Undgå ærgelser – sæt focus på vækstbetingelser fra start

Når frøene er lagt til forspiring, eller sået, så er det tid til at overveje hvilke vækstbetingelser du kan give planterne.

Det er mange faktorer der har indflydelse på, om du om et par uger står med lange ranglede planter, eller om dine små spirer har udviklet sig til små robuste planter, og fortsat vil gøre det, så du om nogle måneder, kan udplante nogen kraftige, robuste og sunde planter.

Punkterne herunder, er områder, vi anbefaler at kigge nærmere på, da øget opmærksom på netop disse forhold, virkelig har været en game-changer for os.

  • temperatur
  • fugtighed – både luft og jord
  • lys
  • dyrkningsmedium
  • næringsstoffer
  • luftcirkulation

F.eks. så er vi blevet meget mere opmærksomme på næringsstofoptagelse, og hvad vi kan gøre for at planterne udvikler et godt, sundt og stort rodnet. Noget af det vi gør, er at måle temperaturen på vandet, før vi vander. Du kan bruge en digital-kombi måler, eller du kan bruge et gammel stegetermometer.

Chili startpakke - kom godt fra start | Tomatdatabasen.dk

Vi bruger også jordforbedring primært vermiculite og perlite (se evt. sammenligning af dem her), til at skabe mere optimale forhold nede i jorden og omkring rødderne. Derudover eksperimenterer vi med forskellige booster for at fremme rodvækst, og har god erfaring med at tilsætte det allerede fra første ompotning.

Også skift af gødning, og det at kunne følge et skema der er tilpasset vækstforholdene, og hvor i vækststadiet planten er, og kan bruges hvad enten vi vander med hanevand, regnvand, dyrker indenfor eller udenfor –  har gjort en markant forskel, for os.

Jeg bliver også nødt til at nævne styring af temperatur, især fordi mange – også os, forspirer i vindueskarmen i stuen. Vi har lært på den hårde måde, at det er nødvendigt at der er balance mellem temperatur, både dag og nat samt mængden af lys. Og nu hvor vi er ved lys, og forspiring i vindueskarmen.Flere har skrevet og spurgt, om det er nødvendigt at bruge plantelys, og om vi selv bruger det. Ja – til begge spørgsmål. Vi bruger selv plantelys. Alle vores planter står med ekstra tilskudslys, allerede fra de er spiret, da der endnu ikke er tilstrækkeligt med lys udefra. Det er også vigtigt med varme. Her kan en varmemåtte hjælpe fremspiring. Er der koldt nede i potten, kan det forsinke eller ligefrem forhindre spiring. Frøet når simpelthen at rådne. Husk at måle effekten af varmemåtten, så du ved hvor mange grader den øger temperaturen med, og hvor varm den bliver. Nogle varmemåtter bliver så varme at de kan smelte omkringliggende materiale eller lave skader på underlaget.

Det er en god ide at sikre at planterne står lunt med rødderne, OG får tilstrækkeligt med lys. En kombination af både lys og varme, gerne nedefra giver gode vækstbetingelser, er vores erfaringer.

Ved at skabe optimale vækstbetingelser fra start, så er der gode chancer for at du kan undgå plantedød som skyldes f.eks. rodhalsråd. Forebygge sorte fluer,/sørgemyg, og springhaler, eller planter der går i vækststandsning, og mange andre problemer og ærgrelser.

 

Har du fået lyst til at læse mere, er her et par tips der måske kan interessere dig

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Vandtemperatur: Derfor måler og tempererer vi vandet

Hvis du vil øge trivslen hos dine tomatplanter og fremme væksten, så er der al mulig grund til at se nærmere på de faktorer som har en betydning for plantens vækst og optagelse af næringsstoffer. En af de faktorer der har stor betydning, er den temperatur der er...

DRIVHUS – gavl/vægmodel

Hvorfor væg/gavl model Der kan være mange gode årsager til at vælge et drivhus - som væg/gavl model, dvs. at det er monteret op af en form for fast væg. Ligesom du kan se det her. En væg/gavl model, kan også være det rette at sætte op f.eks. ved  en garage, skur, side...

Testdyrkning – også før udplantning

Derfor tester vi jord og plantesække – før vi planter ud Hos Tomatdatabasen.dk arbejder vi med passion for dyrkning – og med respekt for de mange faktorer, der kan påvirke planternes trivsel. I de seneste år har flere tomatdyrkere oplevet, at deres planter gik til...

Forspiring: Uden jord, med vat & zip-pose

I efteråret 2020 hvor vi skulle igang med at testspire alle vores frø, var tanken at vi ville bruge vores minidrivhus med grobrikker. Det viste sig imidlertid, at grobrikkerne var udgået der hvor vi tidligere havde købt dem, og dem vi fandt til salg på nettet, ville...

🍅 Q & A – pasning af små tomatplanter

Har du forspiret tomatfrø løbende siden marts,  står du sikkert ligesom os, med en masse planter, der er på forskellige udviklingsstadier. Nogle har du måske pottet om, og andre er ved at være klar - måske planterne er klar til at blive pottet om, igen. Der kan være...

DRIVHUS – fritstående, 1 stort eller flere små – fordele og ulemper

Anskaffelse af drivhus kan let løbe op i rigtig mange penge,og derfor er det en god ide fra start, at gøre sig nogen overvejelser om hvilket behov man har. Generelt set, så er det vores oplevelse, at et drivhus stort set aldrig bliver for stort- men næsten altid det...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Kom godt i gang med mikrogrønt