Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed

At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på helt nye og usædvanlige måder.

I denne artikel vil vi se nærmere på “fascination” – et spændende fænomen, der har været kendt i århundreder og findes hos forskellige planter, herunder tomatplanter.

Hvad er fascination?

“Fascination” er en betagende tilstand, der kan forekomme hos planter som træer, buske, kaktusser og stauder, herunder tomatplanter. Denne sjældne tilstand kan manifestere sig på forskellige måder, såsom dannelse af megablomster, flade eller krusede blomster, sammenflettede stængler og endda multi-tomatstængler, der ligner paraplyer.

Personligt synes vi det er betagende, når planterne tager nye former og præsenterer os for naturens luner og mangfoldighed.

Hvad forårsager fascination?

Selvom fascination er blevet studeret i mange år, er den præcise årsag stadig ikke fuldt ud forstået. Det menes, at genetiske, miljømæssige eller fysiologiske faktorer kan spille en rolle og forårsage forandringerne.

Mutationer i tomatplantens gener kan føre til den unormale vækst og form af stænglerne, mens hormonelle ubalancer, skader på vækstpunkterne eller manglende vigtige næringsstoffer også er mulige faktorer.

Dramatiske temperatursvingninger under plantens vækstfase er blevet nævnt som en potentiel stressfaktor, der kan resultere i fascination.

Fascination påvirker ikke plantens overlevelse

Selvom fascination kan ændre både plantens og tomaternes udseende, udgør det ifølge litteraturen ingen trussel mod dens overlevelse.

Det kan være en midlertidig afvigelse fra den sædvanlige vækst og udvikling, og det er ikke noget, der smitter eller spreder sig til andre planter.

Hvordan kan fascination forebygges?

Da fascination kan skyldes en række forskellige forhold, er det ikke altid muligt at forudsige eller forebygge det.

Det er vigtigt at huske, at selvom du oplever fascination i år, er det ikke nødvendigvis noget, du vil opleve igen næste år.

Nogle tomatdyrkere vælger at fjerne deforme blomster og stængler af æstetiske årsager, mens andre værdsætter det unikke udseende og dyrker sorter, der har dette som en del af deres karakteristika. F.eks. Phil One, Phil Two og Reisetomate

Fascination: En kilde til fascination

Gennem tiden har vi oplevet forskellige varianter af fascination i vores tomatdyrkning. Personligt synes vi, at det er en fascinerende og interessant at iagttage.

I år har vi bemærket det på flere tomatsorter, også hos sorter vi har dyrket før, og hvor vi ikke tidligere har oplevet det. Vi ser det som en midlertidig afvigelse fra deres standardvækstmønster.

Selvom det kan være forårsaget af en genetisk forandring, er det ifølge litteraturen ikke noget, der videreføres til næste generation.

Oplever du forandringer på dine tomatplanter eller tomater, så tag et foto af dem og del dem med os. Det er spændende at se alle de måder som naturen kan overraske os på.

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

Det kan du så og dyrke i august

August måned bringer et nyt kapitel i haven. Selvom sommeren langsomt går på hæld, er der stadig masser af muligheder for at så nye og spændende afgrøder i din have. I august er det stadig lunt, og med al den regn, vi har fået i juli, er der godt med fugt i jorden....

0 kommentarer

Indsend en kommentar