Nyhedsbrev uge 10 – Marts 2023

af | mar 12, 2023 | Nyhedsbrev

Årets tomatsæson er officielt igang 

Tiden flyver afsted! Selvom der ligger sne udenfor, og der er lidt tilbagefald i foråret – er årets tomatsæson officielt i gang her hos os. Faktisk gør det mig ikke spor, at kong Vinter holder lidt fast. Kigger vi på DMI’s prognose for de næste 9 dage, så ser det også ud til at vi vejret er med os. Om dagen står den på plusgrader, chance for sol og om natten er der risiko/chance for frost. Iflg. DMI’s månedsprognose, er det også hvad vi har i vente, frem til  16. april.

Det er vores erfaring, at høje temperaturer her først på foråret, kan give bagslag lidt senere på sæsonen, med en overflod af skadedyr, langt før nyttedyrene kan nå at følge med. Frost – og vedvarende nattefrost derimod, synes at forsinke og reducere antallet af især bladlus.  Så i bund og grund synes vi at det lover det godt!

Inden vi vil fortælle hvad vi ellers har med til dig i dette nyhedsbrev, vil Lars og jeg gerne sige TAK!

 

TILBUD: Særlig rabatkode til dig som modtager vores nyhedsbrev

Chili startpakke - kom godt fra start | Tomatdatabasen.dk

Tak til dig, som trofast følger os og som har været med til at fejre vores fødselsdag i hele februar måned. Det har været fantastisk at mærke, også at vores særlige læser-tilbud er blevet taget så godt imod. Tusinde tak for det. Lars og jeg har besluttet at fortsætte med det, hver måned, resten af 2023! Hold derfor et ekstra godt øje med nyhedsbrevet!

Som læser af vores nyhedsbrev får du frem til 30. marts, eller så længe laver haves, 10% på vores chili dyrkningssæt/startpakke, som består af minidrivhus, biobriketter, vermiculite, skilte, tusch og 8 forskellige chilisorter. Skriv “marts2023” i rabatkodefeltet, når du kommer til kassen. Skal du have plantelys, så har vi ryddet op på lagret og er du hurtig, kan du nå at få rabat – se mere på web-shoppen.  Rabatten gælder til og med 30. marts og for dig som modtager vores nyhedsbrev.

Forspringstid – læs de nye artikler på bloggen

Uanset vejret, så er vi i gang med årets første forårsmåned og det er endelig tid til at komme rigtig i gang med at hygge sig inden døre, og forspire frø. Vi har netop langt en række artikler på bloggen, som omhandler nogen af de temaer, og emner, som vi erfaringsmæssigt ved, er relevante, netop nu. 

Biobriketter

Selvom vi kan dyrke rigtig meget på friland, og faktisk er rigtig begejstret for det, så er der sorter, både tomater og agurker og andre grøntsager, som trives bedst i drivhus. Dengang vi købte vores første drivhus, købte vi den model der var størst, synes at være i de bedste materialer til den pris, vi havde til rådighed. Vi har efterhånden haft mange drivhuse, i forskellige kvaliteter, mærker og størrelser. Står du og overvejer at anskaffe dig drivhus, kan du måske bruges vores tip til, hvilke punkter der er vigtige at have fokus på. og undersøge, før du beslutter dig. Læs mere her:

Nyt på web-shoppen

Biobriketter

Som du ved, har vi arbejdet hårdt for at optimere og forbedre web-shoppen. Vi arbejder fortsat løbende på at gøre den endnu bedre, både med nye vare og funktioner.

Måske du har opdaget at du på vores web-shop nu også kan finde frø til grøntsager og krydderurter. Det sidste nye vi har tilføjet er en Så-kalender, hvor du måned for måned kan se eksempler på hvilke sorter der kan sås eller forspires. Her kan du læse lidt mere om hvad marts har at byde på. eller du kan hoppe direkte til marts på web-shoppen og se de mange skønne sorter, vi kan byde på.

Hvert år, kaster vi os over nye projekter. I år vil vi dyrke grøntsager – ikke i bed, men derimod i potter – Root Poch – læs mere om det her.

Brix-måling af tomater | Tomatdatabasen.dk

Måske du har lyst til også at prøve? Få en Root Pouch og en pose frø, med i din bestilling

Vi er virkelig blevet begejstret for Root Pouch og vil gerne give dig mulighed for at teste det. Derfor sender vi en gratis Root Pouch og en pakke frø med, når du bestiller for min. 400 kr på webshoppen – frem til 1. April eller så længe lager haves. Skriv “Ja tak til Root Pouch” i kommentarfeltet når du bestiller. Husk at bestiller du for over 600 kr, får du fri fragt til pakkeshop op til 10 kg.! (Gælder kun i Danmark)

 

Start på en ny sæson – hos Tomatdatabasen

Chili startpakke - kom godt fra start | Tomatdatabasen.dk

 Her hos Tomatdatabasen.dk har vi som vanligt travlt. Vi kan mærke, at der både i Danmark og Norden, er en enorm interesse og lyst til at dyrke selv, ja faktisk også ude omkring i Europa, kan vi mærke en øget efterspørgsel. Derudover er vi så heldige at have modtaget flere fotos, som vi er i gang med at klargøre. Også listen med ønsker til nye sorter, til Tomatdatabasen.dk vokser. Ved siden af det hele, er vi fortsat meget optaget af at suge mere viden til os, og skrive flere artikler til bloggen.Det hjælper i den grad på det hele, at dagene er blevet lidt længere, og for pokker, hvor vi nyder det i fulde drag.

Vækstmedier |Grodan|Eazyplugs|Biobriketter|Tomatdatabasen.dk

 Starten på en ny sæson betyder, at vi også her hos Tomatdatabasen.dk er i fuld gang med at forspire endnu et hold tomatfrø. Vi forspirer i forskellige vækstmedier, som vi har gode erfaringer med. Du kan læse lidt mere om dyrknings/vækstmedier her, deres funktion og egnethed.

Når vi går igang med at prikle/ompotte, bruger vi en så- og priklejord vi har brugt gennem flere år, og som vi har rigtige gode erfaringer med. Her kan du læse mere om valg af jord, når du skal igang med at forspire og prikle.

Der har de sidste par år været øget fokus på at dyrke i spaghnum fri vækstmaterialer. Det er også noget vi her hos os har kigget nærmere på. Sidste år eksperimenterede vi med to forskellige spaghnumfri så-/dyrkningsjord. Vores erfaringer, kan du læse mere om i den kommende uge på bloggen.

I år drager fordel af de erfaringer vi har gjort os de sidste par år. Chilierne forspires i grodan.

Micro/dwarf tomater forspires primært i biobriketter, hvor vi især med de helt små micro/mini sorter, kommer mange frø i hver. Det synes vi giver et flot udtryk. Biobriketter bruger vi også til de sorter som er forspiret med zippose. Biobriketterne er også velegnet til at sætte sideskud i, når de kommer. Du kan læse mere om bribriketter her.

Chili startpakke - kom godt fra start | Tomatdatabasen.dk

 De øvrige tomatsorter forspirer vi i Eazy-plugs. Vores minikap skal i år bruges til at forspire nogen af de mange skønne grøntsager og krydderurter vi skal have i haven.

Du må tro jeg er tosset, men altså jeg er lidt pjattet med denne her tid, hvor det pibler op. Man kan ikke undgå at blive i godt humør! Måske har du det ligesom mig. Flere gange dagligt kigger jeg til frøene. Den magiske forvandling fra frø til spire, er lige fascinerende hver gang – er du ikke enig!

Og det er jo noget alle kan gøre!  Det kræver ikke særlige grønne fingre, og du kan trygt kaste dig ud i at dyrke selv, ja både dine egne tomater og alle mulige andre lækre grøntsager. Vi vil gøre vores, for at hjælpe dig godt på vej! Grøntsager af egen avl, smager bare bedst!

Tak fordi du læste med!  

Tina & Lars
Tomatdatabasen.dk

 

Det kan du så og forspire i maj

Grøntsager og krydderurter du kan forspire eller så i majMaj er en fantastisk skøn forårsmåned, hvor haven summer af liv,og mulighederne for at så og forspire er nærmest uendelige. I denne skønne tid, hvor jorden er ved at være godt lun, er der en bred vifte at...

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Hvor meget vand skal mine tomatplanter have

  Tomatplanten kræver betydelige mængder vand, især når de er i gang med at producere tomater og når det er varmt. Men både for lidt, for meget, og på uhensigtsmæssig måde og tidspunkt, kan være fatalt for planterne, og bidrage til både plantesygdom og død. I...

Guide til udplantning i drivhus – med ukrudtsdug

Vi har igennem en årrække gjort os en række erfaringer, og samtidigt løbende fået en større viden og forståelse for en række faktorer der har indvirkning på tomatplanternes udvikling, trivsel, sundhed og udbytte af høst. De forhold som vi altid har fokus på, før...

Lillafarvet tomatblade

Ændring af tomatplantens bladfarve og sommetider også stængel,fra grøn til lys lilla, mørklilla/blå kan skyldes en lang række årsager. Dog skal det bemærkes, at nogen sorter vil have gener hvor stænglen og bladene er mere mørke, der vil en farveændring være...

BLOSSOM-END-ROT / GRIFFELRÅD

Brune pletter i bunden af tomater kan være griffelråd, også kendt som BER (Blossom-End-Rot). Navnet kan give indikation af, at der er tale om råd, men der er ikke tale om hverken svampeangreb eller bakterier, derimod angives det i litteraturen, at årsagerne skal...

Nyhedsbrev – maj 2024

Kære med-tomatentusiast! Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med - og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev. Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og...

0 kommentarer

Indsend en kommentar