Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds.

1️⃣ Vejret
 Tomater trives bedst i varme og solrige forhold. Hvis vi har haft en kold sommer med få solskinstimer, kan det forsinke modningen af vores tomater.

2️⃣ Temperatur
Tomater har brug for den rette temperatur for at modnes korrekt. Hvis det er for varmt eller for koldt, kan modningsprocessen stoppe, og tomaterne forbliver grønne.

3️⃣ Stress
Stressede planter og planter, der er sygdomsramt, kan have svært ved at modne frugter. Sørg for, at dine planter er i gode vækstbetingelser og ikke lider under stressfaktorer.

4️⃣ DTM
Sorter med lang modningstid. En anden årsag til, at tomaterne vedbliver at være grønne, kan skyldes, at sorten har en lang DTM, dvs. at antal dage til modning er lang og måske også længere, og kræver andre temperaturforhold end det er muligt i en typisk dansk, kold og våd sommer..

Tomatsorter har forskellige modningstidspunkter – DTM

En anden betydende faktor er, som sagt, sorten – og tomatsorter har forskellige DTM. Tomatplanten gennemgår i løbet af deres DTM fem udviklingstrin fra frø til moden tomat, og hvert stadie har en estimeret varighed.

DTM (dage til modning/Days to Maturity) kan variere fra 45 dage for de hurtigste til +100 dage for de meget sene sorter. Mange sorter vil kunne give modne tomater efter ca. 70-80 dage. Det er informationer, der ofte er at se på udenlandske hjemmesider. På Tomatdatabasen.dk bruger vi betegnelserne “Meget tidlig”, “tidlig”, “mellem”, “sen” og “meget sen”, som kan give et fingerpeg om, hvornår man sædvanligvis kan forvente modne tomater.

Læs mere om DTM, og de fem inddelinger vi bruger på Tomatdatabasen.dk og hvordan du kan bruge tallene i forhold til planlægning af din tomatsæson.

Du kan også bruge DTM, når du ønsker at tage stiklinger fra en tomatsort for at få ekstra høst af tomater. Ved at bruge stiklinger kan DTM reduceres med 3-5 uger. Dvs. hvis du vælger stiklinger fra en sort, der har en kort DTM, kan du måske nå at få modne tomater på blot ca. 12 uger. Hvis du gør dette i starten af august og sørger for, at den får optimale vækstbetingelser, også i efteråret, så er der gode chancer for, at du kan høste modne tomater slut oktober – start november. Du kan evt. tage planten ind, når det bliver køligere udenfor. Vælg en sort, der ikke bliver for stor og voldsom i væksten.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 5

Dette er del 5 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 4 her.Sygdom i vores hobbydrivhus er formentlig noget vi alle oplever før eller siden, i løbet af en sæson. Der er mange faktorer der har indflydelse, og fremme af indeklimaet i...

Problemer i drivhuset

Fløjlsplet i drivhusetNår du dyrker tomater, så er det næsten sikkert at du før eller siden oplever problemer enten med skadedyr, bakterier, virus, næringsstofubalance eller svampesygdom.Jo mere du ved om problemet, jo bedre kan du forebygge og sætte ind, overfor...
Misfarvede og/eller gule blade på planten kan være tegn på ubalance i næringsstofbalancen

Næringsstofmangel – husk gødning

Næringsmangler kan påvirke tomatplanternes vækst og produktion af sunde tomater. Mangel på vigtige næringsstoffer, kan f.eks. føre til ændring af farve på bladene f.eks. gulning. Oplever du at planten får misfarvede blade, andre steder end i bunden af planten (som kan...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at være...

Græs som jordafdækning

Græsafklip kan forbedre jordens næringsindhold, fugtighed og bekæmpe ukrudts, men kan også tiltrække skadedyr, eller sprede sygdomme.

Vanding med regnvand

Tomatplanter har brug for rigtig meget vand for at kunne vokse, udvikle tomater og ikke mindst til at afkøle sig selv.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt