Test: Sphagnumfri tomatdyrkning

Spaghnum og især plantesække og så- og priklejord hvor der anvendes sphagnum er ofte et område der er til diskussion, ikke mindst grundet den belastning udvinding siges at have på naturen.

Spaghnum anvendes i stor grad i et væld af vækstmedier, og andre produkter, grundet dets helt særlige og gode egenskaber. Der har igennem en del år, været stor interesse for at udvikle alternativer.

Hos Tomatdatabasen.dk besluttede vi os sidste år, at foretage en uvidenskabelig undersøgelse af forspiring og dyrkning af tomater i hhv. spagnum fri vækstmateriale vs. en ganske almindeligt produkt, der kan købes i handlen.

Før vi startede forsøget op, kontaktede vi producenten af det spaghnumfri vækstmedie, fortalte om forsøget og købte materialer til forsøget, direkte herfra, så vi var sikre på, at det produkt vi anvendte, var udviklet med den nyeste “opskrift”. De produkter vi anvendte til forsøget, at vi selv købt – vi har ingen økonomiske interesse i nogen af de produkter vi har anvendt. Vores forsøg har alene haft til formål at undersøge brugbarheden af hht. spaghnum fri vækstmedie og ikke spaghnum fri vækstmedie, for at blive klogere på, om det var noget vi fremadrettet kunne gøre brug af. 

Sådan foretog vi forsøget

Spaghnumfri tomatdyrkning |test|Tomatdatabasen.dk

Til forsøget blev anvendt en helt ny Minikap. I den ene halvdel blev anvendt spaghnum fri materiale og i den anden så-og priklejord. De to halvdele blev adskilt med orange tape. I begge halvdele blev dyrket de samme tomatsorter, samme antal frø, fra samme pose. Frøene blev lagt ovenpå vækstmedier, og derefter blev overfladen dækket med vermiculite. Minikappen blev i den første tid, stillet i vores vindueskarm under vækstlys, og der blev vandet nedefra i minikappen. Ved ompotning blev anvendt det samme vækstmedie, som ved såning, og anvendt i hele perioden frem til afslutning af forsøget. Forsøget er gennemført i perioden 22.4-21.6.2022. Planterne er efter vores overbevisning, blevet behandlet fuldstændig ens, og fået samme betingelser og vilkår (med undtagelse af vækstmedie)

Vore ærinde er alene at teste produkterne, og fremvise vores resultater. 

Herunder er en foto-serie, der viser udviklingen af to udvalgte sorter. Vi testede ialt 30 sorter.

Moonlight Mile, den 27. april


Med sphagnum

Sphagnumfri

Minibel, den 27. april


Med sphagnum

Sphagnumfri

Minibel, den 25. maj


Med sphagnum

Sphagnumfri

Minibel, den 7. juni


Med sphagnum

Sphagnumfri

Moonlight Mile, den 21. juni


Sphagnum vs sphagnumfri

Minibel, den 21. juni


Sphagnum vs sphagnumfri

Vi vil her i sæson 2024 gennemføre test af nye og udvalgte produkter. Følg med på vores blog og/eller sociale medier

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar