Nyhedsbrev – maj 2024

af | maj 3, 2024 | Nyhedsbrev

Kære med-tomatentusiast!

Det kan du så i maj i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk

Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med – og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev.

Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og IG beskeder. Tusinde tak for det!

Find dig bare en kop kaffe, eller kop the og sæt dig behageligt, for igen har vi en masse vi gerne vil dele med dig.

Vi har glædet os til at sende nyhedsbrevet ud, det er lidt længe siden sidst, og netop derfor er det nok på sin plads, at fortælle lidt om, hvad der er sket siden sidst, og dele lidt nyt med dig.

Vi håber vi kan inspirere dig og bidrage til at du får endnu mere succes med din tomatdyrkning.

Det du blandt andet læse om denne gang er

  • Opdatering af Tomatdatabasen.dk
  • Tomatlaboratoriet
  • Maj – tid til ompotning – derfor udplanter vi ikke
  • Typiske problemer på tomatplanter – ødemer
  • Udplantning af tomater på friland og drivhus
  • Rabatkode til dig som læser af nyhedsbrevet

Selvom det her hos os, endnu ikke er tid til at udplante hverken i drivhus eller på friland, kan det være forholdene er anderledes  hos dig, eller at du af andre årsager har brug for at plante ud. Før du planter ud, kan du med fordel foretage en testdyrkning. Det kan du høre mere om, i vores seneste udgave af “Dyrk med os” – som du kan se i facebookgruppen ‘Tomatlaboratoriet”. Det kan du læse mere om, længere nede

Har du glæde af Tomatdatabasen.dk og vores artikler, håber vi du vil anbefale os til andre og måske skrive et par ord på Google anmeldelse.

 Rigtig god læselyst!

Lars og Tina

Tomatdatabasen.dk

Opdatering af Tomatdatabasen.dk

Vi får rigtig mange mails og beskeder med ønsker om oprettelse af sorter til Tomatdatabasen.dk. Det er vi rigtig glade for, og ser det som udtryk for at i er glade for den. Derfor har vi også i den sidste tid haft fokus at forsøge at imødekomme så mange ønsker som muligt.

Der kommer løbende nye sorter på databasen, ligesom beskrivelserne bliver opdateret.
Dyrker du tomatsorter, som ikke er på Tomatdatabasen.dk allerede, så send gerne en mail til os, med information om navn, og gerne et link til hvor vi kan læse mere om sorten. Det hjælper os, til at oprette tomatsorterne hurtigere. De sorter vi modtager ønsker på, bliver prioriteret før andre.

Som altid ønsker vi os også flere foto. Det er vores håb, at du som læser med, og bruger Tomatdatabasen.dk, har lyst til at hjælpe os med at gøre Tomatdatabasen.dk endnu bedre og sende os nogle fine fotos af alle de tomatsorter du dyrker.

Husk, du kan oprette dine egne personlige lister over de tomatsorter du dyrker, samt få etiketter/labels til dem – helt gratis! Se mere på bloggen

Tomatlaboratoriet

Siden sidste nyhedsbrev, har vi haft særlig fokus på Tomatdatabasens facebookgruppe ‘Tomatlaboratoriet’. 

Det er vores gruppe for hobby tomatdyrkere, hvor vi deler erfaringer og hjælper hinanden til at få endnu mere succes med tomatdyrkning, uanset hvilket niveau man er på. 

Her kan du stille spørgsmål, dele erfaringer og høre om andres erfaringer.

Vi vil også gerne invitere dig til at være med

https://www.facebook.com/groups/2625902387682396

Vi er super glade for ‘Tomatlaboratoriet’ da det giver mulighed for at få en anden dialog og snak om tomatdyrkning, end vores nyhedsbrev giver mulighed for. Det er vores opfattelse, at nyhedsbrevet, bloggen og ‘Tomatlaboratoriet’ fint supplerer hinanden, og det er vores fortsatte mål, at tilbyde dem alle.

Maj – tid til ompotning, derfor planter vi ikke ud – endnu

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Har du forspiret i marts, eller endnu tidligere, står du måske med en masse planter som efterhånden er store og trænger til udplantning.  Med det flotte sommerlige vejr som vi har haft et pænt stykke tid, og også har udsigt til her, den næste tid, er det fristende at plante ud. Men for os, giver det mest mening at vente -og vælger hellere at ompotte en ekstra gang.

Men hvorfor ompotter vi, i stedet for at udplante i drivhus? Vejret er jo flot og rigtig mange skriver at de har plantet ud for længst, eller her til mors dag eller planlægger det her til weekenden – hvorfor vente?

Ja, faktisk kan valget være ganske svært. Planterne fylder op indenfor, de er tunge og besværlige at flytte frem og tilbage, og det kan være rigtig svært at give dem de bedste vækstbetingelser, når de fortsat står inde. Omvendt er tidspunktet vejrmæssigt, i vores optik, heller ikke optimalt. Hvad taler for at vente? 

Fokus på plantesundhed, og optimal høst senere på sæsonen

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Når vi holder fast i at vente med at plante ud, så hænger det sammen med, at vi har lært hvor stor betydningen af jord-rodzone og lufttemperaturen har for plantesundhed og den mængde tomater vi senere kan høste.

Vi har testet teorien af over flere år, og det er vores klare opfattelse, at det ikke blot er teori, men at det rent faktisk har indflydelse og gør en enorm positiv forskel at vente. Iflg. DMI, så falder temperaturen ganske meget, efter weekenden. Selvom solen helt sikkert vil bidrage til at øge jordtemperaturen, så bliver det iflg. Landbrugsinfo, kun til ca. 12-13 grader. Med andre ord, jorden er stadig for kold til at plante ud i.

Men er det virkelig nødvendigt at vente? Kan man ikke bare plante ud nu? Får man ikke tomater, hvis man planter tidligt ud og jorden ikke er så varm?

Hvis du havde spurgt mig for 10-12 år siden, vil jeg nok fortælle, at det kan man sikkert godt, og at jeg har fået mange tomater, blot ved at sætte dem i jorden og vande, uden at måle hverken pH, jord -eller lufttemperatur.  Og det er fuldstændig rigtigt! Man kan sagtens dyrke tomater, uden at gøre mere og andet, end at sørge for jord og vand.

Noget af det, som kan påvirkes ved at udplante i kold jord og ved lave temperaturer, er plantens næringsstofoptagelse, roddannelse, planten kan blive mere følsom for at udvikle tilstande som f.eks. griffelråd og mere modtagelig overfor sygdom. Derudover kan for lav lufttemperatur resultere i f.eks. at bestøvning bliver påvirket negativt. Pollen er følsomt overfor temperatur,og fænomener som cat-face, ufuldstændig bestøvning, mega-blomster og blomster som ikke bliver bestøvet,kan være noget af det, man kan opleve. Læs mere om sammenhæng mellem temperatur og bestøvning her

Hvis jeg kigger på foto af vores planter fra vores drivhus og friland ca 8 år tilbage, så kan jeg se at vi dyrkede rigtig mange sorter, og at vi slet ikke fik det udbytte vi kunne have haft. Vi kunne helt sikkert også have undgået nogen af de udfordringer vi sloges med f.eks. planter hvor væksten stagnerede, planter der fik symptomer på næringsstofmangel, planter der blev syge, og lige så ærgerligt – en begrænset høst. Jeg har da også tidligere, flere gange, overvejet om det var besværet og tiden værd, når det var så svært at dyrke tomater.

I bund og grund er vi nok som de fleste andre der dyrker tomatplanter.

Vi vil gerne kunne høste en masse smagfulde og lækre tomater i løbet af sommeren og sensommeren fra nogle store, kraftige og sunde planter, som vedbliver at være sunde. Samtidig skal det være let at dyrke, og uden for meget arbejde eller problemer.

Vi har begået masser af fejl, lærer af dem og det er baggrunden for, at vi gør, som vi gør – idag.

Vi har aldrig målt og brugt så meget tid på sikre at tomatplanterne er i trivsel,  som vi gør nu- til gengæld har vi heller ikke haft så store, flotte sunde planter og minimale udfordringer med trivsel, som det vi oplever nu. Vi har stadig fokus på at tomatdyrkning skal være let, og en fornøjelse. Men det kommer ikke af sig selv.  Det kræver for os, tid og energi – men vi ved også at det er givet godt ud – og vi helt konkret, kommer til at høste frugten, af vores indsats.

De valg vi træffer nu, kommer til at få betydning senere hen. Selvom det vil være helt fantastisk at udplante tomaterne, så vælger vi at vente.

Du kan læse mere mere om emnet i vores artikel Betydningen af rodzonetemperatur og lufttemperatur

Men hvor længe venter vi?

 

Ompotning og afklimatisering af planterne – frem til udplantning

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Opsummeret, så venter vi på at rodzonetemperaturen skal op på ca. 20 grader (16 grader kan dog gå, som minimums temperatur), og at lufttemperaturen ikke ryger under 16-18 grader, som det laveste, på noget tidspunkt af døgnet.

Selvom det har været nogle flotte dage vi har haft, så er vi altså ikke helt der endnu, temperaturmæssigt. Derudover skal vores planter først afklimatiseres – også kaldt “afhærdes” eller “tilvænnes”. Afklimatiseringen begynder ikke, som man måske kunne tro, en solskinsdag – men derimod en gråvejrsdag – og afklimatiseringen fortsætter helt frem til udplantning. Ved at have sådan en lang tilvænningstid, mener vi at planterne er mere rustet til at modstå de temperatursvingninger der kan forekomme.

Der kan med andre ord nemt gå 4-6 uger, før både luft- og jord/rodzone temperatur er høj nok, til at vi kan plante ud. Det er simpelthen for lang tid for tomaterne at blive stående i deres potter, da rødderne igen er begyndt at blive synlige i bunden. 

For at give planterne de bedste vækstbetingelser og mulighed for at udvikle sig endnu større, og med et endnu mere solidt rodnet, og uden at de begynder at sno uhensigtmæssigt rundt i potten, har de brug for en større potte. Vores erfaring er, at det nok ikke er den sidste ompotning. På dette vækststadie, er det ca. hver  10 dag. 

Hvis forholdene viser sig gunstige før 1. juni eller første uge i juni, som vi forventer er det tidspunkt som er varmt nok, er der ingen skade sket, så kan jeg blot plante ud. Hvis vejret bliver ustadigt, og det trækker ud mht. udplantning – ja, så gør det ikke spor, for planterne kan sagtens tåle at vente, så længe de ompottes og har plads i deres nye potter.  Jeg behøver med andre ord, ikke at bekymre mig om vejret. Og planterne – ja, de stortrives imens, udvikler et godt rodnet, blomstrer og flere er også på vej med tomater.  Det er med andre ord intet at tabe ved at vente. Derimod får vi en ekstra bonus, i form af  en times ekstra motion morgen og aften, når planterne skal ud i drivhuset og tilbage i udestuen.

Ompotning – god mulighed for at give planterne et eftersyn

Selvom ompotning kan være ganske tidskrævende, så kan vi kun anbefale at potte om – også med få uger til udplantning. Vi synes det er en god anledning til at få kigget grundigt på hver enkelt plante, og give den et lille eftersyn. Uanset om du har få eller mange planter, så kan vi stærkt anbefale dig, at tage nogle noter undervejs, og skrive et par ord om, hvordan planten udvikler sig, hvordan rodnettet så ud, farve, om planten har de karakteristika den evt. skal have f.eks. bladform, bladfarve eller vækstform. Om du bruger notesblok eller indtaster det i Tomatdatabasen.dk, betyder knap så meget, bare det fungerer for dig, og du får det gjort.

Tip til noter – brug diktafon eller tale-til-tekst program

At skrive noter, mens man ompotter kan hurtigt blive en lidt besværlig affære. Sidste år begyndte jeg at indtale noter på min mobil via diktafon-appen, når jeg gik min runde ude i drivhuset og på friland. Samme fremgangsmåde bruger jeg i år. Når jeg ompotter, har jeg mobilen liggende ved siden af, og optager mine noter som en lydfil.  Når der er tid om aftenen eller i weekenden, sætter jeg mig med en god kop kaffe, afspiller lyd-filen og indtaster det i Tomatdatabasen.dk. En anden mulighed er, at bruge et tale til tekst program, som skriver det du siger.  Der er flere gratis programmer blandt andet Speechtexter, som dog kræver lidt øvelse at bruge. Fordelen er, at du ikke selv behøver at skrive ind, men i stedet blot kan kopiere teksten ind som kommentar eller logbogsnote, på din liste på Tomatdatabasen.dk. Smart, ikke! 

Så (endnu flere) tomater og skønne krydderurter, blomster og grøntsager

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Når  april viser viser sig så skøn, lun og solrig, og starten på maj synes at blive endnu varmere, giver det ekstra energi og endnu mere lyst til at så for senere at kunne høste de skønneste grøntsager. Også temperaturen i det øverste lag jord, er ved at være en så høj temperatur, at den er tilpas til at der kan sås og forspires endnu flere skønne grøntsager. Her i maj er der en masse skønne blomster, krydderurter og grøntsager, du kan så – bliv inspireret her på oversigten og se hvad du kan så og forspire i maj og juni.

Du kan også sagtens forspire tomater endnu! På denne tid af året, kan det være en fordel at gå efter de sorter, som ikke modner sent eller giver kæmpe store tomater. Dværgsorter og sorter som give små og mellemstore tomater, kan være et godt bud. 

Bliv inspireret her

Ødemer – hyppigt fænomen på tomatplanter

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Ødemer

Vi modtager hvert år på denne tid, foto fra bekymrede tomatdyrkere.

Beskrivelserne og fotoene viser planter med prikker/bobler på bladene, og hvid belægning på stammen, der senere kan udvikle sig, så den bliver “kork” aftig.

Vi har søgt efter fænomenet i litteraturen. Her beskrives det som “ødemer”. Det er en tilstand, ikke en sygdom på planten, og det er noget som hobby tomatdyrkere ofte oplever, når tomaterne forspires og dyrkes indendørs

Årsager
Ødemer hos tomatplanter opstår primært i beskyttede vækstmiljø, hvor der er høj luftfugtighed og/eller som følge af pludselige klimaændringer, især om natten med høj luftfugtighed og lave temperaturer. Disse forhold skaber et gunstigt miljø for udvikling af ødemer, hvor vandfyldte blærer dannes på bladene- eller der opstår hvide plamager/skælagtig områder på stammen. Dette sker typisk hvor der er utilstrækkelig lys, frisk luft, dårlig luftcirkulation omkring og mellem planterne, – i kombination med høj plantetæthed.

Hvad kan man gøre
Så længe planterne står indenfor- eller andet sted, er det oplagt at forsøge først og fremmst at se på luftskifte og luftcirkulation. Dernæst kan det være en fordel, at vente med at vande planterne, til de er på luftetur udenfor – i drivhuset. Derved kan luftfugtigheden reduceres lidt. Indenfor kan planterne tørre lidt ud mellem vandingerne.

Iflg. litteraturen, så kommer langt de fleste planter sig, når vækstmiljøet ændres og planterne evt. udplantes og plantes dybt.
Dog kan skader på bladene og stammem som flg. af ødemerne, give gode betingelser for angreb af bakterie og svampesygdom. 

Nyhedsbrev rabatkode

Også i dette nyhedsbrev har vi en særlig rabatkode til dig.

Da det er ved at nærme sig den tid på året, hvor drivhus og friland skal klargøres, har vi fundet flere varer frem, som er særlige relevante netop nu.

Ukrudtsdug
Du får som modtager af nyhedsbrevet denne gang 10% rabat på ukrudtsdug, som efter vores mening, er helt uundværlig både i drivhus og på friland, både i forhold til at holde ukrudt væk, men bidrager også til at holde på fugten i jorden og meget vigtigt – holde bladene fri og væk af jord og dermed forebygge jordbåren sygdom.
Brug koden ““nyhedsbrevmaj” – når du kommer til kassen.

Tokin-støttepinde
Derudover får du også 10% rabat på tokinpinde til støtte til dine planter. De er super velegnet både til støtte til tomat- og chilieplanter, men også mange andre grøntsager f.eks. til at lave støtte til ærter, bønner og meget andet. Bemærk: KUN rabat ved afhentning.
Brug koden ““nyhedsbrevmaj”- når du kommer til kassen

Chili frø og grøntsagssorter som udgår
Vi er begyndt forårsoprydning på lageret, og den næste uges tid, får du 25% på alle chilefrø (undtaget frø fra Buzzy) samt udvalgte grøntsagsfrø – se dem her. Brug koden “25” – når du kommer til kassen.- når du kommer frem til kassen.

Tilbuddet gælder så længe laver haves og/eller senest til og med mors dag. 

Er du med i vores facebookgruppe ‘Tomatlaboratoriet’ – så kan du også benytte dig af de tilbud, der annonceres her.

På shoppen finder du en lang række andre kvalitetsprodukter blandt andet potter, gødning, Root Pouches, Opbindingskit, pakketilbud på vermiculite og perlite, de lækreste handsker i gedeskind og meget mere

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Nyhedsbrev maj – juni

Kære med-tomatentusiast! Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med - og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev. Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og...
Nyhedsbrev februar uge 6 fra Tomatdatabasen.dk - med nyheder og rabatkode

Nyhedsbrev Februar 2023 – uge 6

Nyhed, og rabatkoder fra os - til dig! Tusinde tak for den flotte modtagelse  Det er snart en lille uge siden, at vi lanceret vores nye web-shop. Vi har haft overvældende mange besøg på siden, og fået så fine positive tilbagemeldinger. Vi har haft lidt udfordringer...

Nyhedsbrev april 2023

April: Den lunefulde måned April, sol og blå himmel.Det er en fantastisk flot og lun påske vi har haft, og kigger vi fremad, synes det gode vejr at fortsætte - det kan næsten ikke blive bedre. Vi håber du har haft en dejlig påske. Måske har du - som Lars og jeg,...

Nyhedsbrev august 2023

🍅🌻 Velkommen tilbage til dig, der følger os trofast, og dig, der er ny læser! 🌟 For nogle uger siden spurgte vi, hvad I gerne vil læse om i vores næste nyhedsbrev, og der kom rigtig gode forslag og emner på banen. Jeres input er vigtigt for os, og vi er meget glade...
Det kan du så i juli i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk

Juli nyhedsbrev 2024

Velkommen og velkommen tilbage  Velkommen til dig som læser med for første gang- og dig som er trofast læser. I vores  nyhedsbreve dykker vi ned i forskellige temaer og områder af tomatdyrkning, der har relevans for hobbydyrkere i Danmark, uanset om man dyrker en...
Nyhedsbrev marts uge 10 2023 | Tilmeld dig vores nyhedsbrev på Tomatdatabasen.dk

Nyhedsbrev uge 10 – Marts 2023

Årets tomatsæson er officielt igang  Tiden flyver afsted! Selvom der ligger sne udenfor, og der er lidt tilbagefald i foråret - er årets tomatsæson officielt i gang her hos os. Faktisk gør det mig ikke spor, at kong Vinter holder lidt fast. Kigger vi på DMI's prognose...

0 kommentarer

Indsend en kommentar