Vores vandingsstrategi – 2024

af | jun 30, 2024 | Drivhus, Friland, Pasning

Forkert vanding er en af de mest almindelige fejl i tomatdyrkning. Utilstrækkelig vanding kan føre til visne planter og dårlig frugtdannelse, mens overvanding kan forårsage blandt andet visnesyge. 

Ofte bliver vi spurgt, hvor meget og  hvor ofte der skal vandes. Der er afsindig mange faktorer der har betydning, en af dem er det vækstmedie – jord, tomatplanterne vokser i.  Gennem årene, hvor vi har dyrket tomater forskellige steder i landet, har vi erfaret at jord ikke bare er jord og det har betydning for vanding, når man dyrker direkte i jorden, på friland. Der er forskel om man dyrker i en lerholdig jord, en jord rig på sand f.eks. nær kysten eller sommerhus, en jord der tidligere har været bygget på eller om jorden har været anvendt og bearbejdet genenm mange år. Derudover har det betydning hvordan grunden skråner. På friland, er dine egne erfaringer allerbedst.

Dyrker du derimod alene i jord fra plantesække, så er det vores erfaring, at det er muligt at komme med nogle forslag til hvordan vandingen kan gribes an.

Et par hurtige tip, som vi plejer at give er:
Sørg for, at jorden er fugtig, men ikke konstant gennemblødt. Stik en finger i jorden og mærk efter hvor fugtig jorden er.
Lad jorden tørre op i overfladen mellem vandingerne.
Dyrker du i potte med underpotte, så undlad at der hele tiden står vand i underpotten.
Vand med tempereret vand
Vand om muligt kun nedefra
Undgå sjat vanding

 

Sådan vander vi i år

Vanding af tomatplanter er et af de områder vi bruger rigtig meget tid på at læse og lære mere om – og er også et område vi har mål om at optimere så vandingen bliver lettere og mere overskuelig for os, og samtidig kan sørge for at planternes behov bliver tilgodeset, så de får vand når de har behov og i passende mængder.

Friland
Efter planterne har etableret sig på friland, direkte i jorden, vander vi stort set ikke, medmindre vi kommer ind i en tørke-periode. Det er særdeles vigtigt at jorden hele tiden er let fugtigt og ikke tørrer helt ud, det gælder uanset hvor du dyrker tomatplanter. I perioder hvor der er begrænset nedbør, og heftig sommervarme, vander vi med regnvand fra vores regntønde.

Vores Root Pouches, vander vi efter behov, i forhold til vejret og lader planterne tørre let ud mellem vanding, dog sørger vi for at jorden aldrig bliver helt tør. Helt tør jord kan være svær at genopfugte og påvirker også plantens rodnet.

Sidste år begyndte vi som en test, at vande planterne ad to omgange, inden for en times tid.  I første omgang vander vi med gødningsvand, og med præcis så meget gødningsvand, at jorden kan absorbere vandet. Når alle planterne har fået første omgang, vander vi engang til – denne gange med vand uden tilsat gødning, og kun indtil vandet begynder at løbe ud af potterne – eller ikke bliver opsuget. Det er vores erfaring, at det er nemmere for os at holde planterne i god næringstilstand og samtidig sikre at planterne får tilført den mængde vand de har brug for, til både vækst og afkøling, uden at risikere at overgøde. Det er en strategi, vi benytter igen i år.

Vi er blevet spurgt, hvor meget vi vander vores store Root Pouch (56 l og 78 l). Fra udplantning til nu, har vi vandet ca. 1 gang om ugen.

I vores ampelsorter giver vi kun vand i vandbeholderen, og fylder den løbende op. Vi giver gødningsvand ved hver eneste vanding.

Drivhus
I vores drivhus eksperimenterer vi løbende med forskellig vandingsformer. Vi har endnu ikke fundet et færdig vandingsanlæg der matcher vores behov og ønsker, så i år har vi indkøbt en masse løsdele og skal igang med at bygge vores eget vandingssystem. Indtil det er sat op, vander vi med regnvand i drivhuset, efter behov. Det er vigtigt at planterne især i etableringsfasen hvor rodnettet måske ikke er helt stå stort, at de får tilført lidt vand. Herefter er det håbet og forventningen, at planterne i videste muligt omfang skal brede deres rodnet ud både i bredden og dybden, og vil gøre det, hvis forholdene er til det. Dertil forstår vi af litteraturen, at det er vigtigt at jorden er tilpas fugtig.

Pt. hvor vi er igang med at designe vores nye vandingsanlæg, må vi bruge en lidt mere tidskrævende metode – nemlig med vandslange. Vi anvender haveslange, koblet til vores regnvandstank og stikker vandslangen et stykke ned i jorden, i jorden mellem planterne og altså et stykke væk fra selve tomatplanten. Så sætter vi stopuret på det antal minutter vi har besluttet os for, der skal vandes. Når alarmen lyder, flytter vi slangen. Sådan fortsætter vi indtil hele drivhuset er vandet. På den måde, kan vi holde  jordoverfladen så tør som muligt, og jorden bliver fugtet i de lag, hvor rødderne befinder sig.

Det er IKKE vore mål at vande så lidt som muligt, hverken i drivhus, i Root Pouches eller på friland. Derimod er er det vores mål, at give tomatplanterne de allebedste vækstbetingelser, og sørge for at de har en tilfredsstillende vand- og næringsstoftilførsel, som muliggør et stort, sundt rodnet og kraftig plantevækst.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Solskoldning – solskader på tomater

Hvilke tomater er udsat Solskoldning eller solskader kan opstå  både på umodne grønne tomater og tomater der er ved at modne. Det kan både opstå på friland, som i drivhus og andre voksesteder. Hvorfor får tomater solskader? Solskoldning opstår, når tomater udsættes...

Det kan du så i juli

I juni har det stort set været umuligt at så noget som helst udenfor i frilandsbedene, da det våde og kolde vejr, har reduceret spiring og vækst af de skønne grøntsager vi har sået. Hvis ikke frøene rådnede, så gjorde sneglene det af med meget. Vi satser på at vejret...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at være...

Indeterminante, determinante og semi-determinante tomatsorter: Fordele og ulemper

Når du skal til at vælge hvilke tomatsorter du skal dyrke, kan det være en god ide at skele lidt til, hvilke fordele og ulemper der kan være ved de forskellige vækstformer. Herunder har vi skitseret nogle af de fordele og ulemper som vi mener der kan være. Er der...

Knibning af sideskud på tomatplanter

Hvis plantens væksttype er indeterminant, skal den knibes

Misfarvede og/eller gule blade på planten kan være tegn på ubalance i næringsstofbalancen

Næringsstofmangel – husk gødning

Næringsmangler kan påvirke tomatplanternes vækst og produktion af sunde tomater. Mangel på vigtige næringsstoffer, kan f.eks. føre til ændring af farve på bladene f.eks. gulning. Oplever du at planten får misfarvede blade, andre steder end i bunden af planten (som kan...

0 kommentarer

Indsend en kommentar