Pesticiderester ; clopyralid

Der har de sidste par år været en del omtale og skriverier om det systemiske herbercid, Clopyralid, og mistanke om, at midlet har været at finde i flydende gødningsprodukter.

Clopyralid er et pyralid, som er et aktiv stof i flere herbacider, og må anvendes iflg. Middeldatabasen, både til bekæmpelse af ukrudt i landbrug og til plænerens, dvs. bekæmpelse af ukrudt i græs

Problemet blev omtalt ganske meget tilbage i 2021 og 2022 -og her 2024,synes der stadig at være problemer og måske i større udstrækning end tidligere .Iflg. Fritidsodlingens Riksorganisations hjemmeside, så omfatter det nu også husdyrgødning, både fra lokale gårde – og egne høns, halm og jordprodukter hvor der anvendes naturgødning og plantematerialer.

I Danmark har der siden foråret været en del fokus på jordprodukter både i form af BIG bag og plantesække, da flere fortæller om deres oplevelser med planter, der bliver deformer og udvikler sig atypisk, efter ompotning – eller udplantning. Vi er bekendt med, at flere aktører tager disse oplevelser alvorlige, og selv er igang med at foretage undersøgelser. 

Hos  Tomatdatabasen.dk, har vi ikke personlige erfaringer med problematikken, og derfor kan vi ikke supplere med egne erfaringer. Vi har dog iværksat en mindre dyrkningsforsøg med et jordprodukt, som nogen har rapporteret uheldige oplevelser med, og vil gennem de næster uger og måneder følge planterne tæt, for at se hvilke forandringer vi evt. kan konsatere.  

En anden, som har stor personlig erfaring, er Janne Frydenlund, som er forgangsperson i Norge og har beskæftiget sig med emnet siden 2019, efter hun selv oplevede problemer ødelagte tomater. Janne har været en stor hjælp og henvist til relevante link, artikler og hjemmesider ligesom hun har stillet sig til rådighed, og besvaret mine spørgsmål om emnet

Nogen af de spørgsmål, som Janne f.eks. har besvaret er i forhold til dyrkning af tomater

  1. Spg: Mange mennesker bruger hø/halm som jorddække -kan det være et problem ved nedbrydning,og der kan ske en ophobning i jorden, hvis der er anvendt ukrudtsbekæmpelse på det areal, hvor det er dyrket? Svar: Intet som har været i kontakt mdpyralider, kan bruges til afdækning, hverken græs, halm eller kompost
  2. Spg: Er der viden om, om frø fra f.eks. tomater/chilier mv. fra planter der er ramt -kan indeholde stoffer og derfor ikke bør høstes og sælges?

    Svar: Frø indeholder så lidt gift, at der ikke er noget problem, men der er en mulighed for en dårlig spiring
  3. Hvis man har jord/gødning som er problematisk – hvordan er det mest korrekte bortskaffelse?Svar: Den bedste måde at slippe af med beskadiget jord er kompostering. Med levende jord, passende fugt og en god temperatur går nedbrydningen hurtigere, end når den ligger. Man kan så tage en dyrkningstest med bønner efter et stykke tid, for at se om giften er væk
  4. Adspurgt om det danske Ø-mærke peger Janne Frydenlund på, at økologikravene i de nordiske lande i forhold til hvad dyrene må fordres med, er forskellige og det så vidt Janne Frydenlund er bekendt med, ikke er fundet problemer i Ø-mærke produkter.
    Endvidere gøres opmærksom på, at der ikke er fundet problemer med kunstgødning

 Identifikation af skader som skyldes herbacider

Der findes på nettet en lang række foto,som viser planter med deforme blade, blade der krøller og som er væksthæmmet – hvor årsagen menes at være rester af ukrudtsmiddel. enten fra gødning eller jordmateriale.

Iflg. Pyralidinfo.no, så kan symptombilledet variere stærkt, da nogle planter er mere følsomme end andre,og nogen viser få og lidt symptomer og andre flere og mere omfattende.
Problemerne kan vise sig helt fra forspiring og fremefter.

D.Blancard som står bag det gedigen værk “Tomato Diseases” peger på, at symtomer hvor planten har en anormal vækst, blade som ikke udvikler sig normalt, og unormale proportioner og former, end sorten skal have eller krøller – kan skyldes så varierende årsager som
– svampesygdom
– vira
– problematisk næringsstofoptagelse
– klimatiske faktorer og vækstbetingelser
– plantegiftstoffer

-og skriver videre, at det kan være nødvendigt med laboratorieundersøgelse, for med sikkerhed at kunne identificere årsagen.

Dansk omtale og link til relevante artikler og sider

Herunder finder du link til eksempler på omtale eller viden/information om emnet – i Danmark fra 2021 og 2022
jeg har ikke fundet at artiklerne er opdateret siden.

Målemetode og grænseværdi for forekomst af clopyralid i gødningsprodukter / Institut for Agroøkologi, 16.6.2022

Aktivstofoplysninger, Clopyralid; Middeldatabasen; 15.7.2022

Haveselskabet kræver grænseværdi i flydende gødning: “Gødning skal pleje vores planter – men det risikerer istedet at skade dem”/pressemeddelse via ritzau, Haveselskabet 25.5.2022

Undgå flydende organisk gødning godkendt til økologisk jordbrug, Haveselskabet, april 2021

Haveselskabet fraråder flydende gødning godkendt til økologisk jordbrug efter afsløring af skadelige stoffer/pressemeddelse via ritzau, Haveselskabet 14.4.2021

Haveselskabet – Check den flydende gødning 25.5.2022

Norge & Sverige

Janne Frydenlund står bag den norske hjemmeside Pyralidinfo.no  som med billeder og tekst fortæller om emnet.

Også denne svenske rapport fra Fritidsodlingens Riksorganisation – fra 2021 , omhandler emnet ligesom der eksisterer en svensk hjemmeside, som omhandler emnet

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Lillafarvet tomatblade

Ændring af tomatplantens bladfarve og sommetider også stængel,fra grøn til lys lilla, mørklilla/blå kan skyldes en lang række årsager. Dog skal det bemærkes, at nogen sorter vil have gener hvor stænglen og bladene er mere mørke, der vil en farveændring være...

BLOSSOM-END-ROT / GRIFFELRÅD

Brune pletter i bunden af tomater kan være griffelråd, også kendt som BER (Blossom-End-Rot). Navnet kan give indikation af, at der er tale om råd, men der er ikke tale om hverken svampeangreb eller bakterier, derimod angives det i litteraturen, at årsagerne skal...

Vandtemperatur: Derfor måler og tempererer vi vandet

Hvis du vil øge trivslen hos dine tomatplanter og fremme væksten, så er der al mulig grund til at se nærmere på de faktorer som har en betydning for plantens vækst og optagelse af næringsstoffer. En af de faktorer der har stor betydning, er den temperatur der er...

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 5

Dette er del 5 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 4 her.Sygdom i vores hobbydrivhus er formentlig noget vi alle oplever før eller siden, i løbet af en sæson. Der er mange faktorer der har indflydelse, og fremme af indeklimaet i...

Planteproblemer: Rodhalsråd

Uanset om man er ny inden for tomatdyrkning eller har dyrket tomater i mange år, så oplever vi alle fra tid til anden at få problemer med planter som bliver syge, eller der opstår udfordringer på stængler, blade, blomster, tomater. Eller de bliver angrebet af...

0 kommentarer

Indsend en kommentar