Valg af dyrknings-/vækstmedier

Når du skal igang med at forspire, skal du ikke blot vælge hvilke sorter du skal have, men du skal også beslutte dig for, hvad dine frø skal spire og vokse i. Her er der meget at vælge imellem. Vi har efterhånden testet en hel del, og fundet ud af, hvad der fungerer hos os.
Vi bruger ikke kun én, men forskellige vækstmedier, som vi synes fungerer og gør forspiringen lettere og giver os den bedste fremspiring.  Du kan læse lidt mere om dyrknings/vækstmedier her, deres funktion og egnethed.

Der har de sidste par år været øget fokus på at dyrke i spaghnumfri vækstmaterialer. Det er også noget vi her hos os har kigget nærmere på. Sidste år eksperimenterede vi med to forskellige spaghnumfri så-/dyrkningsjord. Vores erfaringer, kan du læse mere om her.

Vækstmedier |Grodan|Eazyplugs|Biobriketter|Tomatdatabasen.dk

I år drager fordel af de erfaringer vi har gjort os de sidste par år. Chilierne forspires i grodan.  Micro/dwarf tomater forspires primært i biobriketter, hvor vi især med de helt små micro/mini sorter, kommer mange frø i hver. Det synes vi giver et flot udtryk.  Biobriketter bruger vi også til de sorter som er forspiret med zippose. Biobriketterne er også velegnet til at sætte sideskud i, når de kommer.
Du kan læse mere om bribriketter her.

De øvrige tomatsorter forspirer vi i Eazy-plugs. Før vi kommer frøene i plugsene, gemmemvander vi den, med varmt vand så plugsene er lune og varme, når frøene kommes i. Når frøene er lagt i, der er sat planteskilt, drysser vi vermiculite over. Når overfladen på plugsene er ved at være tørret op, vander vi med lunt vand i den store underbakke de står i. I takt med at de spirer frem og har fået de første par blivende bladsæt, kan de let vippes op af bakken, en for en, og pottes om. Plugen går ikke i stykker, og rødderne generes mindst muligt. Ompotningen går super stærkt og er så nemt. 

Vores minikap skal i år bruges til at forespire nogle af de mange skønne grøntsager og krydderurter vi skal have i haven. Her bruger vi så-og priklejord, som er den samme som vi også bruger, når vi prikle/ompotter. Vi har testet flere forskellige, og har fundet en som fungerer rigtig godt for os, som aldrig giver problemer. Her kan du læse mere om valg af jord, når du skal igang med at forspire og prikle.

Du må tro jeg er tosset, men altså jeg er lidt pjattet med denne her tid, hvor det pibler op. Lars og jeg synes det er vildt spændende at eksperimentere, teste og undersøge og blive klogere, på hele processen fra forspiring til høst. Der sker altså noget når forspiringssæsonen går i gang. Man kan ikke undgå at blive i godt humør! Måske har du det ligesom mig. Flere gange dagligt kigger jeg til frøene. Den magiske forvandling fra frø til spire, er lige fascinerende hver gang – er du ikke enig!

Med en smule forberedelse, kan alle dyrke egne tomater.  Det kræver ikke særlige grønn fingre, og du kan trygt kaste dig ud i at dyrke selv, ja både dine egne tomater og alle mulige andre lækre grøntsager.

Grøntsager af egen avl, smager bare bedst!

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar