Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds.

1️⃣ Vejret
 Tomater trives bedst i varme og solrige forhold. Hvis vi har haft en kold sommer med få solskinstimer, kan det forsinke modningen af vores tomater.

2️⃣ Temperatur
Tomater har brug for den rette temperatur for at modnes korrekt. Hvis det er for varmt eller for koldt, kan modningsprocessen stoppe, og tomaterne forbliver grønne.

3️⃣ Stress
Stressede planter og planter, der er sygdomsramt, kan have svært ved at modne frugter. Sørg for, at dine planter er i gode vækstbetingelser og ikke lider under stressfaktorer.

4️⃣ DTM
Sorter med lang modningstid. En anden årsag til, at tomaterne vedbliver at være grønne, kan skyldes, at sorten har en lang DTM, dvs. at antal dage til modning er lang og måske også længere, og kræver andre temperaturforhold end det er muligt i en typisk dansk, kold og våd sommer..

Tomatsorter har forskellige modningstidspunkter – DTM

En anden betydende faktor er, som sagt, sorten – og tomatsorter har forskellige DTM. Tomatplanten gennemgår i løbet af deres DTM fem udviklingstrin fra frø til moden tomat, og hvert stadie har en estimeret varighed.

DTM (dage til modning/Days to Maturity) kan variere fra 45 dage for de hurtigste til +100 dage for de meget sene sorter. Mange sorter vil kunne give modne tomater efter ca. 70-80 dage. Det er informationer, der ofte er at se på udenlandske hjemmesider. På Tomatdatabasen.dk bruger vi betegnelserne “Meget tidlig”, “tidlig”, “mellem”, “sen” og “meget sen”, som kan give et fingerpeg om, hvornår man sædvanligvis kan forvente modne tomater.

Læs mere om DTM, og de fem inddelinger vi bruger på Tomatdatabasen.dk og hvordan du kan bruge tallene i forhold til planlægning af din tomatsæson.

Du kan også bruge DTM, når du ønsker at tage stiklinger fra en tomatsort for at få ekstra høst af tomater. Ved at bruge stiklinger kan DTM reduceres med 3-5 uger. Dvs. hvis du vælger stiklinger fra en sort, der har en kort DTM, kan du måske nå at få modne tomater på blot ca. 12 uger. Hvis du gør dette i starten af august og sørger for, at den får optimale vækstbetingelser, også i efteråret, så er der gode chancer for, at du kan høste modne tomater slut oktober – start november. Du kan evt. tage planten ind, når det bliver køligere udenfor. Vælg en sort, der ikke bliver for stor og voldsom i væksten.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Gødning af tomatplanter

Det danske vejr kan være ganske omskifteligt – nogle dage kan det være ganske køligt, regnfuldt og blæsende for derefter at skifte over til blå himmel og temperaturer der giver os sydlandske fornemmelser. Temperaturen har indflydelse på tomatplanternes væskebehov, men...

BLOSSOM-END-ROT / GRIFFELRÅD

Brune pletter i bunden af tomater kan være griffelråd, også kendt som BER (Blossom-End-Rot). Navnet kan give indikation af, at der er tale om råd, men der er ikke tale om hverken svampeangreb eller bakterier, derimod angives det i litteraturen, at årsagerne skal...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Bestøvning af tomater

I nogle af de første år som hobby tomatdyrkere med drivhus, var vi meget opmærksomme på og sørgede for at vores tomatplanter fik så meget sol og varme som muligt, og sørgede altid for at vinduer og døre var lukket i drivhuset for at holde varmen inde. Det gjorde vi,...

Vanding med regnvand

Tomatplanter har brug for rigtig meget vand for at kunne vokse, udvikle tomater og ikke mindst til at afkøle sig selv.

Det optimale tidspunkt at høste tomater

August og september er sædvanligvis de store høstmåneder i Danmark, når der dyrkes uden tilskudslys og på friland og drivhus. Og der er efter vores vurdering ingen supermarked tomater, der kan hamle op med den smag, som en friskplukket tomat fra egen have har. Det...

0 kommentarer

Indsend en kommentar