DRIVHUS – fritstående, 1 stort eller flere små – fordele og ulemper

Anskaffelse af drivhus kan let løbe op i rigtig mange penge,og derfor er det en god ide fra start, at gøre sig nogen overvejelser om hvilket behov man har.

Generelt set, så er det vores oplevelse, at et drivhus stort set aldrig bliver for stort- men næsten altid det modsatte. Når det er sagt, så er der både fordele og ulemper ved at anskaffe sig flere mindre drivhuset -istedet for eet.   Her i dette blogindlæg kan du læse om vores erfaringer og tanker. Vi håber det kan inspirere dig, og håber du har lyst til at dele dine erfaringer i kommentarfeltet.

Fordele

Fordele ved flere mindre fritstående drivhuse – istedet for ét stort kan inddeles i tre områder

 1) Fleksibilitet
2) Skadedyrskontrol
3) Sikkerhed/tryghed

1) Fleksibilitet
I et andet blogindlæg skrev jeg om vigtigheden af, at gøre sig tanker om HVAD drivhuset skal bruges til og af hvem.

Vi har dyrket mange forskellige ting i vores drivhuse, og har erfaret at der er nogen afgrøder, som simpelthen ikke egner sig til at blive dyrket i drivhuset sammen – f.eks. auberginer og tomater. Begge hører til natskyggefamilien, og auberginernes store blade har hos os bidraget til problemer i drivhuset mht. fugt og skimmel.

Chilier sammen med tomater, synes vi heller ikke er optimalt. Det er vores erfaring, at chilier nyder langt højere temperatur end tomater.

Ved at have flere drivhuse, så oplever vi, at vi langt bedre kan tilgodese de enkelte afgrøders behov, end vi ville kunne gøre, i et meget stort drivhus. I vores store drivhus bliver der kun dyrket tomater, og vores lille – samt det nye vægdrivhus – er alene til chilier og andet der nyder de samme vækstvilkår. Sådan har vi gjort gennem en længere årrække, og det synes vi fungerer super godt.

En anden fordel ved at have et mindre eller flere drivhuse er, at det er lettere at omplacere. Har man ikke haft drivhus før, kan det også være svært at finde ud af, hvor den bedste placering er.

Et mindre drivhus er nemmere at flytte, og teste forskellige placeringer før man begynder at grave ud og fundere, lave terrasse mv.


2) Skadedyrskontrol

Uanset hvor meget umage man gør sig, er der altid risiko for at få skadedyr. Skadedyr kan inden for meget kort tid eksplodere i antal, og kan meget hurtigt udrette stor skade – og i værste tilfælde betyde at hele drivhuset og alle ens tomater, chilier mv. skal kasseres.

Det er noget vi selv har haft erfaring med flere gange. Ved at have flere drivhuse, og placeret væk fra hinanden har vi kunne isolere udbrud af skadedyr, og selvom planterne gik til i det ene drivhus, så havde vi stadig i de andre.


3) Sikkerhed/tryghed – og økonomi

Danmark bliver ofte ramt af en eller flere storme, hvert år – og somme tider får vi også betydelige mængder sne, begge dele kan koste tab af drivhus.

Det er både besværligt, tidskrævende og dyrt at anskaffe nyt, og dertil kommer risikoen forat gå glip af en drivhussæson, med de ofte lange leveringstider der kan være på de lidt større drivhuse.

Vi har valgt at have flere mindre drivhuse, istedet for eet stort, da det giver  os en vis form for sikkerhed og tryghed i at vide, at hvis skaden er ude, så skal vi være meget uheldige, hvis stormen ødelægger alle vores drivhuse. Ryger der eet, så ja er det mere overskuleligt, både tidsmæssigt og økonomisk, at købe et nyt.

Ulemper

De største ulemper vi ser, ved fritstående drivhuse – og flere istedet for et stort

1) Plads og muligheder
2) Kræver mere udstyr
3) Øget vedligehold og rengøring

1) Plads og muligheder
Plads – eller mangel på plads, er helt sikkert en kæmpe ulempe ved at have flere mindre drivhuse end et stort. Det kan være ganske vanskeligt at få plads til både alle vores planter og samtidig hyggekrog og planteborde. Det vil bestemt give flere muligheder at bruge rummet til også andre ting, hvis vi istedet havde et stort drivhus.

2) Mere udstyr
Uanset hvordan du vender og drejer det, så kræver flere drivhuse mere udstyr – både i form af f.eks. sokkel, til oplukkelige vinduer, jalousispjæld, kroge, termometer osv.

3) Øget vedligehold og rengøring
Det tager ikke så lang tid at rengøre hverken et lille drivhus eller et stort. Men det tager betydelig længere tid at rengøre og klargøre flere og er lidt mere besværligt at holde rene på flere placeringer.

 

I denne artikel har vi delt vores erfaringer, samt fordele og ulemper ved at anskaffe sig eet eller flere drivhuse.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så kontakt os endelig

Tina & Lars
Tomatdatabasen.dk

(opdateret 6.3.2024)

 

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar