DRIVHUS – gavl/vægmodel

Hvorfor væg/gavl model

Der kan være mange gode årsager til at vælge et drivhus – som væg/gavl model, dvs. at det er monteret op af en form for fast væg. Ligesom du kan se det her.

En væg/gavl model, kan også være det rette at sætte op f.eks. ved  en garage, skur, side eller gavl af hus, eller måske på en altan.

Vores første drivhus var monteret op til garagen og mod plankeværk. Og vores nyeste drivhus, som er et vægdrivhus, har vi placeret op af vores husgavl.

Hvorfor har vi denne gang har valgt et vægdrivhus og ikke fritstående?

Hvorfor har vi valgt et vægdrivhus og ikke et fritstående?

Først og fremmest skyldes det, at vi længe har ønsket et drivhus, på siden af vores hus, hvor der ikke er så meget plads, men hvor der til gengæld er virkelig god sol, og masser af læ.

Før vi købte vægdrivhuset, brugte vi et par år, på at teste placeringen. Først med et popup drivhus hvor vi dyrkede chilier, og dernæst højbed med tomater. Lige på dette sted, fungerer det så godt at dyrke både tomater og chilier.

Valget faldt på et væg-/galv drivhus, da vi ikke kunne finde et fristående drivhus, der havde de mål, som vi ønskede.

Dernæst havde vi ønske om at bruge mindst mulig plads, og ville gerne have et så stort indgangs/åbningsparti som muligt – og åbning placeret på siden og ikke i den ene ende, så vi tog mindst mulig plads fra vores køkkenhave.

Fordele ved et vægdrivhus
For os, så er fordelene ved et vægdrivhus, at vi først og fremmest kan udnytte en meget varm og solrig plads i haven, hvor der ikke er plads til et fritstående drivhus.

I løbet af dagen varmes husmuren ganske meget op, og afgives i løbet af aften og nattetimerne og bidrager til at holde temperaturen oppe i drivhuset.

Med placering op af en væg – her vores gavl, så står det godt beskyttet mod blæst.


Ulemper ved et vægdrivhus

Plads – eller mangel på samme til både at dyrke i og opholde sig i, kan være en ulempe når der vælges væg-/gavl drivhus.

Men det afhænger rigtig meget af hvilken type og model der vælges. Idag kan der fås vægdrivhuse der arealmæssigt matcher næsten ethvert fritstående drivhus.

Tag på drivhusbesøg -og lav en checkliste

Inden vi købte vores vægdrivhus, var vi på besøg hos Jan, som også har et vægdrivhus, og hørte om hans erfaringer og se på deres valg af materiale og udnyttelse. Det gav os god viden, indsigt og inspiration til vores videre overvejelser og proces.

Dernæst begyndte vi at kigge på modeller i forhold til størrelse, men også i forhold til vores checkliste vedr. materialevalg, overflade og sokkel.

Overvejer du at anskaffe dig drivhus, kan det være du har lyst til at læse vores andre artikler om emnet her på bloggen

Rigtig god læselyst

(opdateret 11.3.2024)

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar