Problemer i drivhuset

Fløjlsplet

Fløjlsplet i drivhuset

Når du dyrker tomater, så er det næsten sikkert at du før eller siden oplever problemer enten med skadedyr, bakterier, virus, næringsstofubalance eller svampesygdom.
Jo mere du ved om problemet, jo bedre kan du forebygge og sætte ind, overfor problemet.

I denne artikel, kigger vi nærmere på svampe, og nærmere bestemt Fulvia Fulva, som kan forårsage det vi på dansk, kender som fløjlsplet.

Sådan spotter du de første tegn

De første tegn på fløjlsplet på tomater, er ofte lysegrønne pletter på oversiden af tomatbladene, som siden kan blive gule. Formen kan variere en del og være en lille plet en enkelt sted, til at være spredt mere eller mindre over hele bladet. På undersiden af bladene kan du se en lysebrun aftegning, som matcher den lysegrønne plet på oversiden af bladet. Bladet bliver mere og mere angrebet.

Sædvanligvis opstår det på de nederste gamle blade først, og spreder sig til nye blade, og kan også ramme både blomster og tomater. Med andre ord, alle plantedele over jorden kan rammes.

Hvorfor opstår fløjlsplet

I litteraturen angives at årsagen til skimmel skyldes svampen C. fulvum/M. fulva (benævnt Fulvia fulva hos EPPO Global Database). Svampen trives i varme, fugtige omgivelser. Svampesporerne spredes med insekter, vind, vand, redskaber og kontakt – dvs. når vi bevæger os gennem drivhuset eller andre steder hvor der er angreb. Selvom det er mest almindeligt i drivhus, så kan det også opstå andre steder hvor den relative luftfugtighed er over 85-90% og temperaturen er over 20-24 grader.

Sædvanligvis er det typisk om sensommeren der kan opstå problemer når det er varmt og luftfugtigheden er høj – men kan sagtens opstå på andre tidspunkter også. Det er altså ikke alene et sensommer fænomen, men kan opstå når forholdene er ideelle – hvilket såvel kan være i juni, juli, august og september.

Hvad kan man gøre for at forebygge eller hæmme angreb af fløjsplet

Den bedste modforanstaltning er at skabe så ugunstige levevilkår som muligt blandt andet ved at sørge for god udluftning døgnet rundt. Her hos os, har vi haft dørerne åbne døgnet rundt de sidste par uger, og fra ca. Sankt Hans når dagstemperaturen er høj, så har vi også vinduerne åbne døgnet rundt, ligesom vi har fjernet ekstra glas i toppen af drivhuset, for at opnå en bedre luftcirkulation.

Sørg for at der er god luftcirkulation fra bunden af drivhuset og op. Andre foranstaltninger der kan bidrage, er at fjerne de nederste og ældste blade, og sørge for at der er tørt omkring planterne og undgå at vande om aftenen, men vand i stedet så tidligt på eftermiddagen/tidlig aften at jordoverfladen kan tørre ud, inden aftenstid.

Ser du blade der er angrebet, er det vigtigt at fjerne dem og omgående putte dem i en pose, lukke posen og sørge for at smide posen ud. Tag en plante ad gangen, og start udefra, så du ikke kommer til at sprede evt. sporer rundt i drivhuset. Sørg for grundig rengøring af det værktøj du evt. bruger, og rengør det mellem hver plante, og efter brug.
Vask hænder, når du har været i drivhuset, og når du har rørt ved tomatplanter.

Svampesporer kan overleve i jorden, og på planterester, hvorfor god hygeine og rengøring af drivhus allerede i efteråret første gang, kan anbefales.

Kilde

Benton Jones, Tomato Plant Culture In the Field
Linn, MB, Tomato Diseases & insect pests

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Temperatur og skygge i drivhuset – højsommer

Det er varmt både ude og inde i disse ugerSørg for den rette temperatur i drivhusetI drivhuset skal der være varmt, derfor er det oplagt at sørge for at både vinduer og døre er lukkede. Men i perioder med meget sol og høje temperaturer er det vigtigt at sørge for at...

Pesticiderester ; clopyralid

Der har de sidste par år været en del omtale og skriverier om det systemiske herbercid, Clopyralid, og mistanke om, at midlet har været at finde i flydende gødningsprodukter. Clopyralid er et pyralid, som er et aktiv stof i flere herbacider, og må anvendes iflg....

DRIVHUS – fritstående, 1 stort eller flere små – fordele og ulemper

Anskaffelse af drivhus kan let løbe op i rigtig mange penge,og derfor er det en god ide fra start, at gøre sig nogen overvejelser om hvilket behov man har. Generelt set, så er det vores oplevelse, at et drivhus stort set aldrig bliver for stort- men næsten altid det...
Tomatsorter med hængende vækstform og er velegnet til amplker

Tomatsorter velegnet til at hænge ned

  Uanset hvor lidt plads du har, har du mulighed for at dyrke tomater hvis du blot kan finde et sted hvor de kan hænge ned. Det kan være hængeampel eller f.eks. en potte på en stol, bord eller andet. Vi er selv begejstret for at dyrke tomater af denne type, da vi...

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 5

Dette er del 5 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 4 her.Sygdom i vores hobbydrivhus er formentlig noget vi alle oplever før eller siden, i løbet af en sæson. Der er mange faktorer der har indflydelse, og fremme af indeklimaet i...
Tomatsorter der er velegnet til at dyrke i drivhus

Drivhus tomatsorter

Har du drivhus, har du mulighed for at dyrke en lang række forskellige tomatsorter, også tomatsorter som er ganske varmekrævende, eller har brug for en lang dyrkningssæson og længere end den kan være på friland. I et drivhus er det vigtigt, at der er god...

0 kommentarer

Indsend en kommentar