Perlite

Derfor bruger vi perlite

Det som perlite kan gøre, er at dræne jorden, så den ikke er for våd og samtidig gøre jorden mere luftig. Begge dele er vigtigt for at skabe et gunstigt vækstmiljø hvor plantens rødder kan udvikle sig optimalt, og nedsætte risikoen for at planterne drukner og dør.

Perlites styrke er at bidrage til en god og let jordstruktur, uden at tilføre gødning samt at perlite både har en lille sugende og en drænende effekt (dog ikke så sugende som vermiculite). Dvs. at perlite kan suge noget vand til sig, og afgive det igen – men det er den drænende effekt, der for os er det primære, samt den bedre iltning af jorden.

Vi bruger perlite, både når vi forspirer med så- og priklejord og når vi ompotter og udplante. Ved at iblande 35-40 % – ja nogle steder nævnes helt op til 50% Perlite i så- og priklejorden, så kan spiringsprocenten øges markant.

Du kan læse mere om forspiring og valg af såmedie her i vores tomatdyrknings årshjul

Uanset hvor god din så- og priklejord er, så kan en for tung, kold, våd, iltfattig eller tør jord hæmme væksten eller ligefrem forårsage rodhalsråd der dræbe planten, ligesom der kan dannes ugunstige stoffer i jorden, der kan dræbe planterne samt være grobund for bakterier, svampe og andre uønskede mikroorgansimer.

Det er med andre ord vigtigt at sørge for, at jorden er godt drænet, og er luftig så der lettere kan cirkulere både ilt og luft til rødderne

 

Hvad er Perlite

Perlite er et en vulkansk sten, som forekommer i naturen og som udvindes fra åbne miner rundt om i verden blandt andet i Tyrkiet og Grækenland, og er et produkt der på verdensplan har været anvendt i mere end 70 år. Det Perlite vi forhandler, er Europerl Perlite som er produceret i Danmark.
Perlite er små hvide korn, der ligner små flamingokugler, men bortset fra det har de to produkter intet med hinanden at gøre.

Produktet fremstilles ved hjælp af opvarmning ved en extrem høj temperatur, hvorved det bliver til et produkt der varierer i form, fra mindre korn/perler til fint sand. De små korn/perler er luftholdige, og et super let produkt. Både større som mindre korn, har lige god effekt.
Derudover er Perlite pH-neutral med en værdi på 7, og er ikke er tilsat gødning eller andre stoffer. Der er så vidt vides, ingen kendte sundhedsricisi forbundet med det.

Hvordan er holdbarheden af Perlite

Perlite er uorganisk, ubrændbart, nedbrydes ikke, og kan bruges igen og igen – og det kan uden problemer blive i jorden og anvendes til jordforbedring.

Perlite – reducerer vægten i dine potter & krukker

Perlite er utroligt let, og vejer ca. 1/20 del af jord. Iblandes perlite til jorden i dine krukker, reduceres vægten betragteligt. Det kan være en stor fordel, især hvis man har store krukker udendørs, man flytter rundt på.

Hvilke ulemper er der ved Perlite

En af Perlites største ulemper, er at den ikke holder vand særlig godt – den er rigtig god til at dræne og holde jorden på den tørre side. For at undgå udtørring kan der med fordel bruges fx Vermiculite, som er bedre til at holde på vand/fugt.

Du kan læse mere om Vermiculite her – og se vores vurdering af fordele af ulemper ved begge produkter i vores sammenligning.

Her kan du købe Perlite & Vermiculite.

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar