DRIVHUS – fritstående, 1 stort eller flere små – fordele og ulemper

Anskaffelse af drivhus kan let løbe op i rigtig mange penge,og derfor er det en god ide fra start, at gøre sig nogen overvejelser om hvilket behov man har.

Generelt set, så er det vores oplevelse, at et drivhus stort set aldrig bliver for stort- men næsten altid det modsatte. Når det er sagt, så er der både fordele og ulemper ved at anskaffe sig flere mindre drivhuset -istedet for eet.   Her i dette blogindlæg kan du læse om vores erfaringer og tanker. Vi håber det kan inspirere dig, og håber du har lyst til at dele dine erfaringer i kommentarfeltet.

Fordele

Fordele ved flere mindre fritstående drivhuse – istedet for ét stort kan inddeles i tre områder

 1) Fleksibilitet
2) Skadedyrskontrol
3) Sikkerhed/tryghed

1) Fleksibilitet
I et andet blogindlæg skrev jeg om vigtigheden af, at gøre sig tanker om HVAD drivhuset skal bruges til og af hvem.

Vi har dyrket mange forskellige ting i vores drivhuse, og har erfaret at der er nogen afgrøder, som simpelthen ikke egner sig til at blive dyrket i drivhuset sammen – f.eks. auberginer og tomater. Begge hører til natskyggefamilien, og auberginernes store blade har hos os bidraget til problemer i drivhuset mht. fugt og skimmel.

Chilier sammen med tomater, synes vi heller ikke er optimalt. Det er vores erfaring, at chilier nyder langt højere temperatur end tomater.

Ved at have flere drivhuse, så oplever vi, at vi langt bedre kan tilgodese de enkelte afgrøders behov, end vi ville kunne gøre, i et meget stort drivhus. I vores store drivhus bliver der kun dyrket tomater, og vores lille – samt det nye vægdrivhus – er alene til chilier og andet der nyder de samme vækstvilkår. Sådan har vi gjort gennem en længere årrække, og det synes vi fungerer super godt.

En anden fordel ved at have et mindre eller flere drivhuse er, at det er lettere at omplacere. Har man ikke haft drivhus før, kan det også være svært at finde ud af, hvor den bedste placering er.

Et mindre drivhus er nemmere at flytte, og teste forskellige placeringer før man begynder at grave ud og fundere, lave terrasse mv.


2) Skadedyrskontrol

Uanset hvor meget umage man gør sig, er der altid risiko for at få skadedyr. Skadedyr kan inden for meget kort tid eksplodere i antal, og kan meget hurtigt udrette stor skade – og i værste tilfælde betyde at hele drivhuset og alle ens tomater, chilier mv. skal kasseres.

Det er noget vi selv har haft erfaring med flere gange. Ved at have flere drivhuse, og placeret væk fra hinanden har vi kunne isolere udbrud af skadedyr, og selvom planterne gik til i det ene drivhus, så havde vi stadig i de andre.


3) Sikkerhed/tryghed – og økonomi

Danmark bliver ofte ramt af en eller flere storme, hvert år – og somme tider får vi også betydelige mængder sne, begge dele kan koste tab af drivhus.

Det er både besværligt, tidskrævende og dyrt at anskaffe nyt, og dertil kommer risikoen forat gå glip af en drivhussæson, med de ofte lange leveringstider der kan være på de lidt større drivhuse.

Vi har valgt at have flere mindre drivhuse, istedet for eet stort, da det giver  os en vis form for sikkerhed og tryghed i at vide, at hvis skaden er ude, så skal vi være meget uheldige, hvis stormen ødelægger alle vores drivhuse. Ryger der eet, så ja er det mere overskuleligt, både tidsmæssigt og økonomisk, at købe et nyt.

Ulemper

De største ulemper vi ser, ved fritstående drivhuse – og flere istedet for et stort

1) Plads og muligheder
2) Kræver mere udstyr
3) Øget vedligehold og rengøring

1) Plads og muligheder
Plads – eller mangel på plads, er helt sikkert en kæmpe ulempe ved at have flere mindre drivhuse end et stort. Det kan være ganske vanskeligt at få plads til både alle vores planter og samtidig hyggekrog og planteborde. Det vil bestemt give flere muligheder at bruge rummet til også andre ting, hvis vi istedet havde et stort drivhus.

2) Mere udstyr
Uanset hvordan du vender og drejer det, så kræver flere drivhuse mere udstyr – både i form af f.eks. sokkel, til oplukkelige vinduer, jalousispjæld, kroge, termometer osv.

3) Øget vedligehold og rengøring
Det tager ikke så lang tid at rengøre hverken et lille drivhus eller et stort. Men det tager betydelig længere tid at rengøre og klargøre flere og er lidt mere besværligt at holde rene på flere placeringer.

 

I denne artikel har vi delt vores erfaringer, samt fordele og ulemper ved at anskaffe sig eet eller flere drivhuse.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så kontakt os endelig

Tina & Lars
Tomatdatabasen.dk

(opdateret 6.3.2024)

 

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Lillafarvet tomatblade

Ændring af tomatplantens bladfarve og sommetider også stængel,fra grøn til lys lilla, mørklilla/blå kan skyldes en lang række årsager. Dog skal det bemærkes, at nogen sorter vil have gener hvor stænglen og bladene er mere mørke, der vil en farveændring være...

Udformning af drivhus

Drivhuse kan idag fåes i et hav af forskellige udformninger. Det er vores råd, at udformningen matcher den anvendelse drivhuset skal have og placeringen af det. Der findes drivhuset til ethvert behov - og også kombinationsdrivhuse, hvor du kan have hyggekrog i den ene...

Knibning af sideskud på tomatplanter

Hvis plantens væksttype er indeterminant, skal den knibes

Grodan cubes

Grodan cubes er et vækstmedie, som vi er blevet særdeles glade for at bruge. Vi har testet forskellige stenuldsprodukter et par år, og i 2022, testede vi de små Grodan cubes. Herunder kan du læse om de fordele og ulemper, som vi har erfaret. Længere nede, viser vi...
A

Guide til udplantning i drivhus – med ukrudtsdug

Vi har igennem en årrække gjort os en række erfaringer, og samtidigt løbende fået en større viden og forståelse for en række faktorer der har indvirkning på tomatplanternes udvikling, trivsel, sundhed og udbytte af høst. De forhold som vi altid har fokus på, før...
Tomatdatabasens favorit tomatsorter

Tomatdatabasens favoritter

 Lars og jeg har gennem mange år, testet en lang række sorter, for at finde ud af, hvilke sorter der er både smagfulde og som egner sig til at dyrke i Danmark, både i drivhus og på friland.  Hvert eneste år bedømmer vi en lang række tomatsorter - sædvanligvis mellem...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt