🍅 Kære med-tomatentusiast 🍅
Hvor tiden dog iler, og endelig er vi klar med endnu et nyhedsbrev.
Siden sidst er en masse nye læsere kommet til, og herfra skal der lyde et stort velkommen!
Vi ved, at tid er en begrænset faktor for de fleste, og derfor gør vi os umage med at skrive nyhedsbreve, der giver værdi for dig og er din tid værd.
Vi har en klar mission med de mails vi sender ud til dig. Vi vil gerne dele vores fascination og begejstring for at dyrke tomater og invitere dig med ind i vores tomatunivers. Vi tester, undersøger og søger viden i anerkendt litteratur, og deler vores viden, resultater og erfaringer med dig. Vi håber,at vi kan bidrage til, at du får en forrygende tomatsæson, og undervejrs kan styre uden om og undgå mange ærgrelser og skuffelser.
Det er ikke vores intention at fortælle dig, hvad den eneste rigtige måde at dyrke tomater på er. Sandheden er nok, at der er lige så mange forskellige “rigtige” måder at dyrke tomater på, som der er tomatdyrkere. Du skal finde den måde, der passer dig, og som virker for dig. Og det vigtigste er, at du hygger dig og har det sjovt med din tomatdyrkning.
Nøglen til succes med tomatdyrkning
Som med meget andet er grundig forberedelse ofte nøglen til succes. Det er også vores erfaring, og derfor vil vi tage fat på netop det tema i dette nyhedsbrev.
Her kan du læse om, hvordan du kommer godt fra start med at dyrke dine egne tomater, om tålmodighed og forberedelse til den kommende sæson, hvornår det er den rette tid til at forspire, og hvordan du får styr på dine tomatsorter.
Vi håber, du kan bruge vores erfaringer og tips, og at vi kan støtte dig i din tomatdyrkning og med at løse de udfordringer, du støder på. Tro mig – jeg har dyrket tomater siden jeg var barn, og jeg har stadig masser at lære og støder hele tiden på nye ting, jeg ikke ved eller har oplevet før.
Uanset om du er helt ny i at skulle dyrke tomater, eller mere erfaren, så er du velkommen i Tomatdatabasens facebook gruppe ’Tomatlaboratoriet’.
Herunder kan du læse om
-
- Siden sidst
- Det kan du så og forspire i Marts
- Særligt tilbud til vores nyhedsbrevs modtagere
- Trusler mod succesfuld tomatdyrkning
- Hav tålmodighed – og forebyg angreb af bladlus nu
- Det rette tidspunkt -for forspiring af tomater
- Tip til forspiring – vælg de rette tomatsorter
- Tip til forspiring – valg af beholder til forspiring
- Tip til forspiring- dyrkningsmedie og jordforbedring
- Få styr på frø og sorter
Rigtig god fornøjelse og læsning – Lars & Tina, Tomatdatabasen.dk
Siden sidst
Har du været forbi vores webshop, har du måske opdaget at vi har fået flere blomster, skæreblomster og endnu flere spændende grøntsager. Flere kan forspires og såes nu. Find inspiration til hvad du kan så og forspire her i marts.
Du kan også hoppe direkte på shoppen og se vores udvalg
Det er også i marts, at det er ved at være sidste udkald for at forspire peberfrugt og chilier. På webshoppen kan du finde alt fra peberfrugt til de meget spicy og virkelig stærke chilier.
Der er også kommet endnu flere tomatsorter, vi har i skrivende stund mere end 700 forskellige sorter på lager. På vores webshop kan du bruge den ’Udvidede søgning’ til at udvælge netop de sorter der har de egenskaber du søger, eller du kan vælge en af vores frøpakker med udvalgte sorter.
Også på Tomatdatabasen.dk er der kommet en masse nye sorter og foto – og flere er på vej. Tomatdatabasen.dk vokser og vokser, og har som mål at være det største dansksprogede opslagsværk for primært tomater. Har du ønsker til sorter vi skal medtage i Tomatdatabasen.dk og måske endda også har foto og informationer om sorten, så skriv endelig til os.
Vi har allerede modtaget mange ønsker, som er på vej på Tomatdatabasen.dk.
Tusinde tak til alle jer der sender foto til os og forslag til sorter til Tomatdatabasen.dk
Ændring i udsendelse af nyhedsbrev
Vi har gennem nogen tid haft ønske om at ændre nyhedsbrevet, så det i højere grad afspejler hvem vi er, og hvad vi står for. Det nyhedsbrev du denne gang har modtaget, vil fremover ændre navn og format.
Når du fremover modtager email fra os, vil titlen være “Tomatdatabasen – ‘Tomatlaboratoriet’ for hobbydyrkere”. Ændring af titlen mener vi bedre udtrykker vores mission og retning. Andre ændringer vil være, at vi gerne vil stræbe mod at sende hyppigere, men kortere emails til dig, som f.eks. kan indeholde omtale af nyt blogindlæg, nyheder i webshoppen, konkurrencer, nyt fra vores tomatdyrkning, erfaringer vi har gjort os, bogomtaler og anmeldelser, tips og tricks til tomatdyrkning og meget mere.
Vil du fortsat have mails fra os, der både omfatter faglige artikler, vores erfaringer, artikler og tilbud, behøver du intet foretage dig.
Vi håber du vil tage godt imod vores nye fremtidige format.
Særlige tilbud til dig som modtager af vores nyhedsbrev
Som læser af vores nyhedsbrev får du frem til 30. marts, eller så længe laver haves, 25% på vores chilifrø (ikke Buzzy, HortiTops), og havehandsker. Skriv “marts2025” i rabatkodefeltet, når du kommer til kassen.
Vi er virkelig blevet begejstret for Root Pouch og vil gerne give dig mulighed for at teste det.
Derfor sender vi en gratis gave, 1 stk lille Root Pouch og en pakke frø med, når du bestiller for min. 600 kr. på webshoppen – frem til 14. marts eller så længe lager haves. For at få gaven, skal du skrive “Ja tak til Root Pouch” i kommentarfeltet når du bestiller.
Der er al mulig grund til at kigge en ekstra gang på webshoppen, og se om du også skal have opbindingskit, gødning, vermiculite eller andet med, og dermed spare fragten! Køber du over kr. 1000, sender vi fragtfrit til pakkeshop (Gælder op til 10 kg, og kun i Danmark).
Tålmodighed og forberedelse – det lønner sig
Når solen titter frem, og man kan mærke solens varme og vintergækkerne begynder at kigge frem, så bliver vores tålmodighed for alvor sat på prøve. De næste dage venter os særligt lækkert vejr og høje temperaturer. Det kan smage rigtig meget at forår MEN det er stadig for tidligt både at forspire uden tilskud af plantelys, sætte dine små tomatplanter på dagophold i drivhus og plante ud. Det er der mange gode grunde til.
Vi kommer tilbage til hvorfor det kan være en god ide at vente med forspiring, og hvilke trusler der lurer. Lad mig i stedet fortælle, hvorfor vi hverken sætter små tomatplanter på dagophold i drivhuset eller planter ud. Der er flere risikofaktorer – den ene er frost, den anden er varme og den tredje er sollys.
Kigger vi på DMI’s prognose gældende fra 3.marts og ca.1 måned frem, så er der forår i luften, og tocifrede temperaturer. Om dagen kan vi forvente plusgrader, chance for sol og om natten er der risiko/chance for frost. Tomatplanter kan ikke tåle frost, så udplantes de nu, er det med risiko for, at planterne dør og flere ugers arbejde er spildt.
Også dagsophold i det varme drivhus, kan tage livet af dine planter – selv i kort tid. Små kim-planter har på dette udviklingstrin, sædvanligvis et begrænset rodnet. Dvs. at planten ikke kan trække nok væske op, til afkøling når det er varmt, de kan kollapse og dø. Endelig er der solen. Solen som vi i den grad har hungret efter. Men den skarpe sol kan forårsage solskade på de små planter og de vil i værste tilfælde visne og dø.
Jeg ved det er fristende, når solen skinner. Jeg skal hvert eneste år minde mig selv om, hvorfor det er en god ide at vente og i stedet bruge sådanne flotte forårsdage til f.eks. rengøring af drivhuset. Det giver nemlig god mening at sætte ind nu. De høje temperaturer er lige netop det som overvintrende bladluseæg kan drage fordel af, og da mariehønsene endnu ikke kan udgøre en tilstrækkelig trussel mod dem, og slet ikke i drivhuset, så har bladlusene frit spil, særligt hvis forholdene tillader det. F.eks. hvis der er steder de kan gemme sig og materiale de kan ernære sig af. Vidste du, at når bladluseæggene klækker, så er det en fødeklar hunbladlus, som i løbet af kort tid, selv kan formere sig!
Ved at vaske drivhuset ned nu, er der god chance for, at du kan komme bladluseæg og små populationer af bladlus til livs, førend de kan nå at formere sig, og derved forebygge et massive bladluseangreb, senere. Læs mere om bladlus her – og hvordan du kan give skadedyrene kamp til stregen med biologisk bekæmpelse.
Drømmer du om eget drivhus, kan de smukke forårsdage vi har i vente, også bruges til at tage på tur og kigge på drivhuse. Det giver altid rigtig meget, at se drivhusene, gå ind i dem, fornemme kvalitet, materialer og form. På Tomatdatabasen.dk har vi udgivet en artikelserie, der kan hjælpe dig med at blive godt forberedt, og få inspiration til hvilke spørgsmål du skal stille, og hvilke ønsker du har til dit kommende drivhus. Læs mere her.
Det rette tidspunkt – for forspiring af tomater
Det er noget ganske særligt ved at gå og kunne følge med når frøene udvikler sig fra små grønne spirer, til fine små planter. Der sker en fantastisk og magisk forvandling
Vores erfaring er, at der er alt for meget at tabe ved at starte for tidlig med at forspire, og i særlig grad starte tidligt, dvs. før midt marts, uden vækstlys. Men kan man starte for sent? Ja og nej, det afhænger af de sorter du skal dyrke. Vi dyrker frem til maj måned. Det værste, der kan ske ved at starte for sent, er, at du måske bliver nødt til at vælge nogle sorter, som modner hurtigt, eller at du må plukke tomaterne, så de kan modne færdig i vindueskarmen.
Men hvornår ved man, hvornår det er det rette tidspunkt at forspire?
For os, så er en af de faktorer som er afgørende, dagslængden.
Dagslængden er efterhånden øget, så vi nu har ca.11 lyse timer. Det er stadig ikke tilstrækkeligt for hvad tomatplanterne har brug for, hvorfor det kan være en god ide at supplere med vækstlys, for at give dine planter de bedste vækstmuligheder.
Vi skal iflg. Suninfo frem til midten af april, før dagen er tiltaget så meget, at de burde kunne få dækket behovet, via den naturlige mængde lys, fra vinduerne. Dyrker du tomater/chilier et sted hvor lysindfaldet er begrænset eller reduceret, også blot dele af dagen, kan tilskud af vækstlys være en god ide.
Personligt, så venter vi faktisk ret længe med at forspire tomater, faktisk helt frem til forårsjævndøgn dvs. 20 marts. Det gjorde vi også sidste år, og for pokker det gjorde en kæmpe forskel for os.
Efter vi har ændret tidspunktet for forspiring, er pasningen af planterne blevet meget mere overskuelig, da vi ikke stod med kæmpe planter i maj måned, længe før vi skulle udplante. Det gjorde det dels meget nemmere at passe og pleje dem, vi kom ikke i større pladsproblemer indendørs, og da tiden var til at planterne skulle afhærdes var det i ganske få uger.
Her er vores Tommelfingerregler for såning af tomatfrø – gode datoer at huske
Måske du sidder og tænker, om tomatplanterne så er store nok, når de så bliver udplantet. Det korte svar er : Ja. Det er vores erfaring, at med de rette vækstbetingelser, dvs. fokus på indeklima, temperatur dag/nat og i jorden, tilstrækkelig med lys og tilskud af gødning, så får vi tomatplanter der er robuste, stærke og sunde. Det er ikke vores mål at få store udplantningsklare tomatplanter, højden skal nok komme, i stedet har vi fokus på livskraftige mindre planter, som udvikler sig optimalt.
Trusler mod succesfuld tomatdyrkning – og tips til at undgå dem
Årets tomatsæson er i gang. Der er dog flere trusler, der lurer, og som kan få stor indflydelse på, hvor vellykket både din forspiring, men også din tomatdyrkning bliver.
Herunder kan du læse hvilke trusler vi erfaringsmæssigt ved kan lure, og vores tips til at undgå dem.
Dårlig vækst, ranglede tynde planter
Forspirer du her i start marts, har planterne brug for tilskudslys i en rum tid endnu. Tomatplanter der står for varmt f.eks. i vindueskarmen, og kun får lys udefra, kan nemt få en lang ranglet vækst, og blive svage. Det får iflg. litteraturen betydning også fremadrettet for vækst og trivsel. Du kan forebygge den ranglede vækst, og istedet få lavere, mere robuste og kraftige små planter, ved at tilpasse lys og temperatur, f.eks. ved at give tilskudslys og flytte tomaterne til et køligere sted, eller alternativt vente lidt med at forspire, til der er flere lyse timer, så der er bedre balance mellem varme og lys.
Mangel på velegnede voksesteder, indendørs
Tomater vokser ikke så hurtigt de første uger, men lige pludselig tager væksten fart, og planterne skal prikles og ompottes. Det kræver plads, og betydeligt mere plads, end da du forspirede. Planter skal stå med en vis luft omkring sig og helst uden at bladene rører hinanden. Det kræver plads, og meget plads. Det kan betyde at vindueskarmen eller det sted hvor du forspirede, ikke længere giver tilstrækkeligt med plads. Er pladsen begrænset, kan planterne måske blive nødt til at stå tættere sammen. Står planterne for tæt sammen, kan det betyde, at de ikke får tilstrækkeligt med lys, nogen planter skygger måske for andre og mindre, du får svært ved at passe dem optimalt grundet pladsproblemer, og måske ender med at plante tidligt ud. Alt sammen kan få betydning for tomatplanternes udvikling, trivsel og sundhed. For at undgå at du pludselig havner i den situation, kan du allerede når du forspirer, begynde at forberede hvor planterne skal stå, om 4 uger, 8 uger og frem til udplantning.
Mistrivsel og sygdom
Forspiring og dyrkning af tomater indendørs, kræver god luftcirkulation og ikke mindst luftudskiftning, for at fremme både din og planternes trivsel. Et indeklima med høj luftfugtighed og utilstrækkelig luftudskiftning, kan give problemer for både tomaterne i form af mistrivsel og sygdom. Læs mere her om betydning af indeklimaet. Du kan fremme indeklimaet både ved jævnlig udluftning og evt. ved at anvende en luftventilator til at sikre luftcirkulation mellem planterne.
Udvælg de rette tomatsorter – for dig
Har du ikke allerede planlagt den kommende sæson, er det ikke spor for tidligt at starte. Det kan måske hjælpe med at tæmme kløen i fingrene og din så-lyst. Alternativt kan du forspire peberfrugt, chilier, karse og spiregrønt.
Med alle de tomatsorter der eksisterer, kan det være svært at vælge de rette. Her får du Vores 5 tip til at vælge de rette tomatsorter.
Vi har personligt rigtig meget glæde af at læse om andres erfaringer, da det kan spare os for at dyrke tomatsorter som andre gang på gang har haft dårlige erfaringer med. Det giver os også et fingerpeg om det er en sort som f.eks. kan trives på friland i en almindelig dansk sommer, som godt kan være temmelig lunefuld, og ikke mindst kort, kold og regnfuld. Men hvordan finder man frem til en oversigt over de tomatsorter?
På webshoppen, kan du bruge den avancerede søgefunktion i fanen til venstre, og søge efter tomater som f.eks. har – høj modstandskraft overfor sygdom – en den smag du foretrækker f.eks. sød, syrlig, frugtig – er egnet til at dyrke i krukke, potte, ampel – velegnede til at dyrke på friland, drivhus eller vindueskarm – er udviklet af en bestemt person f.eks. Reinhard Kraft, Karen Olivier, Tom Wagner, Bill Yoder m.fl. Du vil med det samme få vist en oversigt, over de tomatsorter som lever op til dine kriterier.
Den anden aften, da jeg var i gang med at udvælge de tomatsorter vi skal dyrke i år, var en af de parametre vi sorterede og udvalgte sorter efter, vækstformen. Med vores oversigt over vækstpladserne, antal planter og hvilken type vækstform der skal vokse der, fik vi hurtigt et overblik over, hvor mange planter af hver type vi kan have. Herefter kommer det rigtig svære, nemlig at udvælge de sorter der skal med, og hvilke der skal vente til næste år. Når man udvælger efter vækstform, som vi gør, der kan det være nyttigt at kende til begreber som indeterminant, determinant, semi-determinant, dwarf og tree-type. Vækstformen har også betydning for, hvor krævende planten kan være, at passe gennem sæsonen og om de skal knibes og bindes op. Det kan du læse mere om her.
Valg af beholder til forspiring
Når det kommer til forspiring, er også den beholder du bruger til din forspiring vigtig, og medvirker til succesfuld spiring
Basalt set skal beholderen holde på det omgivende vækstmedie. Den skal være passende til at tomatfrøet kan udvikle sig fra frø til lille kimplante med to sæt blade og skal kunne stå stabilt. Du kan bruge materialer du har i hjemmet som f.eks. emballage fra fødevarer, potter eller små krukker. Du kan også vælge beholdere, som er målrettet dyrkning f.eks. Minikap.
Både genbrugsmaterialer og dyrkningsbeholdere har fordele og ulemper. Bruger du genbrugsemballage, er vores råd, alene at vælge materialer der fødevaregodkendte, og det betyder at jorden, eller vækstmediet ikke kommer i kontakt med uønsket kemi.
Vi bliver ofte spurgt om man ikke kan bruge f.eks. tomme wc- og køkkenruller og lignende. For os, er det ikke et spørgsmål om man kan, men om de mange ulemper der er forbundet med at bruge dem, og desuden er der spørgsmålet om uønsket kemi.
Vores erfaring er, at når wc- og køkkenruller bliver udsat for en vedvarende fugtpåvirkning, så bliver materialet meget ustabilt og skrøbeligt, og går let fra hinanden. Derudover har vi oplevet, at der på både pap og jord begyndte at vokse uønsket svampevækst. Sidst men ikke mindst, så har vi ikke viden om hvilke stoffer som der er anvendt til samle rullen og om den lim der er anvendt indeholder uønsket kemi, og i hvilket omfang det kan migrere til jorden og dermed til tomatplanterne, og de frugter vi senere skal spise.
Når der er så mange andre gode alternativer, giver det god mening for os, at bruge dem.
Bruger du Minikap, er det en rigtig god ide, at være omhyggelig med rengøring og udskifte vandingsmåtten.
Vores tip er, at vælge en beholder hvor frøet dyrkes i meget lidt medie, en god guideline kan være at skele til størrelsen af de vækstmedier som der f.eks. er i Eazy Plugs og Grodan.
Dyrkningsmedie og jordforbedring
Valget af dyrkningsmedie spiller også en afgørende for dine planters trivsel.
Brug af vækstmedier som f.eks. har en uhensigtsmæssig sammensætning, som måske både er for tung, klæg og indeholder et for højt niveau af næringsstoffer, kan resultere i at dine frø ikke spirer – eller i bedste fald, vil mistrives og får reduceret vækst og øget risiko for sygdom. I denne artikel kan du læse om brug af jord fra plantesæk og så-og-priklejord til forspiring.
Vælger du en så-og-priklejord eller plantesæk, så kan det være en god ide, at registrere og tage foto af din dyrkning, helt fra start. I de senere par år, har der været stor opmærksomhed omkring pesticiderester i jordprodukter. Oplever du anormaliteter, er det værd at vide, lidt om område,og hvad du evet. skal være opmærksom på. Læs mere her
Der er mange forskellige dyrkningsmedier, du kan bruge til at både forspire og dyrke dine tomater i. Vi har blandt andet testet både havejord, plantesæk jord, så- og priklejord, kokosfibre, biobriketter, vat, Eazyplugs, Grodan Cubes mfl. Læs mere om vækst-/dyrkningsmedier her. Vi bruger selv både biobriketter, Eazyplugs og Grodan og Minikap, som vi har gjort i flere år, og den kombination virker godt for os.
Som nævnt tidligere, så spiller vækstmiljøet en afgørende rolle for spiring, vækst og trivsel af planterne.
Vores erfaring er, at uanset hvilket medie du anvender, så kan vækstmiljøet optimeres ved hjælp af jordforbedring som perlite og vermiculite, det kan du læse mere om her.
Mens du venter på at komme i gang med at forspire eller at dine frø skal spire, så kan du udnytte ventetiden til at få styr på dine sorter. Du kan lave det i et regneark og selv finde informationerne frem, eller du kan vælge at oprette en bruger på Tomatdatabasen.dk og få mulighed for at oprette dine personlige lister helt gratis.
Læs mere herunder om, hvordan du kan bruge Tomatdatabasen til at få styr på dine frø og sorter.
Få styr på dine frø og sorter
Når du er oprettet som bruger på Tomatdatabasen, har du mulighed for at oprette dine helt egne lister/oversigter over tomater. F.eks. en liste over tomaterne i dit drivhus, eller dem du synes er super gode, eller ønsker til tomatsorter til næste år. Med Tomatdatabasen kan du hurtigt få overblik og styr på alle dine tomatsorter eller tomatplanter. Ved at bruge Tomatdatabasen slipper du for selv at finde informationer og fotos om sorten og taste det ind i excel eller word. Her har vi gjort arbejdet for dig.
Med ganske få skridt kan du oprette dine egne lister, som du let vedligeholder og dermed får mere tid til andre ting. Udover at få en flot oversigt over dine sorter, har du også mulighed for at printe flotte og informative planteskilte ud – kvit og frit. Du kan vælge mellem flere forskellige størrelser – f.eks. en til din frøpose, en til at sætte ved din plante ved forspiring og en anden til at hænge op, når du planter ud.
Udover at lave lister, giver Tomatdatabasen.dk dig mulighed for at samle alle dine noter et sted – online! Læs mere her.
Her er lidt tips til, hvordan du kan bruge mulighederne på Tomatdatabasen.dk:
Tak for endnu et godt informativt nyhedsbrev.