Juli nyhedsbrev 2024

af | jun 30, 2024 | Nyhedsbrev

Velkommen og velkommen tilbage  

Det kan du så i juli i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk

Velkommen til dig som læser med for første gang- og dig som er trofast læser.

I vores  nyhedsbreve dykker vi ned i forskellige temaer og områder af tomatdyrkning, der har relevans for hobbydyrkere i Danmark, uanset om man dyrker en enkelt potte i vindueskarmen, har drivhus, dyrker et par planter på altanen, i gårdhaven, nyttehaven, campingpladsen eller i lidt større skala, som vi med flere hundrede planter i både vindueskarm, hængeampler, drivhuse, bede og direkte i jorden på friland.

Vi håber, at du finder inspiration og nyttige tips til at få endnu mere glæde med din tomatdyrkning

Har du spørgsmål eller kommentarer, er du velkommen til skrive til os på vores mail lars@tomatdatabasen.dk.

I dette nyhedsbrev kan du læse om  :

Har du glæde af Tomatdatabasen.dk, vores nyhedsbrev, artikler og webshop, håber vi du vil anbefale os til andre og måske skrive et par ord på Google anmeldelse.

Det gør en forskel og motiverer os til at fortsætte, når vi læser jeres fine ord. Tusinde tak for det!

Vi gør os umange, og håber vi kan bidrage til at du får endnu mere succes med din tomatdyrkning.

Vi ønsker dig en skøn juli og sommerferie. Webshoppen har åbent døgnet rundt, og vi er på kontoret og sender dagligt pbreve og pakker afsted, også det meste af sommeren.

Vi holder ferie i slut juli og august, hvorfor længere forsendelsestid kan forekomme og må påregnes.

God fornøjelse og læsning!

Lars & Tina
Tomatdatabasen.dk

Udluftning og luftcirkulation i drivhuset – betydning for sygdomsudvikling

Drivhuset tilbyder tomatplanterne et beskyttet vækstmiljø på mange fronter. Men det beskyttede vækstmiljø -drivhuset, kan gå hen og blive lige det modsatte, og nemlig fremme sygdom og give svampe, bakterier, skadedyr, vældig gode betingelser for at udvikle sig med ekspresfart.

Det er vores erfaring, at det kræver noget opmærksomhed, at dyrke tomatplanter i drivhus i Danmark, særligt når vi oplever de voldsomme vejrskifte.

Der er en del du kan gøre, for at nedbringe risikoen. Herunder kan du læse om forhold der har betydning for sundhed og sygdom i drivhuset blandt andet ; luftfugtighed, absolut luftfugtighed, relativ luftfugtighed, evapotraspiration, kondens, bladtemperatur, osmose.

 1. Høj relativ luftfugtighed i drivhuset
 2. Sygdomme der kan udvikle sig ved høj luftfugtighed
 3. Relativ luftfugtighed, evapotraspiration, kondens
 4. Tips til sænkning af luftfugtighed i drivhuset
 5. Tiltag rettet mod at sænke relativ luftfugtighed og øge luftgennemstrømningen i drivhuset

Sideskud – og tip til håndtering

Man skal ikke undlade at gå i drivhuset og fjerne sideskud, i ret mange dage, før at der kan være vokset sideskud frem, overalt. Nogen sorter kan være mere tilbøjelig til at danne sideskud end andre. Sideskud er planten der begynder at udvikle nye stængler, typisk i bladhjørnerne på hovedstammen. Lader du sideskuddene blive siddene på planten, vil de danne både blomster og tomater- som igen kan danne sideskud.

Det er meget almindeligt at for de tomatplanter der dyrkes i drivhuset, fjerner sideskuddene for at styre plantens vækst, og undgå at drivhuset meget hurtigt vokser til og fremme et sundt vækstmiljø.

Jeg tror det sker for alle, at man overser nogle sideskud eller planterne vokser så hurtigt, at der pludselig er mange og store sideskud.

Vi foretrækker at trimme planterne, på det tidspunkt på dagen, når planterne er tørre og i en periode hvor der er udsigt til flere dage med høje temperaturer, vind og tørt vejr dag og nat, så planten får de bedste betingelser for at hele hurtigt op.

Når sideskuddene at blive er så store, og måske endda så store, at de er begyndt at danne blomster, eller nye sideskud, kan det være problematisk at fjerne dem uden at efterlade et åbent sår, som kan danne åbning for skadedyr og sygdom.

Du kan vælge at fjerne sideskuddet, som iøvrigt er en glimrende og hurtig måde at få en ny identisk plante, men du kan også lade sideskuddet blive siddende, og samtidig undgå at den vokser vildt og uhæmmet videre.  Det kan man gøre, ved at behandle sideskuddet som et topskud, dvs. fjerne vækstpunktet, og dermed forhindre at det vokser videre. Derved undgår vi at skære i planten, vi kan stadig styre plantes vækst – og vi får en ekstra klase tomater. Det er den metode, vi foretrækker og har gode erfaringer med at bruge

Fordelen ved at lade sideskuddet blive er at:
du kan få flere tomater, længere nede på planten og du undgår at skære i planten.

Ulempen ved at lade sideskuddet blive er: at ;
drivhuset hurtigt kan blive for tæt og ufremkommeligt og endvidere blive en udfordring i forhold til at opretholde et sundt vækstmiljø i drivhuset.

Hvilken løsning der er den rette for dig, afhænger af dine vækstforhold, muligheder og ressoucer. 

  Frøtilbud: Early-Bird med op til 70% rabat

  Vi håber på en god sæson, og i forventningens glæde, så er vi igang med at gøre plads til en masse nye frø, både tomatfrø, chilifrø, og grøntsagsfrø vi forventer at kunne tilbyde til næste sæson.

  Som loyal nyhedsbrevmodtager og læser, er vi glade for at kunne tilbyde dig et eksklusivt frøtilbud, før andre og før det bliver meldt ud på vores side.

  Er du en early-bird, får du de næste 48 timer, 50% rabat på alle tomat og chili frø, og op til 70% på sorter fra Buzzy og HortiTops. Dette er en fantastisk mulighed for at sikre dig nogle af de mange skønne frø til din have. Besøg vores webshop og brug rabatkoden EARLYBIRD ved checkout. Forvent lidt længere ekspeditionstid i den kommende tid.

  Tak for at følger med i vores tomatdyrkningseventyr,. Vi håber, at du vil nyde juli måned og alle dens tomater, chilier og andre lækkerier, lige så meget som os. Vi ses i næste nyhedsbrev!

  Tak for at du læser med!

  Lars & Tina, Tomatdatabasen.dk

   

   

  SE OGSÅ DISSE INDLÆG

  Nyhedsbrev juli

   Så blev det juli, og hvor har vi glædet os! Juni har på alle måder være ekstrem travl, både på webshoppen og med tomatdyrkningen.  Vi har haft super lækkert og flot junivejr, som vi virkelig har nydt. Men fra et tomatdyrkningsperspektiv, har det været langt fra...

  Nyhedsbrev maj – juni

  Kære med-tomatentusiast! Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med - og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev. Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og...

  Nyhedsbrev Februar 2023 – uge 8

  Nyheder på webshoppen & rabatkoder KUN i nyhedsbrevet Fødselsdagsfejringen fortsætter  Vi er ved at tage hul på sidste del af februar, og lige om lidt er det forår igen! I skoven og i haven er træer og buske så småt begyndt at få skud og nye blade og blomster er...
  Nyhedsbrev februar uge 6 fra Tomatdatabasen.dk - med nyheder og rabatkode

  Nyhedsbrev Februar 2023 – uge 6

  Nyhed, og rabatkoder fra os - til dig! Tusinde tak for den flotte modtagelse  Det er snart en lille uge siden, at vi lanceret vores nye web-shop. Vi har haft overvældende mange besøg på siden, og fået så fine positive tilbagemeldinger. Vi har haft lidt udfordringer...

  Nyhedsbrev – maj 2024

  Kære med-tomatentusiast! Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med - og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev. Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og...

  Nyhedsbrev april 2023

  April: Den lunefulde måned April, sol og blå himmel.Det er en fantastisk flot og lun påske vi har haft, og kigger vi fremad, synes det gode vejr at fortsætte - det kan næsten ikke blive bedre. Vi håber du har haft en dejlig påske. Måske har du - som Lars og jeg,...

  0 kommentarer

  Indsend en kommentar