Brug af bokashi/jordfabrik i drivhuset – hvilken pH værdi har det?

af | apr 23, 2021 | Andet, Drivhus

Erfaring med bokashi og jordfabrik

For flere år siden fik jeg et bokashi-startsæt i fødselsdagsgave. Det har været i brug lige siden – og det er en gave, jeg stadig sætter stor pris på.

Alt, der har været egnet til at komme i bokashi-spandene, er også endt der. Dengang – når spandene var færdigfermenterede – blev indholdet gravet direkte ned i vores højbede. Vi dækkede den fermenterede masse med 40-50 cm jord, og i takt med at ét højbed blev fyldt, gik vi videre til det næste.

Fra højbede til kompostbeholder

Siden da har vi anskaffet os en kompostbeholder. I dag bruger vi den både til at genanvende brugbart haveaffald og som “jordfabrik”. I stedet for at grave bokashi direkte ned i bedene, hælder vi nu indholdet fra spandene i kompostbeholderen. Her bliver det blandet med blade, jord, smågrene og græsafklip.

Over tid udvikler det sig til en lækker, næringsrig jordmasse – perfekt til jordforbedring i haven.

Bokashi og pH – hvad siger tallene?

Når man selv laver jord og arbejder med bokashi, kan det være svært at vide, hvordan pH-værdien ender – medmindre man måler den. Vi har været spændte på at finde ud af, om bokashi påvirker pH-værdien – og i så fald hvordan.

Vi har derfor målt pH-værdien på jorden fra vores “jordfabrik”. Resultatet var at

pH-værdien ligger mellem 5,5 og 7 – og det er helt perfekt!

Testen her viser ikke pH-værdien helt nøjagtig. Iflg. Benton Jones, så vokser tomatplanter bedst når jordens pH værdi er melem 5.5 og 6.8, og skal det være helt optimalt, bør den være mellem 6-6.5.

Hvad gør vi med den gamle jord fra drivhuset?

Når sæsonen slutter, og vi fjerner jorden fra drivhuset, bliver den ikke smidt ud. Vi renser den for ukrudt og genbruger den forskellige steder i haven, fx:

  • omkring større buske

  • under hækken

  • til at fylde huller i græsplænen

Det giver god mening – både økonomisk og miljømæssigt.

Vi måler pH hvert år – og det bør du måske også?

Hvert eneste år måler vi pH-værdien i jorden i drivhuset. Det er en fast del af vores forberedelse og testdyrkning, før vi planter ud.

Både for lav og for høj pH-værdi kan påvirke planternes trivsel negativt – især tomater er følsomme over for det. Derfor er pH-målingen en vigtig indikator for, om jorden er klar til en ny sæson


Bruger du også bokashi eller jordfabrik i din have – og har du målt pH-værdien? Så del meget gerne dine resultater med os. Vi er altid nysgerrige efter at høre andres erfaringer

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 3

Dette er del 3 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 2 her.Du har formentlig hørt, at det er en rigtig god ide at øge luftgennemstrømningen i drivhuset, og lade døre og vinduer være åbne, døgnet rundt fra ca. Sankt Hans, i våde fugtige...

Dyrkning af Chili med Kratky Metoden

Vi har i flere år eksperimenteret med hydroponisk dyrkning af tomater og chilier. Ved en tilfældighed stødte vi på Kratky metoden, som er en  anderledes måde at dyrke både chilier og tomater på, og som så ud til at kunne imødekomme nogle af de udfordringer vi har haft...

Solskoldning – solskader på tomater

Hvilke tomater er udsat Solskoldning eller solskader kan opstå  både på umodne grønne tomater og tomater der er ved at modne. Det kan både opstå på friland, som i drivhus og andre voksesteder. Hvorfor får tomater solskader? Solskoldning opstår, når tomater udsættes...

Pesticiderester ; clopyralid

Der har de sidste par år været en del omtale og skriverier om det systemiske herbercid, Clopyralid, og mistanke om, at midlet har været at finde i flydende gødningsprodukter. Clopyralid er et pyralid, som er et aktiv stof i flere herbacider, og må anvendes iflg....

Fjernelse af blade på tomatplanterne

Der er mange meninger om man skal fjerne grønne friske blade på tomatplanterne eller ej - og også hvordan, hvor meget og hvornår og hvor. I dette blogindlæg ser vi nærmer på emnet, hvad der skrives i litteraturen og vores erfaringer.  Vi berører her følgende emner:...
Tomatsorter med en balanceret smag

Tomater med balanceret smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en balanceret smag

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Kom godt i gang med mikrogrønt