Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed

At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på helt nye og usædvanlige måder.

I denne artikel vil vi se nærmere på “fascination” – et spændende fænomen, der har været kendt i århundreder og findes hos forskellige planter, herunder tomatplanter.

Hvad er fascination?

“Fascination” er en betagende tilstand, der kan forekomme hos planter som træer, buske, kaktusser og stauder, herunder tomatplanter. Denne sjældne tilstand kan manifestere sig på forskellige måder, såsom dannelse af megablomster, flade eller krusede blomster, sammenflettede stængler og endda multi-tomatstængler, der ligner paraplyer.

Personligt synes vi det er betagende, når planterne tager nye former og præsenterer os for naturens luner og mangfoldighed.

Hvad forårsager fascination?

Selvom fascination er blevet studeret i mange år, er den præcise årsag stadig ikke fuldt ud forstået. Det menes, at genetiske, miljømæssige eller fysiologiske faktorer kan spille en rolle og forårsage forandringerne.

Mutationer i tomatplantens gener kan føre til den unormale vækst og form af stænglerne, mens hormonelle ubalancer, skader på vækstpunkterne eller manglende vigtige næringsstoffer også er mulige faktorer.

Dramatiske temperatursvingninger under plantens vækstfase er blevet nævnt som en potentiel stressfaktor, der kan resultere i fascination.

Fascination påvirker ikke plantens overlevelse

Selvom fascination kan ændre både plantens og tomaternes udseende, udgør det ifølge litteraturen ingen trussel mod dens overlevelse.

Det kan være en midlertidig afvigelse fra den sædvanlige vækst og udvikling, og det er ikke noget, der smitter eller spreder sig til andre planter.

Hvordan kan fascination forebygges?

Da fascination kan skyldes en række forskellige forhold, er det ikke altid muligt at forudsige eller forebygge det.

Det er vigtigt at huske, at selvom du oplever fascination i år, er det ikke nødvendigvis noget, du vil opleve igen næste år.

Nogle tomatdyrkere vælger at fjerne deforme blomster og stængler af æstetiske årsager, mens andre værdsætter det unikke udseende og dyrker sorter, der har dette som en del af deres karakteristika. F.eks. Phil One, Phil Two og Reisetomate

Fascination: En kilde til fascination

Gennem tiden har vi oplevet forskellige varianter af fascination i vores tomatdyrkning. Personligt synes vi, at det er en fascinerende og interessant at iagttage.

I år har vi bemærket det på flere tomatsorter, også hos sorter vi har dyrket før, og hvor vi ikke tidligere har oplevet det. Vi ser det som en midlertidig afvigelse fra deres standardvækstmønster.

Selvom det kan være forårsaget af en genetisk forandring, er det ifølge litteraturen ikke noget, der videreføres til næste generation.

Oplever du forandringer på dine tomatplanter eller tomater, så tag et foto af dem og del dem med os. Det er spændende at se alle de måder som naturen kan overraske os på.

Det kan du så og forspire i maj

Grøntsager og krydderurter du kan forspire eller så i majMaj er en fantastisk skøn forårsmåned, hvor haven summer af liv,og mulighederne for at så og forspire er nærmest uendelige. I denne skønne tid, hvor jorden er ved at være godt lun, er der en bred vifte at...

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Lillafarvet tomatblade

Ændring af tomatplantens bladfarve og sommetider også stængel,fra grøn til lys lilla, mørklilla/blå kan skyldes en lang række årsager. Dog skal det bemærkes, at nogen sorter vil have gener hvor stænglen og bladene er mere mørke, der vil en farveændring være...

BLOSSOM-END-ROT / GRIFFELRÅD

Brune pletter i bunden af tomater kan være griffelråd, også kendt som BER (Blossom-End-Rot). Navnet kan give indikation af, at der er tale om råd, men der er ikke tale om hverken svampeangreb eller bakterier, derimod angives det i litteraturen, at årsagerne skal...

Nyhedsbrev – maj 2024

Kære med-tomatentusiast! Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med - og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev. Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og...

Forspiring: Uden jord, med vat & zip-pose

I efteråret 2020 hvor vi skulle igang med at testspire alle vores frø, var tanken at vi ville bruge vores minidrivhus med grobrikker. Det viste sig imidlertid, at grobrikkerne var udgået der hvor vi tidligere havde købt dem, og dem vi fandt til salg på nettet, ville...

Nyhedsbrev august 2023

🍅🌻 Velkommen tilbage til dig, der følger os trofast, og dig, der er ny læser! 🌟 For nogle uger siden spurgte vi, hvad I gerne vil læse om i vores næste nyhedsbrev, og der kom rigtig gode forslag og emner på banen. Jeres input er vigtigt for os, og vi er meget glade...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

0 kommentarer

Indsend en kommentar