Perlite

Derfor bruger vi perlite

Det som perlite kan gøre, er at dræne jorden, så den ikke er for våd og samtidig gøre jorden mere luftig. Begge dele er vigtigt for at skabe et gunstigt vækstmiljø hvor plantens rødder kan udvikle sig optimalt, og nedsætte risikoen for at planterne drukner og dør.

Perlites styrke er at bidrage til en god og let jordstruktur, uden at tilføre gødning samt at perlite både har en lille sugende og en drænende effekt (dog ikke så sugende som vermiculite). Dvs. at perlite kan suge noget vand til sig, og afgive det igen – men det er den drænende effekt, der for os er det primære, samt den bedre iltning af jorden.

Vi bruger perlite, både når vi forspirer med så- og priklejord og når vi ompotter og udplante. Ved at iblande 35-40 % – ja nogle steder nævnes helt op til 50% Perlite i så- og priklejorden, så kan spiringsprocenten øges markant.

Du kan læse mere om forspiring og valg af såmedie her i vores tomatdyrknings årshjul

Uanset hvor god din så- og priklejord er, så kan en for tung, kold, våd, iltfattig eller tør jord hæmme væksten eller ligefrem forårsage rodhalsråd der dræbe planten, ligesom der kan dannes ugunstige stoffer i jorden, der kan dræbe planterne samt være grobund for bakterier, svampe og andre uønskede mikroorgansimer.

Det er med andre ord vigtigt at sørge for, at jorden er godt drænet, og er luftig så der lettere kan cirkulere både ilt og luft til rødderne

 

Hvad er Perlite

Perlite er et en vulkansk sten, som forekommer i naturen og som udvindes fra åbne miner rundt om i verden blandt andet i Tyrkiet og Grækenland, og er et produkt der på verdensplan har været anvendt i mere end 70 år. Det Perlite vi forhandler, er Europerl Perlite som er produceret i Danmark.
Perlite er små hvide korn, der ligner små flamingokugler, men bortset fra det har de to produkter intet med hinanden at gøre.

Produktet fremstilles ved hjælp af opvarmning ved en extrem høj temperatur, hvorved det bliver til et produkt der varierer i form, fra mindre korn/perler til fint sand. De små korn/perler er luftholdige, og et super let produkt. Både større som mindre korn, har lige god effekt.
Derudover er Perlite pH-neutral med en værdi på 7, og er ikke er tilsat gødning eller andre stoffer. Der er så vidt vides, ingen kendte sundhedsricisi forbundet med det.

Hvordan er holdbarheden af Perlite

Perlite er uorganisk, ubrændbart, nedbrydes ikke, og kan bruges igen og igen – og det kan uden problemer blive i jorden og anvendes til jordforbedring.

Perlite – reducerer vægten i dine potter & krukker

Perlite er utroligt let, og vejer ca. 1/20 del af jord. Iblandes perlite til jorden i dine krukker, reduceres vægten betragteligt. Det kan være en stor fordel, især hvis man har store krukker udendørs, man flytter rundt på.

Hvilke ulemper er der ved Perlite

En af Perlites største ulemper, er at den ikke holder vand særlig godt – den er rigtig god til at dræne og holde jorden på den tørre side. For at undgå udtørring kan der med fordel bruges fx Vermiculite, som er bedre til at holde på vand/fugt.

Du kan læse mere om Vermiculite her – og se vores vurdering af fordele af ulemper ved begge produkter i vores sammenligning.

Her kan du købe Perlite & Vermiculite.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Tomatsorter med en syrlig smag

Tomater med syrlig smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en syrlig smag
Tomatsorter med sød og/eller frugtig smag

Tomater med sød og/eller frugtig smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en sød og/eller frugtig smag.
Tomatsorter med en balanceret smag

Tomater med balanceret smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en balanceret smag

Grodan cubes

Grodan cubes er et vækstmedie, som vi er blevet særdeles glade for at bruge. Vi har testet forskellige stenuldsprodukter et par år, og i 2022, testede vi de små Grodan cubes. Herunder kan du læse om de fordele og ulemper, som vi har erfaret. Længere nede, viser vi...
Tomatsorter der er velegnet til at dyrke på friland

Frilands tomater

Da vi startede med at dyrke tomater, var vi overbevist om, at tomater helst skulle dyrkes i drivhus. Idag har vi erfaret, at sådan er det slet ikke. Der er sorter, som simpelthen trives bedst i drivhus - men der er faktisk også en lang række skønne og smagfulde...
Forspiringsguide til tomatplanter | hos Tomatdatabasen.dk

Forspiring af tomater

Tag det bare med ro Når vi har sådan nogle flotte dage, hvor solen er fremme på en skyfri himmel og temperaturen sniger sig op i nærheden af to cifre, kan man godt mærke det begynder at klø ekstra meget i fingrene efter at komme igang med at forspire tomater. Jeg er...

0 kommentarer

Indsend en kommentar