Hvilke tomatersorter skal knibes

- guide til de forskellige vækstformer: Indeterminant, determinant, semi-determinant

af | feb 21, 2019 | Ordbog, Pasning, Tomatsorter

Tomatplanter er ikke bare tomatplanter, de har forskellige vækstmåder, som det er nyttigt af vide noget om.

En tomatplantes vækstform siger nemlig noget om hvordan den skal dyrkes, passes og høstes, og er derfor en af de vigtigste parametre for, hvilke sorter man skal vælge.

Der findes mange betegnelser for tomaters vækstform, så det er let at blive forvirret. Helt generelt kan planterne deles op i to grupper: Indeterminante og determinante. Derudover findes en afart af determinant, nemlig semideterminant, og der findes også tomater med dværgvækst. Nedenfor gives en lille beskrivelse af de forskellige vækstformer.

Indeterminant

Det kan du så i maj i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk

Sådan placerer du dine tomatplanter i drivhuset, så du får mest optimal udnyttelse af pladsen

De indeterminante sorter er de traditionelle planter, som de fleste kender. De har en hovedstamme, som fortsætter med at vokse sæsonen igennem, sætte blomster og tomater indtil planten må give op over for frosten eller bliver top-beskåret (typisk i løbet af sensommeren). Indeterminante sorter kan derfor, under de optimale dyrkningsforhold, blive mange meter høje, og kan sædvanligvis ikke holde sig selv, men behøver støtte og skal bindes op.

Indeterminante sorter, sætter gerne sideskud, som også vil udvikle blomster og tomater. De indeterminante sorter giver typisk modne tomater over en lang periode, og vil typisk have både blomster, små grønne umodne tomater og modne tomater på een og samme tid.

For at sikre det bedste udbytte, kan sideskudene med fordel knibes væk. Indeterminante sorter kaldes også for ranke-tomater, snore-tomater eller på engelsk: Vine.
Som tommelfingerregel gælder, at indeterminante sorter skal knibes – dog er der undtagelser. Det gælder de sorter som er af vild-typen, eller fra Dwarf Tomato Project. Det er ikke sorter som vi anbefaler at knibe.

Nogle indeterminante sorter har en slank fin vækst, hænge slanke blade – andre har en livskraftig vækst, fylder meget og kan have meget stor bladvækst.

Her kan du se eksempler på sorter

Fra Dwarf Tomato Project
Indeterminante sorter, som på Tomatdatabasen har fået mindst 3 i bedømmelse, af brugerne

Determinant

De determinante sorter er de indeterminante sorters modsætning. De stopper væksten når planten når en bestemt højde, og efter et bestemt antal klaser (sædvanligvis 3). De har normalt ikke et hovedskud, men i stedet en mængde sideskud, der hver især ender i en blomsterklase. Det resulterer i en plante, der har en bred, nærmest buskagtig vækst, da sideskudene kan danne sideskud, som danner sideskud osv. Så hvor den indeterminante plante kan blive meget høj, kan den determinante blive meget bred. Derfor er det en type, som oftes ikke dyrkes i drivhus, da man ofte vil foretrække høje planter og ikke brede planter, da arealet jo er begrænset. På friland kan det dog være en ganske dekorativ plante, og har man mulighed for det, kan man med fordel dyrke de determinante sorter i højbede eller krukker. Højden på de determinante sorter kan variere stærkt fra 15 cm til 120 cm.

De determinante sorter adskiller sig fra de indeterminante i forhold til modning. Det særlige ved de determinante sorter er, at når planten har nået sin endelige højde, udvikler den alle frugterne på én gang. Det kræver en masse kraft fra bladene, som i denne periode begynder at se lidt kedelige ud. Når frugterne er modne, kan hele planten høstes på en gang (over et par uger), hvorefter den er udtjent, og kan bortskaffes.

Determinante sorter skal typisk blot støttes med pind og skal ikke knibes.  Står tomaterne på friland, anbefales det at give stammen god støtte, så planten kan modstå f.eks. kraftig blæsevejr.

Tomatsorter som har en determinant vækst, kaldes ofte også for busktomater, pottetomater eller krukketomater.  Ampel-tomater kan både være af typen indeterminant og determinant.
Væksten kan være dværg – micro dværg og miniature dværg.

Her kan du se eksempler på

Sorter velegnet til at dyrket i hængeampel/vægpotte

Mini tomatsorter, som bliver mellem 25-50 cm i højden

Dwarfs – højere end 50 cm

Determinante sorter, der er velegnet til at dyrke på friland

Dværg / Tree-type

Dværgplanter udvikler sig meget kompakt, og da de vokser ganske langsomt, opnår de ikke samme størrelse som de normale sorter. Som små planter kan de kendes ved at have en tykkere stamme i forhold til indeterminante og determinante planter af samme højde. Den langsomme vækst fortsætter, hvilket gør dem ideelle til at dyrke i potter og små krukker – f.eks. Lille Lise, som er meget dekorativ.

Der eksisterer dværgtyper af både indeterminante og determinante væksttyper, hvor sidstnævnte kun sætter frugt til én høst. På grund af planternes lille størrelse, opnås et mindre udbytte i forhold til de normale planter, til gengæld siges det, at tomaterne er mere smagsfulde i forhold til tomater fra determinante planter.

Microsorter, som bliver max. 25 cm i højden

Semi-determinant

De semideterminante sorter er der forskellige beskrivelser af, alt efter hvor man kigger. Nogle steder beskrives det, at semideterminante planter stopper væksten senere end de determinante, og dermed bliver større end de determinante, men vil stoppe længdevæksten på et bestemt tidspunkt. Andre steder beskrives det, at den semideterminante plante udvikler nye klaser efter første høst, således at man kan høste to gange fra den. Hvad der er korrekt, vides ikke, men send gerne dine erfaringer til tina@tomatdatabasen.dk. I kilder på nettet kan vi læse, at forskellen på de determinante og semi-determinante er, at de semi-determinante har en mere kompakt vækst, og med fordel kan dyrkes med flere hovedstammer, og ligesom de indeterminante, giver tomater over en lang periode.

Der er lidt forskellig information om hvornår de semi-determinante planter stopper  højdevæksten, – nogen steder foreslåes, at det er efter der er udviklet 5 klaser, andre når væksten når en bestemt højde. Uanset hvad, så skal de semi-determinante sorter ikke knibes, men have lov at vokse og udvikle og bevare alle sine sideskud, for at sikre den højest mulige høst.

Generelt er det vores erfaring, at de semi-determinante sorter kan have brug for støtte, både til stammerne og til stænglerne, for at undgå at de knækker under vægten af modne tomater.
Forskellen mellem de determinante og de semi-determinante er, at de med fordel kan dyrkes med flere hovedstammer.

Her kan du se eksempler på tomatsorter der har en semi-determinant vækst.

Artiklen er opdateret 16/2 2022

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Græs som jordafdækning

Græsafklip kan forbedre jordens næringsindhold, fugtighed og bekæmpe ukrudts, men kan også tiltrække skadedyr, eller sprede sygdomme.

Tomatsorter der er velegnet til at dyrke i drivhus

Drivhus tomatsorter

Har du drivhus, har du mulighed for at dyrke en lang række forskellige tomatsorter, også tomatsorter som er ganske varmekrævende, eller har brug for en lang dyrkningssæson og længere end den kan være på friland. I et drivhus er det vigtigt, at der er god...

Gamle frø- kan de spire?

I min frøkasse har jeg frø der er mange år gamle, nogle er tilbage fra 2014, og 2016. Hvad stiller man op med de gamle frø, kan de bruges – eller skal de bare kasseres? Selvom tomatfrø er meget gamle, så er der stadig en chance for at de kan spire, hvis de vel at...

For høje temperaturer i drivhuset?

Den fantastiske varme sommer har giver problemer for mange i forhold til at holde temperaturen nede. Vi har også haft lidt udfordringer med varmen eftersom vi ikke har nogen store træer som kan give skygge, - og har betydet at nogle af sorterne har afstødt lidt...

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Bestøvning af tomater

I nogle af de første år som hobby tomatdyrkere med drivhus, var vi meget opmærksomme på og sørgede for at vores tomatplanter fik så meget sol og varme som muligt, og sørgede altid for at vinduer og døre var lukket i drivhuset for at holde varmen inde. Det gjorde vi,...

2 Kommentarer

  1. Pia Mikkelsen

    Kan du give nogle eksempler på semi-deerminante?

    • Tina Laugesen

      Hej Pia, det kan du tro.

      Glacier, Bubble Gum Dwarf, Cosmic Eclipse, Yellow Taxi, Green Grape.

      Du kan se mange flere på Tomatdatabasen – ved at skrive “semideterminant” i søgefeltet, får den en liste frem.

      bh Tina

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt