Forspiring af tomater

- tommelfingerguide & datoer

Tag det bare med ro

Lange ranglede planter

Når vi har sådan nogle flotte dage, hvor solen er fremme på en skyfri himmel og temperaturen sniger sig op i nærheden af to cifre, kan man godt mærke det begynder at klø ekstra meget i fingrene efter at komme igang med at forspire tomater.

Jeg er selv faldet i fælden mange gange, indtil jeg lærte at det ikke nytter noget at have for travlt her i februar, hvis ikke de rette forudsætninger er til stede.

Små tomatplanter der placeres f.eks. på en vindueskarm med en radiator nedenunder, og med dagslys som den eneste lyskilde, er en dårlig kombination der næsten altid vil resultere i tomatplanter, der udvikler sig til at være lange og ranglede, og som er sene med at sætte blomster og dermed også tomater.

Der er med andre ord, intet at vinde ved at starte for tidligt, tværtimod kan det give bagslag.

Start forspiring mellem 1.marts – midt april

Den første forårsmåned er den store forspiringsmåned af tomater her hos os.

Om det hos dig, også skal være starten af marts – eller nærmere 1. april, eller midt april , afhænger af flere faktorer.

  • Hvor er tomatplanternes blivende voksested?
  • Hvilke muligheder har du for at styre lys og varme, indtil de skal plantes ud?
  • Og hvor meget plads har du indenfor?

Spørgsmålene her er gode at stille sig, da svarene på dem, kan pege dig i retning af, hvornår det bedste tidspunkt for forspiring er for DIG.

 har ikke altid haft drivhus, og vi har gjort masser af fejl og startet for tidligt, fordi vi blev grebet af forårsfornemmelser.

Ranglede planter som gav sen frugtsætning, og tomatplanter over det hele indenfor, var nogen af de lærepenge som vi gennem tiden har fået. 

I dag gør vi tingene noget anderledes end tidligere. Her hos os, stræber efter at få robuste, kraftige planter som ikke er for store, indtil udplantning.

 Vi har erfaret at datoen for forspiring, afhænger af voksested og mængde af lys og varme, og vi arbejder med følgende tommelfingerregler:

Drivhus

Tomatsorter der er velegnet til at dyrke i drivhus
Tomatsorter der er velegnet til at dyrke i drivhus

Når tomaterne skal udplantes & dyrkes i uopvarmet drivhus

a) Indendørs forspringsmuligheder, hvor der ER mulighed for at styre temperatur og tilskudslys indtil udplantning.
Forspiringsdato:: 1. marts. (eller første uge i marts)

Planterne får tilskudslys i de tidlige morgentimer, og temperaturen holdes mellem 18-24 grader om dagen. Der er balance mellem lys og temperatur, og det giver en mere kompakt og hensigtsmæssigt vækst. Vi bruger selv Quantum Board LED lys og har blandt andet selv både store og kraftige lys som dette, som vi testede sidste år, men virkelig gode resulater! I vores lille gro-telt har vi et mindre LED vækstlys, som hænger over de små spirer. Det gør en kæmpe forskel. Udplantning kan ske, når forholdene er passende – læs mere her om betydningen af temperaturen i drivhuset dag/nat og ikke mindst i jorden.

b) Indendørs forspringsmuligheder, hvor der IKKE er mulighed for at styre temperatur og tilskudslys indtil udplantning.
Forspiringsdato: midt- sidst i marts.

Indtil marts måned, vil stuetemperaturen være for høj, i forhold til den mængde lys planterne kan få fra lyset udenfor. Når først dagslængden øges, så skal tomaterne nok bliver store og fine hurtigt, og have en tilpas størrelse når det er tid til udplantning. Hvis du vil have tomatplanter der er kraftige og robuste og som sætter blomster tidligt, så gælder det om at sidde på hænderne.

Hvis du ikke har tilskudslys, og har dem stående i vindueskarmen, – så er det vores erfaring, at du med fordel kan vente med at forspire,  til dagen er tiltaget så meget at vi har 14 timers dagslys.

På DMI’s side, kan du se, hvornår solen står op, og ned der hvor du bor. F.eks. så står der for søndag den 4.2.2024 (for Græsted) – at solen ca. står op 8.01 og går ned 16.58 – og dvs. dagen er tiltaget med 1 t og 45 min. Selvom dagen allerede er tiltaget med knap et par timer, og er lige knap end 9 timer, er det endnu utilstrækkeligt for planterne.

denne side kan du se hvor langt vi skal hen på året, før der er 14 timers med dagslys.når solen står op og ned – f.eks. kan du se at vi skal hen til den 13.4.2024 før der er 14 timer med dagslys (faktisk en dag tidligere end sidste år 😉)

Forspirer du medio/sidst i marts, så vil de små kim planter forholdsvis hurtigt får den mængde lys de har brug for, efter spiring.

Udplantning

Udplantning kan ske, når forholdene er passende – læs mere her om betydningen af temperaturen i drivhuset dag/nat og ikke mindst i jorden.

FRILAND

Tomatsorter der er velegnet til at dyrke på friland

Når tomaterne skal udplantes & dyrkes på friland.

c) Udplantningssted: Friland (og/eller krukke, ampel).
Forspiring: ca. 1.4 – første uge i april

Dyrker du tomater på altan, i gårdhave, på tagterasse eller på friland så kan du med fordel vente med at forspire til omkring 1. april.

Årsagen skal findes i kombination af den rette mængde af dagslys og temperatur ved udplantning. Er det for koldt omkring tomaterne, sætte de ikke blomst, danner pollen eller sætter tomater.

Udplantning

Udplantning på friland, bør være når temperaturen og vejrforholdene er optimale. Det eksisterer nogle gamle myter om udplantning på morsdag og farsdag, – men faktum er, at der ikke er nogen datoer der kan siges at være den rigtige. Istedet er temperaturen afgørende. Det kan du læse mere om her

Gennem årene har vi gjort os forskellige erfaringer, og læst en del litteratur om dyrkning. Den metode vi bruger nu, har vi benyttet os af gennem en del år nu, og med gode resultater synes vi.

 

Værd at vide, om vækstlys, temperatur  – hvis du ønsker at forspire tidligt

Vi har dyrket tomater i mange år, men det er først inden for de seneste år, at vi er begyndt at forspire tomater i de tidlige og mørke vintermåneder.  Muligheden opstod, da vi havde et akvarie stående, som vi ikke længere brugte. Vi har udskiftet lyset med vækstlys, der har den rigtige sammensætning af rødt og blåt lys, og samtidig sat et tænd-og-sluk ur på.Det giver os mulighed for at sikre at planterne får den rette sammensætning og mængde af lys, samtidig med at vi har kunne holde temperaturen på et niveau der tilgodeser planternes behov, og kan sikre at de får en langsom men robust vækst.

Siden sidste år, er der sket meget! Akvariet er nu blevet opgraderet til gro-telt, og med nogle gode vækst-lys. Vores erfaringer kan du læse om i vores nyhedsbrev og her på bloggen.

Overvejer du at bruge vækstlys, og gør dig tanker om hvor meget det koster i elforbrug, så kan du læse med her, i dette blogindlæg, hvor Lars grundigt gennemgår hvilke faktorer der har indflydelse, elforbrug og prisen.

(Opdateret 4.2.2024)

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Plantelys – hvad koster det?

Vi er godt i gang med at forspire chiliplanter og et par enkelte tomatsorter. Med de meget høje og varierende elpriser, har vi været tilbageholdende med at tænde for plantelyset, selvom planterne faktisk har brug for det. Vi er, ligesom mange andre danskere, opmærksom...

Dyrkning af chilier – vores tip – del 2

 Pasning af kimplanter Det er ved at være på høje tid, at forspire chilifrø, hvis du drømmer om at plukke egne friske chilier sidst på sommeren. På vores web-shop, kan du på opdagelse mellem de mange skønne sorter. Du kan også vælge vores chili-frøpakke 1, hvor du får...
Misfarvede og/eller gule blade på planten kan være tegn på ubalance i næringsstofbalancen

Næringsstofmangel – husk gødning

Næringsmangler kan påvirke tomatplanternes vækst og produktion af sunde tomater. Mangel på vigtige næringsstoffer, kan f.eks. føre til ændring af farve på bladene f.eks. gulning. Oplever du at planten får misfarvede blade, andre steder end i bunden af planten (som kan...

Udnyt pladsen i drivhuset optimalt – sådan kan du placere dine tomatplanter

Hvem kender ikke dilemmaet - udvælgelsen af årets tomatsorter er igang, og inden man er færdig med at vælge ud, kan man allerede fornemme at der bliver kamp om pladsen i drivhuset. Sådan har jeg det hvert eneste år. Jeg har lyst til at dyrke langt flere sorter, end...
Vælg tomatsorter efter smag

Vælg tomatsorter efter smag

Tomater er en af de mest populære grøntsager i verden, og det er der god grund til. De kommer i en bred vifte af former, størrelser, farver og smag. Med så mange valgmuligheder, kan det være svært at beslutte, hvilke tomater der passer til dig. Forskellige sorter af...

Undgå ærgelser – sæt focus på vækstbetingelser fra start

Når frøene er lagt til forspiring, eller sået, så er det tid til at overveje hvilke vækstbetingelser du kan give planterne. Det er mange faktorer der har indflydelse på, om du om et par uger står med lange ranglede planter, eller om dine små spirer har udviklet sig...

2 Kommentarer

  1. kbl

    Mange tak, det var lige al det jeg har ledt efter, det er meget brugbart.
    hilsen Karin

    • Tina Laugesen

      Velbekommen Karin, det er vi glade for at høre. Hvis der er andet du leder efter svar på, må du endelig sige til! Så vil vil gøre vores bedste for at finde svar.

      Gode hilsner
      Tina
      Tomatdatabasen.dk

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt