Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds.

1️⃣ Vejret
 Tomater trives bedst i varme og solrige forhold. Hvis vi har haft en kold sommer med få solskinstimer, kan det forsinke modningen af vores tomater.

2️⃣ Temperatur
Tomater har brug for den rette temperatur for at modnes korrekt. Hvis det er for varmt eller for koldt, kan modningsprocessen stoppe, og tomaterne forbliver grønne.

3️⃣ Stress
Stressede planter og planter, der er sygdomsramt, kan have svært ved at modne frugter. Sørg for, at dine planter er i gode vækstbetingelser og ikke lider under stressfaktorer.

4️⃣ DTM
Sorter med lang modningstid. En anden årsag til, at tomaterne vedbliver at være grønne, kan skyldes, at sorten har en lang DTM, dvs. at antal dage til modning er lang og måske også længere, og kræver andre temperaturforhold end det er muligt i en typisk dansk, kold og våd sommer..

Tomatsorter har forskellige modningstidspunkter – DTM

En anden betydende faktor er, som sagt, sorten – og tomatsorter har forskellige DTM. Tomatplanten gennemgår i løbet af deres DTM fem udviklingstrin fra frø til moden tomat, og hvert stadie har en estimeret varighed.

DTM (dage til modning/Days to Maturity) kan variere fra 45 dage for de hurtigste til +100 dage for de meget sene sorter. Mange sorter vil kunne give modne tomater efter ca. 70-80 dage. Det er informationer, der ofte er at se på udenlandske hjemmesider. På Tomatdatabasen.dk bruger vi betegnelserne “Meget tidlig”, “tidlig”, “mellem”, “sen” og “meget sen”, som kan give et fingerpeg om, hvornår man sædvanligvis kan forvente modne tomater.

Læs mere om DTM, og de fem inddelinger vi bruger på Tomatdatabasen.dk og hvordan du kan bruge tallene i forhold til planlægning af din tomatsæson.

Du kan også bruge DTM, når du ønsker at tage stiklinger fra en tomatsort for at få ekstra høst af tomater. Ved at bruge stiklinger kan DTM reduceres med 3-5 uger. Dvs. hvis du vælger stiklinger fra en sort, der har en kort DTM, kan du måske nå at få modne tomater på blot ca. 12 uger. Hvis du gør dette i starten af august og sørger for, at den får optimale vækstbetingelser, også i efteråret, så er der gode chancer for, at du kan høste modne tomater slut oktober – start november. Du kan evt. tage planten ind, når det bliver køligere udenfor. Vælg en sort, der ikke bliver for stor og voldsom i væksten.

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

Det kan du så og dyrke i august

August måned bringer et nyt kapitel i haven. Selvom sommeren langsomt går på hæld, er der stadig masser af muligheder for at så nye og spændende afgrøder i din have. I august er det stadig lunt, og med al den regn, vi har fået i juli, er der godt med fugt i jorden....

0 kommentarer

Indsend en kommentar