Klimaforandringer og tomatdyrkning 

Der er en noget ustabil sommer vi har, igår var det efterårsagtigt og idag, er det lunt og lækkert…endnu. I al den tid, vi har boet her i Nordsjælland, og dyrket tomater, har vejret være utrolig omskifteligt, både i perioder og også på få timer. Det er vores oplevelse, at årstidernes tydelige overgange er mere udvisket, og sommetider ikke eksisterende.

Når det vi forstår ved forår, ikke længere er forår, men vi kan få sommer – i meteorologisk forstand, med 25-27 grader og hedebølge i maj og hagl og efterårstemperaturer på 9-13 grader i juni, og vi rammes af voldsomt regn, og det ene skybrud efter det andet, så har det for os, en direkte effekt på vores tomatdyrkning .Det står klar for os, at vi nok må indstille os på, at overveje hvordan vi kan og skal dyrke tomater i de kommende år. Det kan være vi skal vælge andre tomatsorter, og at vi skal kigge nærmere på måden vi dyrker tomater på, og hvor vi dyrker tomater.

Her hos os, er vi så småt begyndt at indstille os på at vi ikke kan forvente udplantningsvejr i drivhus før i starten af juni måned, og på friland måske først omkring Sankt Hans. Vi har forspiret senere i år, og især er stort set alle de indeterminante frilandssorter sået meget senere. Det vedvarende dårlige vejr, med køligt vejr, massiv regn og lokale skybrud, har medført at vi endnu har en 20 tomatplanter, som endnu ikke er udplantet på friland. Udover at vi forspirer senere, er vi igang med rent dyrkningsmæssigt at prøve forskellige tiltag og i større grad tilpasse os forandringerne, der forhåbentlig kan bidrage til at vores tomatdyrkning bliver mindre følsom for forandringer i vejret . Så kort fortalt er vi igang med at undersøge hvilken effekt det har, at vi forsøger at time vores forspiring og udplantning, ikke i forhold til hvad kalenderen siger, men i højere grad til vejret.

Selvom vi bor i et ganske lille land, så er der store forskelle i og fordeling af vand, vind, sol og varme. Det betyder også, at dem som dyrker tomater i Nordjylland f.eks. kan have en oplevelse af en fantastisk sæson, med tilpas mængde sol og regn, hvorimod andre som f.eks. bor på eller Bornholm eller i Nordsjælland kan synes det er en forfærdelig sæson, præget af skybrud, vind og lave temperaturer – eller omvendt. Det bliver mere og mere tydeligt, at  det kan være nødvendigt at tilpasse vores tomatdyrkning, i forhold til den del af Danmark vi bor i, og de vejrforhold der er gældende – ligesom man f.eks. gør i USA.

Sædvanligvis anvender vi kalenderbladet som rettesnor for hvornår vi går igang med at forspire og udplante. Men med de klimaforandringer vi oplever, kan det være vi skal se nærmere på, om det er tid til at bruge en anden form for rettesnor, vi i nogen grad kan planlægge vores tomatdyrkning efter. Et bud er den astronomiske kalender.

Den astronomiske måde at inddele årstiderne på, hvor forårsjævndøgn, sommersolhverv, efterårsjævndøgn og vintersolhverv markerer skiftet, kan -i vores optik, synes mere anvendelig, og passe bedre til årets gang,som hobby tomatdyrker.Det er noget vi tester af i år.

Vi forspirrede omkring forårsjævndøgn, og vi er først kommer sådan rigtig igang med at udplante på friland omkring sommersolhverv – for først der, har vejret og temperaturen været så stabil, her hvor vi bor, at det kunne lade sig gøre, at plante ud.

Hvilken betydning det får for årets tomatsæson, er endnu uvist – og måske een sæson er for sparsomt et grundlag at konkludere noget som helst ud fra. Til efteråret ved vi mere.

Del gerne dine betragtninger omkring klimaforandringer og tomatdyrkning i kommentarsporet, og de tiltag som du tænker at iværksætte eller planlægger, i forhold til tilpasning af din tomatdyrkning i forhold til klimaforandringerne

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Tomatsorter med sød og/eller frugtig smag

Tomater med sød og/eller frugtig smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en sød og/eller frugtig smag.
Forspiringsguide til tomatplanter | hos Tomatdatabasen.dk

Forspiring af tomater

Tag det bare med ro Når vi har sådan nogle flotte dage, hvor solen er fremme på en skyfri himmel og temperaturen sniger sig op i nærheden af to cifre, kan man godt mærke det begynder at klø ekstra meget i fingrene efter at komme igang med at forspire tomater. Jeg er...
Tomatsorter med hængende vækstform og er velegnet til amplker

Tomatsorter velegnet til at hænge ned

  Uanset hvor lidt plads du har, har du mulighed for at dyrke tomater hvis du blot kan finde et sted hvor de kan hænge ned. Det kan være hængeampel eller f.eks. en potte på en stol, bord eller andet. Vi er selv begejstret for at dyrke tomater af denne type, da vi...

DRIVHUS – gavl/vægmodel

Hvorfor væg/gavl model Der kan være mange gode årsager til at vælge et drivhus - som væg/gavl model, dvs. at det er monteret op af en form for fast væg. Ligesom du kan se det her. En væg/gavl model, kan også være det rette at sætte op f.eks. ved  en garage, skur, side...

Gamle frø- kan de spire?

I min frøkasse har jeg frø der er mange år gamle, nogle er tilbage fra 2014, og 2016. Hvad stiller man op med de gamle frø, kan de bruges – eller skal de bare kasseres? Selvom tomatfrø er meget gamle, så er der stadig en chance for at de kan spire, hvis de vel at...
Tomatsorter med en kompleks og/eller mørk smag

Tomater med kompleks og/eller mørk smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en kompleks og/eller mørk smag. Kompleks smag, kan være smagsnuancer der byder på flere og samtidige smagsaromaer, f.eks.salt, røget, sød og mørk. Herunder kan du klikke på det ønskede...

0 kommentarer

Indsend en kommentar