Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 2

Sygdomme, bakterier og svampe der kan udvikle sig ved høj luftfugtighed

Dette er del 2 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 1 her.

Det kan du så i maj i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk

Sygdomme, bakterier og svampe kan udvikles og spredes når der er høj fugtighed i drivhuset. – Og angribe tomatplanterne.

I weekenden var der f.eks. søndag den 30. juni 2024,  kl. 12 en luftfugtighed på 98.8 % her i vores område, og vi skulle forbi kl. 20 før luftfugtigheden faldt til under 90%. Luftfugtigheden kan sagtens varierer gennem dagen og ligge højt om formiddagen, lavt om eftermiddagen og højt igen om aftenen. Bemærk at inde i drivhuset, kan tallet været et andet – og højere!

Du kan se luftfugtigheden i dit område, og på landsplan på DMI’s hjemmeside – og det giver også en indtryk af, hvor stor forskel der kan være afhængigt af hvor man bor.

Som sagt har der den seneste tid, være gentagne perioder, hvor luftfugtigheden har været alt alt for høj. Vi har haft en sjaskvåd juni, og starten på juli synes ikke at give meget forhåbning om snarlig sommervejr. Det kølige, regnfulde vejr har konsekvenser. Og problemerne begynder at vise sig. Det er vores erfaring at man nok ganske snart , og noget tidligere end vi ellers vil mene, skal igang med at begrænse og forsinke sygdomsudbrud.

Måske du allerede har bemærket det. Jeg kan godt forstå, hvis du ikke har, for det kan være svært at spotte de første og tidlige tegn. Det kan være svage ændringer i farvenuancer på bladene, eller små pletter som ser uskyldige ud.. Vender du bladet om, skal du være forberedt på, at der kan viser sig en ubehagelig sandhed – at planterne er angrebet, og du ser grå, sorte plamager på bagsiden af bladet. Kig på stænglerne – se om der er sorte plamager, hvor blade er blevet klippet af, eller hvor sideskud er knebet af, osv.

Det kan være usædvanligt svært at fastslå præcis hvad en tomatplante eller tomater fejler, da der kan være adskillige bakterier, svampe etc. som har mange af de samme symptomer og kan vise sig på nogenlunde samme måde – lidt ligesom når vi mennesker får sygdom. Hoste, snotnæse, og røde øjne, kan være tegn på influenza, men det kan også være tegn på overfølsomhed, allergi, dårligt indeklima og meget andet, og en kombination af flere bagvedliggende årsager.

Generelt er det vores anbefaling at tage en pose med når tomatplanterne tilses, og omgående fjerne plantedele, tomater eller hele planter, som er sygdomsramt. Hvor meget der skal fjernes afhænger af hvad problemet er og hvor omfattende det er. Det kan du læse mere om nedenfor.

Nogen anbefaler at kompostere tomatplanter eller grave dem ned i drivhuset når sæsonen er forbi.

Det er ikke en fremgangsmåde vi anbefaler. Hos os bortskaffes ALT plantemateriale både løbende, og når sæsonen er slut. Årsagen er at tomatplanter kan – også selvom det ikke umiddelbart kan ses med det blotte øje, være ramt at sygdom, bakterier, svampe og skadedyr som kan overleve i planterester og i jorden, og være kilde til problemer og sygdom næste sæson.

Vi har anskaffet os et lille forstørrelsesapparat, og det kan kan vise det, som vi IKKE kunne se FØR vi så det igennem forstørrelsesapparatet. Det kan varmt anbefales at investere i nogle redskaber – hjælpemidler, som kan gøre observation af forandring muligt.

Herunder kan du læse om nogle af de udfordringer, sygdomme og problemer som for høj releativ luftfugtighed kan føre med sig.

Gråskimmel

Optræder når den relative luftfugtighed er højere end 90% og optimumtemperaturen er 20 grader. Gråskimmel siges at være en af de mest udbredte og ødelæggende svampesygdomme, som iøvrigt er et luftbåren plantepatogen. Botrytis Cinera, som forårsager gråskimmel ses tydeligt som et gråt og luft mycelium på overflade på plantedele, eller ved stængler hvor der er sår efter fjernelse af sideskud eller blade. Gråskimmel inficerer ofte planten gennem sår eller stressede planter, men kan også inficere raske planter, når der er høj luftfugtighed – og kan optræde når som helst på dyrkningssæsonen.

Fløjlsplet (Fulvia fulca)

Fløjlsplet optræder når luftfugtigheden er højere end 90%. Se vores indlæg der omhandler fløjlsplet.

Bakteriel plet (Bacterial spot – Bacterial speck)

Er et bakteriel patogen, kan trænge ind gennem planten gennem naturlige åbninger og sår. De kan spredes gennem vandsprøjt til sunde plantedele og andre planter, med ved at håndtere/arbejde med fugtige eller våde planter. Kan få sygdom til at sprede sig ved høj relativ luftfugtighed. Patogener kan overleve i plante og frugtrester, hvorfor det er vigtigt at bortskaffe planteaffald omgående og ikke spise berørt frugt, og ej heller bruge frøene derfra, da de kan være inficeret. En plante med bakterieplet kan ikke reddes, og bør fjernes for at forhindre spredning til sunde planter.

Meldug

Meldug ses oftest først på plantedele som f.eks. blade og ligner at der er blevet drysset et hvidt pulver udover dem. Meldug er forårsaget af svampe, Sclerotinia sclerotiorum og Sclerotinia minor der overlever i planterester eller inficerede planter. Svampene er plantespecifikke dvs. den meldug der angriber dine stauder ikke er den samme som angriber f.eks. tomater. Meldug kan forårsage bladtab.

Udvikling og spredning af meldug fremskyndes ved moderat til høj luftfugtighed og temperaturer mellem 15-27 grader, og skygge. Det er forhold som er almindelige i mange drivhuse, og optræder ofte tidligere i drivhuse end på friland, hvor det sædvanligvis først ses sidst i dyrkningssæsonen. Svampesporer og svampe er følsom over for temperaturer på over 32 grader og direkte sollys.

Iflg. litteraturen anbefales det at man fjerner og bortskaffer alle plantedele og planterester på inficerede planter, da de ellers kan tjene som kilder til spredning af sporer, til næste sæson.

Septoria – bladplet

Er en almindelig svampesygdom, som viser sig først nederst på planten med pletter på blade og stængel. Septoria bladplet skyldes “Septoria lycopersici”, som overlever i planterester eller på inficerede planter. De forhold der kan få sporer til at udvikle sig og sprede sig er, når den relative luftfugtighed har været mere end 85% -100% i mere end 5-48 timer, og temperaturen er mellem 20-25 grader. Sygdommen udvikler sig ofte først på de nederste blade, hvor fugtigheden ofte er højest. Svampen spredes med regnstænk til planterne. Når først planten er angrebet er det yderst vanskeligt at bekæmpe sygdommen. Den kan bremses ved at fjerne inficerede plantedele, reducere luftfugtigheden og undgå at bladene bliver våde. Som ved andre svampesygdomme, anbefales det at alle plantedele fjernes og bortskaffes, så de ikke bliver kilder til spredning af sporer næste sæson.

“Late blight”

– eller senskimmel er forårsaget af den svampelignende vandskimmel P.infestas. På tomater, fører senskimmel eller “Late Blight” ofte til store, indsunkne, gylde til chokoladebrune faste plamager på tomaterne. Dagtemperaturer mellem 15,5-21 grader og nattemperaturer på mellem 10-15,5 og relativ luftfugtighed mellem 90- 100% er ideelle forhold for udvikling og spredning af “late blight”. Kølige nætter, moderat varme dage med høj relativ luftfugtighed fremme udvikling – hvorimod høje temperaturer – omkring de 30 grader hæmmer. Fugt på planterne – bare få timer, kan være nok til at starte det. Faktorer der kan fremme “Late Blight”  vækstforhold der er kølige, våde, har en høj relativ luftfugtighed og hvor plantetætheden er høj og tæt. Har en plante fået “Late blight” eller viser symptomer på det, står den ikke til at redde. Berørte plante og plantedele skal fjernes og omgående placeres i poser, der bortskaffes. Inficerede plantedele bør ikke komposteres. Sygdomme kan overleve via ukrudt og “frivillige” tomatplanter, dvs. de tomatplanter der dukker op af sig selv, hvorfor de bør bortskaffes.

BER – Griffelråd

Som nævnt i artiklen om “Blossom-End Rot” – eller griffelråd, så kan planter, som er udsat for høj relativ luftfugtighed, udvikle næringsstofsubalance som blandt andet kan betyde calcium mangel, og udvikling af BER. Benton Jones skriver, at høj relativ luftfugtighed kan sænke transport af calcium til plantevævet og skabe calciummangel.

Revner i tomater

Som nævnt i artiklen om “Revner i tomater”, kan høj relativ luftfugtighed bidraget til revner i tomater.

Læs mere om luftfugtighed i del 3,  der omhandler evapotraspiration, kondens, bladtemperatur og tomatplanternes vandbehov.

Kilder

Snyder; Greenhouse Tomato Handbook B. Aglave; Handbook of Plant Disease, Identification and Management Ep Heuvelink (ed); Tomatoes B. Jones; Plant Nutrition and Soil Fertility Manual Jones; Agronomic Handbook; Management of Crops, Soils and Their Fertility Jones; Tomato Plant Culture, In the Field, Greenhouse, and Home Garden Blancard; Tomato Diseases, Identification, Biology and Control Lynne Boddy; The Fungi Williamson et al,  , Botrytis cinerea : the cause of grey mould disease, Molecular Plant Pathology, Volume 8, Issue 5 p. 561-580 Michelle Marks, UV-Madisom Plant Pathology, Bacterial Spot of Tomato B. Hudelson, Powdery Mildew (Vegetables),UW-Madison Plant Pathology Botrytis spp, Svampe; Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Landbrugsstyrelsen Gevens et al.Late Blight, UW-Madison Plant Pathology

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Vælg tomatsorter efter voksested

Voksested

Når årets tomatsorter skal udvælges, er det en god ide at vælge sorter, som kan trives på det sted, hvor man tænker den skal dyrkes.  Nogen sorter trives bedst i drivhus, hvor andre sorter trives bedst på friland og en del sorter kan dyrkes begge steder. Dernæst, er...

Udnyt pladsen i drivhuset optimalt – sådan kan du placere dine tomatplanter

Hvem kender ikke dilemmaet - udvælgelsen af årets tomatsorter er igang, og inden man er færdig med at vælge ud, kan man allerede fornemme at der bliver kamp om pladsen i drivhuset. Sådan har jeg det hvert eneste år. Jeg har lyst til at dyrke langt flere sorter, end...

Materiale valg – skelet til drivhus

Når du/i er kommet så langt, at i har en nogenlunde klar fornemmelse af, hvad drivhuset skal bruges til, af hvem, og hvordan det skal bruges året rundt, hvor synligt det må være i haven og hvilke installationer du ønsker der er , hvilken størrelse det skal være, så er...

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Solskoldning – solskader på tomater

Hvilke tomater er udsat Solskoldning eller solskader kan opstå  både på umodne grønne tomater og tomater der er ved at modne. Det kan både opstå på friland, som i drivhus og andre voksesteder. Hvorfor får tomater solskader? Solskoldning opstår, når tomater udsættes...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at være...

0 kommentarer

Indsend en kommentar