Undgå ærgelser – sæt focus på vækstbetingelser fra start

Når frøene er lagt til forspiring, eller sået, så er det tid til at overveje hvilke vækstbetingelser du kan give planterne.

Det er mange faktorer der har indflydelse på, om du om et par uger står med lange ranglede planter, eller om dine små spirer har udviklet sig til små robuste planter, og fortsat vil gøre det, så du om nogle måneder, kan udplante nogen kraftige, robuste og sunde planter.

Punkterne herunder, er områder, vi anbefaler at kigge nærmere på, da øget opmærksom på netop disse forhold, virkelig har været en game-changer for os.

  • temperatur
  • fugtighed – både luft og jord
  • lys
  • dyrkningsmedium
  • næringsstoffer
  • luftcirkulation

F.eks. så er vi blevet meget mere opmærksomme på næringsstofoptagelse, og hvad vi kan gøre for at planterne udvikler et godt, sundt og stort rodnet. Noget af det vi gør, er at måle temperaturen på vandet, før vi vander. Du kan bruge en digital-kombi måler, eller du kan bruge et gammel stegetermometer.

Chili startpakke - kom godt fra start | Tomatdatabasen.dk

Vi bruger også jordforbedring primært vermiculite og perlite (se evt. sammenligning af dem her), til at skabe mere optimale forhold nede i jorden og omkring rødderne. Derudover eksperimenterer vi med forskellige booster for at fremme rodvækst, og har god erfaring med at tilsætte det allerede fra første ompotning.

Også skift af gødning, og det at kunne følge et skema der er tilpasset vækstforholdene, og hvor i vækststadiet planten er, og kan bruges hvad enten vi vander med hanevand, regnvand, dyrker indenfor eller udenfor –  har gjort en markant forskel, for os.

Jeg bliver også nødt til at nævne styring af temperatur, især fordi mange – også os, forspirer i vindueskarmen i stuen. Vi har lært på den hårde måde, at det er nødvendigt at der er balance mellem temperatur, både dag og nat samt mængden af lys. Og nu hvor vi er ved lys, og forspiring i vindueskarmen. Flere har skrevet og spurgt, om det er nødvendigt at bruge plantelys, og om vi selv bruger det. Ja – til begge spørgsmål. Vi bruger selv plantelys. Alle vores planter står med ekstra tilskudslys, allerede fra de spirer, da der endnu ikke er tilstrækkeligt med lys udefra.

Ved at skabe optimale vækstbetingelser fra start, så er der gode chancer for at du kan undgå plantedød som skyldes f.eks. rodhalsråd. Forebygge sorte fluer,/sørgemyg, og springhaler, eller planter der går i vækststandsning, og mange andre problemer og ærgrelser.

 

Har du fået lyst til at læse mere, er her et par tips der måske kan interessere dig

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar