Sygdomme, misvækst og andre udfordringer

af | jun 30, 2024 | Sygdomme og problemer

Tomatplanter er følsomme for både vejrmæsssige forandringer, som skyldes varme, kulde, men også uønskede stoffer f.eks. pesticider, som blandet andet bruges til ukrudtsbemæmpelse, og er et meget omtalt emne og problem, og kan virke til at være et stigende problem. Læs mere her

Tomatplanter kan også være modtagelige for en lang række forskellige sygdomme som f.eks. tomatbladplet og meldug. Disse sygdomme kan sprede sig hurtigt og forårsage væsentlige skader på planterne. Her er forebyggelse særligt vigtigt, for at undgå sygdom. Hvis sygdommen allerede er til stede, kan det være svært at bekæmpe.

Effektiv problemløsning:
Hvis du ser tegn på sygdomme som pletter på bladene eller hvid belægning, skal du fjerne og bortskaffe syge planter eller dele af planterne for at forhindre spredning af sygdommen. Flere af sygdommene kan ikke bekæmpes når først de er der, men kun holdes nede. Derfor er forebyggelse første og vigtige skridt. Tidlig identifikation og noter kan være afgørende.  Hos Tomatdatabasen.dk har vi udviklet et lille hæfte, der kan hjælpe dig på vej, – du kan downloade “Hjælp til identifikation af sygdom og problemer hos tomatplanter” her

Læs mere om en af de store plager her

Her kan du læse om andre hyppige udfordringer

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Vejrets betydning for tomathøsten

Går du og undrer dig over, at høsten af tomater lader vente på sig, eller at du slet ikke har så mange tomater på dine planter, som du håbede eller forventede? Vi glæder os alle sammen til, at årets anstrengelser skal bære frugt, og vi kan høste en masse lækre...

BLOSSOM-END-ROT / GRIFFELRÅD

Brune pletter i bunden af tomater kan være griffelråd, også kendt som BER (Blossom-End-Rot). Navnet kan give indikation af, at der er tale om råd, men der er ikke tale om hverken svampeangreb eller bakterier, derimod angives det i litteraturen, at årsagerne skal...

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 1

Det er vores erfaring, at dyrkning af tomater under glas, eller andet beskyttet sted, stiller store krav til både temperatur i luften både dag og nat, i jorden, luftfugtigheden og luftcirkulation. Det er alle forhold er har stor indflydelse på plantesundhed, udbyttet...

Tomatdyrkning – juli

Idag har vi taget hul på juli, - for de planter vi har udplantet i drivhus i juni, og de Root Pouches, der står på friland, betyder det, at vores fokus er ændret, fra at få planterne godt fra start efter udplantning, til at vi er særlig opmærksomme på planternes...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at være...

Pesticiderester ; clopyralid

Der har de sidste par år været en del omtale og skriverier om det systemiske herbercid, Clopyralid, og mistanke om, at midlet har været at finde i flydende gødningsprodukter. Clopyralid er et pyralid, som er et aktiv stof i flere herbacider, og må anvendes iflg....

0 kommentarer

Indsend en kommentar