Materiale valg – skelet til drivhus

Når du/i er kommet så langt, at i har en nogenlunde klar fornemmelse af, hvad drivhuset skal bruges til, af hvem, og hvordan det skal bruges året rundt, hvor synligt det må være i haven og hvilke installationer du ønsker der er , hvilken størrelse det skal være, så er tiden kommet til at tænke på materialer, og herunder holdbarhed, vedligehold  rengøring og æstetik.

Du kan få drivhuse i mange forskellige materialer, og de har hver især deres styrker og svagheder, og har selvfølgelig også et forskelligt æstetisk udtryk

Herunder har vi listet nogle opmærksomhedspunkter til de forskellige type af materialer

Træ

  • Træsort/type -og pleje
    Vælger du træ, skal du være opmærksom på hvilken type det er, og hvilken pleje det kræver fra start og løbende.
  • Rengøring
    Hvordan er det at rengøre hvis der kommer skimmel og skadedyr – kan det tåle at der bliver brugt f.eks. højtryksrenser eller skal det vaskes med en børste?
  • Vejrbestandig / Stabilitet
    Hvordan reagerer træet på det danske vejr med både stormvejr, sne, fugt og perioder med hedebølge?Løbende vedligehold og reperation
  • Hvor let er det at udskifte dele, hvis der sker brud eller skade.

Alu/metal & plastic

Vælger du alu/metal eller plastic, er det værd at orientere sig om

Brudstyrken
Hvor kraftigt er materialet og hvor let det bøjer, giver efter for vægt og hvor vejrbestandigt det er. Kan det modstå en god omgang blæst og måske i flere dage? Hvordan med regn og snefald?

 

Generelle overvejelser uanset materiale

Uanset hvilke materiale du vælger, er nedenstående punkter også vigtige at overveje og afklare før anskaffelse

DIY projekt – eller hjælp til opsætning
Nogle drivhustyper er konstrueret på sådan en måde at det er forholdsvis enkelt ud fra brugsvejledning, at samle og opsætte det, uden de store problemer og ofte er det nok, at være et par mand til opgaven.

Andre drivhuse kræver særlig ekspertise, eller hjælp fra en håndfuld venner, for at kunne blive sat op.

Undersøg hvilke forhold der er gældende, for det drivhus, du kigger på


Materialevalg
Er drivhuset eller dele af det,  lavet at materialer der evt. kan genbruges eller skaffes væk, på en miljømæssig fornuftig måde?

Fleksibilitet
Uanset hvilket materiale du vælger – så skal du være opmærksom på, at det kan fungere sammen med de andre elementer du ønsker i drivhuset, f.eks. varmeovn, ventilation etc. og din have/bolig i øvrigt.

Udseende / æstetik
Står drivhuset på et afsides sted, stiller det måske mindre krav til æstetik – end hvis det er et drivhus du kan/skal se på hele tiden, fra din stue eller din terrasse.

Kommer drivhuset til at stå tomt en stor del af året, kan det være en fordel at tænke på beplantning omkring og hvordan drivhuset vil være at kigge på, både når det er varmt og frodigt, og når det er tomt og vejret er gråt

(Artiklen er redigeret 7.3.2024)

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar