Græs som jordafdækning

- fordele og ulemper

af | jul 2, 2024 | Drivhus, Friland, Pasning

Vi har brugt græsafklip til afdækning af jorden mellem vores tomatplanter, gennem flere år.

I sæson 2022-2023 gik vi over til at iblande græsafklip i jorden og i stedet afdække jorden med ukrudtsdug.
Fra sæson 2024 bioklippes vores græsplæne, og vi har derfor ikke længere græsafklip.

Der er mange gode grunde til at bruge græs – men også ulemper. Det kan du læse mere om herunder.

Har du en sprøjtefri have, hvor du klipper græs, eller får græsafklip fra, er det en rigtig god ide at genbruge græsset, da græs har mange gode egenskaber.

Men der kan også være udfordringer ved at bruge græs, som det kan være en fordel at kende til, før du beslutter dig for om din jordafdækning skal være af græs eller ukrudtsdug.

Herunder kan du læse mere om de fordele og ulemper som vi har oplevet med at bruge græsafklip som jordafdækning.

Fordele ved at bruge græs som øverste jordafdækning

Afklippet, sprøjtefrit græs, som iblandes eller lægges ovenpå jorden, kan bidrage til en mere hummus og næringsrig jord med et rigt dyreliv.

Et tykt lag græsafklip, kan også bidrage til øget fugtighed, holde fugtigheden i jorden og mindske afdampning f.eks. i drivhus.

Græsafklip kan også bidrage til at øge jordtemperaturen i foråret, når det ligges på opvarmet jord, og under plastic.

Et tykt lag græsafklip, kan forhindre ukrudt i at spire og forebygge at jord rammer bladene, ved vanding eller regn.

Ulemper ved at bruge græsafklip som øverste jordafdækning

Forekomst af snegle og andre insekter, som kan forårsage skade på tomatplanterne

Græs, og især højt græs, kan indeholde og være levested for uønskede insekter, set med en tomatdyrkers briller. Både snegle og larver kan ødelægge en tomatplante og tomater på ganske kort tid, men også græshopper og bladlopper vil vi gerne holde så lagt væk fra vores tomatplanter som muligt. Årsagen er at de kan medvirke til at sprede sygdom.

Det er ikke fordi græshopper eller bladhopper/bladlopper som sådan spiser af bladene, men de suger næring af bladene og når de gør det, kan de lave huller og sprede sygdom. Derudover kan deres ekskrementer o.lign. give grobund for svampevækst.

Græsafklip, der blæser væk eller fjernes af fugle

Det er vores oplevelse, at græsafklip har en magisk tiltrækning på fugle, som i deres søgen efter føde under græsset, smider græsset væk, så det ligger alle andre steder, end omkring planterne, som det var tiltænkt, både på friland og i drivhus. Generelt kan det være problematisk med fugle i drivhuset, der både kan ødelægge planterne når de flyver omkring, ødelægge glas når de forsøger at komme væk, eller miste livet mellem snore eller i mødet med glas og døre.

Græs som afdækning på friland, oplever vi også kan være problematisk, da det tit og ofte blæser væk, især når det bliver tørt. Det efterlader bare pletter, hvor tomatplantens dele kan komme i berøring med jord, også ved kraftige regnskyl/skybrud.

Græsafklip, mulig kilde til sygdom

Når duggen falder om aftenen, og før den fordamper om morgen, vil græsset omkring tomatplanterne være temmelig fugtigt. Det samme er tilfældet når det regner eller har regnet, så kan græsset være fugtigt eller decideret vådt længe efter. Er der plantedele der rammer eller ligefrem hviler på græsset, kan den vedvarende fugtpåvirkning give problemer med sygdom.

Græsafklip fra andre steder

Får du græsafklip fra andre steder, skal du være opmærksom på om der er blevet brugt sprøjtemidler i eller i nærheden af det areal, hvor græsset er blevet slået og i såfald hvilke. 

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Indeterminante, determinante og semi-determinante tomatsorter: Fordele og ulemper

Når du skal til at vælge hvilke tomatsorter du skal dyrke, kan det være en god ide at skele lidt til, hvilke fordele og ulemper der kan være ved de forskellige vækstformer. Herunder har vi skitseret nogle af de fordele og ulemper som vi mener der kan være. Er der...

Det kan du så i juli

I juni har det stort set været umuligt at så noget som helst udenfor i frilandsbedene, da det våde og kolde vejr, har reduceret spiring og vækst af de skønne grøntsager vi har sået. Hvis ikke frøene rådnede, så gjorde sneglene det af med meget. Vi satser på at vejret...

Vejrets betydning for tomathøsten

Går du og undrer dig over, at høsten af tomater lader vente på sig, eller at du slet ikke har så mange tomater på dine planter, som du håbede eller forventede? Vi glæder os alle sammen til, at årets anstrengelser skal bære frugt, og vi kan høste en masse lækre...
Tomatsorter med hængende vækstform og er velegnet til amplker

Tomatsorter velegnet til at hænge ned

  Uanset hvor lidt plads du har, har du mulighed for at dyrke tomater hvis du blot kan finde et sted hvor de kan hænge ned. Det kan være hængeampel eller f.eks. en potte på en stol, bord eller andet. Vi er selv begejstret for at dyrke tomater af denne type, da vi...

Temperatur og skygge i drivhuset – højsommer

Det er varmt både ude og inde i disse ugerSørg for den rette temperatur i drivhusetI drivhuset skal der være varmt, derfor er det oplagt at sørge for at både vinduer og døre er lukkede. Men i perioder med meget sol og høje temperaturer er det vigtigt at sørge for at...

Materiale valg – rude/vinduer

Materiale valg - rude/vinduer Sædvanligvis består et stort areal af drivhuset, af ruder - det kan være små, der sættes sammen med clips, det kan være hele lange baner eller noget helt andet. Her skal du ofte beslutte dig, om du vil have glas, plastic, polycarbonat...

0 kommentarer

Indsend en kommentar