planter knækker eller revner – støt dine planter i god tid

Har du udplantet i juni, så kan det være at du oplever at dine tomatplanter ikke er vokset så meget som ventet, og det kan være at du ikke har haft brug for at binde planterne så meget op, endnu.

Bliver sommeren i år, som tidligere år, så vil der også i år komme nogle voldsomme fronter, med heftig vind, hvilket kan give problemer for os, der dyrker tomater på friland.  Den voldsomme blæst kan ruske godt i planterne. Ved at  sørge for at planten er godt støttet, både med en solid snor og tomatclips, stammestøtte og klasestøtter, der kan sikre planten bevægelighed, og støtte, så kan du sikre, at de ikke knækker eller brækker, heller ikke når der er kastevinde.

Også i drivhuset er det afgørende at tomatplanterne er støttet godt, især hvis du vinduer og døre åbne døgnet rundt. Dyrker du tomatplanter med flere stammer, kan stammestøtte give ekstras støtte og forebygge at stammen revner under vægten af tomaterne på de to stammer. Også klasestøtter kan støtte planten og undgå knækkede stængler og planter der for lange flænger.

Dyrker du tomatplanter i potter, og oplever de vælter, så kan vi varmt anbefale at placere dem et sted, hvor du f.eks. kan sikre dem f.eks. med et lille hegn omkring , bruge tokinpinde som er sat sammen, eller sætte dem i nogle potter som er væltesikre . I år har vi flyttet vores små Root Pouches i drivhus, en del af dem i mellemstørrelse, har vi stående på en gammel solvogn, som vi har sat et lille hegn på. På friland dyrker vi i store Root Pouches, og har i år endnu flere end sidste år, da de bare fungerer! De rokker sig ikke ud af stedet når det blæser, det er let at støtte planterne, også de høje.

Hold på fugten i jorden- efterse eller afdæk jorden og forebyg sygdom

Inspektion af og/eller afdækning af jorden, ved vi erfaringsmæssigt også kan gøre en stor forskel, både i potter og på jorden/drivhuset.Det holder fugt i jorden, holder rent og bidrage til at holde blade og tomater fri for jordstænk, der plasker op ved vanding eller regnvejr. Her kan du se hvor langt jordstænk er nået op på havehegnet ved den sidste regn. 

Der er mange forskellige måder at afdække jorden, og de har hver deres fordele og ulemper. Her må du vurdere, hvad du synes, der fungerer bedst hos dig. Vi har prøvet en del forskellige tiltag, og ukrudtsdug er ubetinget det som vi oplever, giver de største fordele og færreste udfordringer. 

Med andre ord, tænk i tiltag der kan gøre en stor forskel, reducerer risikoen for sygdom og bane vejen for at du får en god høst af dine tomater, uden alt for store udfordringer undervejs.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Græs som jordafdækning

Græsafklip kan forbedre jordens næringsindhold, fugtighed og bekæmpe ukrudts, men kan også tiltrække skadedyr, eller sprede sygdomme.

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 2

Dette er del 2 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 1 her.Sygdomme, bakterier og svampe kan udvikles og spredes når der er høj fugtighed i drivhuset. - Og angribe tomatplanterne. I weekenden var der f.eks. søndag den 30. juni 2024,  kl....
Tomatsorter med en balanceret smag

Tomater med balanceret smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en balanceret smag

 Sygdomme, misvækst og andre udfordringer

Tomatplanter er følsomme for både vejrmæsssige forandringer, som skyldes varme, kulde, men også uønskede stoffer f.eks. pesticider, som blandet andet bruges til ukrudtsbemæmpelse, og er et meget omtalt emne og problem, og kan virke til at være et stigende problem. Læs...

Hvor meget vand skal mine tomatplanter have

  Tomatplanten kræver betydelige mængder vand, især når de er i gang med at producere tomater og når det er varmt. Men både for lidt, for meget, og på uhensigtsmæssig måde og tidspunkt, kan være fatalt for planterne, og bidrage til både plantesygdom og død. I...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

0 kommentarer

Indsend en kommentar