Forspiring: Uden jord, med vat & zip-pose

I efteråret 2020 hvor vi skulle igang med at testspire alle vores frø, var tanken at vi ville bruge vores minidrivhus med grobrikker. Det viste sig imidlertid, at grobrikkerne var udgået der hvor vi tidligere havde købt dem, og dem vi fandt til salg på nettet, ville koste 4 kr. stykket. Med de mange frø vi skulle testspire, ville det hurtig være blevet meget bekosteligt, så der måtte findes en anden løsning!  En dag da jeg sad og pakkede tomatfrø i pose, fik jeg en ide. Det er velkendt at man kan dyrke karse på vat – så hvorfor ikke tomat og chilifrø? Jeg har tidligere spiretestet på kaffefilter og på papir – men aldrig prøvet at bruge zip-poserne til forspiring, og anvende vat istedet for papir.

Vi besluttede at teste om det var muligt, og hvilke fordele og ulemper der er forbundet med det.  Jeg havde alt hvad jeg skulle bruge i huset, og inden der var gået 5 minutter, var det nye projekt søsat, og jeg ville inden for få dage se, om det var en ide der var gangbar, eller ej.

Heldigvis viste det sig at være ret genialt, og det betød at jeg gik igang med at forspire alle chili og tomatsorter på samme måde -nemlig i zip-poser.

Fordelen er, at zip-poserne kan genanvendes og frøene har deres eget lille væksthus. I løbet af ganske kort tid, havde jeg sat flere hundrede sorter til forspiring på et hjørne på mit skrivebord på kontoret. Nemt- hurtigt og effektivt!

I løbet af nogle dage spirede frøet og de blev placeret i jord, hvor de kunne vokse videre.

Metoden har vi brugt lige siden. I øjeblikket flytter vi de spirede frø fra zip-poserne videre til biobriketter,grodan cubes, eller eazyplugs. Foretrækker man det,kan man også flytte dem til små potter med kun en smule så-og prikle jord.

Det brugte vi

 • 1 rulle vatrondeller – hver stykke klippes til mindre stykker
 • 1 pose zipposer
 • Tomat & chilifrø

Sådan gjorde vi – få enkle skridt

 1.  Vi klippede vatrondellerne i nogle passende størrelser. I starten klippede vi dem i 4 lige store stykker. Dog fandt vi hurtigt ud af, at vi sagtens kunne gøre dem mindre, og få 6-8 stykker ud af hver vatrondel.
 2. Alle vatstykkerne blev enkeltvis dyppet i vand, så vi var sikre at de var gennemvædet.
 3. Fra frøposen tog vi 1-2 frø og placerede dem på vattet, og trykkede dem lidt fast.
 4. Vattet kom ned i  zip-posen, som herefter lukkes
 5. Zip-poserne lægges et lunt sted, enten ved radiatoren, gulvvarme, akvarielampe mv. Se mere under Temperatur under forspiring

  Mangler du et varmt sted at forspire? Alternativ forspirings metode – spirekasse

  Stabil varme døgnet rundt i spiringsperioden er ret afgørende for vellykket spiring, er vores erfaring. Især chilifrø er følsomme overfor lave temperaturer og temperaturer der varierer gennem døgnet.

  I efteråret hvor vi testspirede vi alle sorterne på webshoppen, stod vi og manglede tilstrækkeligt med plads til at forspire på, og hvor vi kunne opretholde en konstant temperatur dag og nat. Det fik Lars til at lave en spirekasse til mig, med temperaturføler & varmemåtte. Det fungerer bare SÅ godt og sikret optimal spiring på kort tid! Det er ret genialt!

  For at kunne testspire endnu flere sorter, fik Lars den ide, at vores dehydrator måske kunne bruges også. Systemet er det samme som med spirekassen – temperaturen måles og overvåges, og dermed sikre vi at frøene får konstant temperatur døgnet rundt.

Fordele og ulemper ved zip-metoden

Vores forsøg viste sig at være vældig effektivt, og virkelig brugbart for os. Men som de fleste metoder har den både fordele og ulemper

Fordele
 • Prisbillig
 • Nemt og hurtigt
 • Poserne kan genbruges
 • Du kan sætte 4 frø til forspiring i samme pose og spare plads.
 • Ingen brug af jord, og dermed ingen sørgemyg der kan spise rødderne
 • Frøene holdes fugtige, og der er derfor ingen problemer med frøkapsler der sidder fast
 • Nemt at tage vattet ud med spiren på og sætte over i en større potte, uden at forstyrre rødderne
 • Du kan hurtigt se om et frø er spiredygtigt, og spare tid ved at gå og vente på at se om et frø spirer i jorden
Ulemper
 • Der skal holdes mere øje med poserne, så frøet ikke når at spire for meget.
  Opdateret 22.2.2024

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

Det kan du så og dyrke i august

August måned bringer et nyt kapitel i haven. Selvom sommeren langsomt går på hæld, er der stadig masser af muligheder for at så nye og spændende afgrøder i din have. I august er det stadig lunt, og med al den regn, vi har fået i juli, er der godt med fugt i jorden....

6 Kommentarer

 1. gerda.ratzer@gmail.com

  Hej jeg er meget i tvivl om jeg vander for meget. Jeg har tomater i jorden i drivhuset og vander med siveslange. Det gør jeg hver morgen fra kl. 05.00 til 05.30. Nej bare rolig jeg står ikke op så tidlig, jeg har et ur der styrer det. Gør jeg det rigtigt ellers sig til.

  • Tina Laugesen

   Hej Gerda, har du udplantet i drivhus nu – og er det et opvarmet drivhus?

   Det er ikke til at sige, om dine tomatplanter får for meget / for lidt vand – de afhænger af flere forhold, både jordens sammensætning, planternes størrelse, temperatur, hvor store hullerne er i siveslangen, hvordan den er lagt ud mv.
   Måske du har mulighed for at skrive til os med flere informationer, og evt. foto? Du må meget gerne sende det til tina@tomatdatabasen.dk

 2. P_elkan

  Hejsa, Skal der være luft i zipposen ?
  Skal spiren fjernes fra vattet når den skal omplantes ?
  Mvh. Peter.

 3. Tina Laugesen

  Hej Pia, tak for dit spørgsmål. Fordelen er, at spiren bliver siddene på vatten og kommes i jorden og dækkes af et tynd lag jord.
  Så forstyrres de begyndende rødder ikke, og det er kun levedygtige frø der kommes i jord.
  Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål.

  Hilsen
  Tina
  Tomatdatabasen.dk

 4. Pia Dahl

  Lige et spørgsmål: fjernes spiren fra vattet eller puttes det hele i jorden – og hvor meget jord puttes der ovenpå.

Indsend en kommentar