Nyhedsbrev april 2023

af | apr 13, 2023 | Nyhedsbrev

April: Den lunefulde måned

April, sol og blå himmel.
Det er en fantastisk flot og lun påske vi har haft, og kigger vi fremad, synes det gode vejr at fortsætte – det kan næsten ikke blive bedre. Vi håber du har haft en dejlig påske. Måske har du – som Lars og jeg, kunnet sidde ude og nye frokosten. Det er så mærkbart at dagene er blevet længere, og den stigende temperatur og sol kan da også tydeligt ses på planterne, og tænk, de første blomsterknopper er allerede at se på flere af planterne!

II år har foråret været lidt anderledes end tidligere, for os. De skyldes til dels, at vi har langt færre planter stående end tidligere år.  Det blev lidt meget med mellem 800-1000 planter at dyrke og passe, igennem hele sæsonen, ikke mindst at have dem alle inde døre, indtil de kunne udplantes. En anden ændring er, at vi i år også har kunnet tage vores udestue i brug, da vi har fået opsat bedre styring af indeklimaet. Det betyder at vi kan give planterne bedre vækstbetingelser, med øget luftcirkulation, øget plads mellem planterne og endnu bedre temperaturstyring, end tidligere, da de stod i vores stue.

Hvorfor er det vigtigt?

Planter har det ligesom os mennesker, de trives bedst når der er frisk luft. Det er vigtigt med udluftning, også mellem planterne, og samtidig sikre at temperaturen hele døgnet er passende. Det handler om planternes trivsel, og her har omgivelserne afgørende betydning. Læs mere om betydning af klimaet her.

Her kan du også læse spørgsmål og svar om pasning af små tomatplanter og hvordan du ser om dine planter er i trivsel.

Trods vi i år har mere end 50% færre planter end de sidste mange år, så er der alligevel trængsel. Der sker meget med planterne på få uger. Vi ser frem mod at planterne kan plantes ud. Men er det nu? 

Tid til udplantning, eller?

 Vi har netop haft flere dage med helt igennem fantastisk vejr. Det er vanedannede – og det er let at blive grebet af udplantningslyst. Kigger man rundt på de sociale medier, er det også et emne der synes at optage rigtig mange. Ud fra de forskellige råd, kan man godt få det indtryk, at det er tid til at udplante. Vi har læst og set at flere er begyndt at udplante i drivhus, og kan læse at flere opfordrer og anbefaler det ligefrem. Vi medgiver at sådanne dage, som vi har haft i påsken og også har i dag med skyfri himmel, og flot og lunt vejr, og der er lunt i drivhuset, kan det måske virke oplagt at plante ud. . Men er det en god ide? Hvad er der at vinde? Hvad taler for og imod at udplante nu – i forhold til at vente?

Trods det flotte vejr, så er april den lunefulde måned, hvor alting kan ske, ikke mindst vejrmæssigt. Nogle dage, ja perioder, kan det være helt sommeragtigt, mildt med tocifrede temperaturer, og andre dage er det voldsomt blæsevejr, koldt, frostgrader, endda snevejr og der kan være voldsomme udsving i temperaturen mellem dag og nat. Det har indflydelse på væksten og hvordan planterne udvikler sig fremadrettet. Selvom planten måske nok overlever, hvordan har det så indflydelse på planten resten af sæsonen? 

For år tilbage, da vi ikke havde så meget erfaring med tomatdyrkning, plantede vi tomatplanterne ud i påsken og satte lys ud om natten, når der var risiko for frost. Når vi kigger tilbage på både planter og udbytte, og sammenligner med nu, er der enormt forskel.

Jo vi har som mange andre, lyst til at få planterne ud, men erfaringsmæssigt ved vi, at hvis vi ikke tæmme udplantningslysten, så vil vi ærgre os senere, især hvis vi får en periode med nattefrost igen.

Vores tålmodighed bliver sat på en prøve – men som sagt, er det april, – også kaldet den lunefulde måned, og faktisk kan vi få nattefrost frem til maj. Måske du nu tænker :Hvornår udplanter I så?

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Lars og jeg har igennem flere år monitoreret temperaturen i drivhuset dag og nat, samt i jorden, for at kunne fastslå hvornår temperaturen var så tilpas, at vi kan udplante.  Det betyder at vi nok udplanter meget senere end andre, men vi synes, i forhold til tidligere, hvor vi udplantede i f.eks. april, at det er det rigtige for os. Når vi udplanter, har planterne de første blomsterknopper, erfaringsmæssigt synes vi, de er langt mere robuste, og kraftige planter, som også giver et større udbytte, ikke mindst pga. at planternes rodnet er kraftigt og veludviklet., Over tid har vi  erfaret, at der intet er at vinde ved at plante for tidligt ud – derimod er der kun fordele ved at vente med at plante ud, til både luft og jordtemperaturen er tilpas. Du kan læse mere om betydningen af jord og lufttemperatur her.

Men ventetiden kan være svær!, Her hos os, prøver vi at dulme udplantnings lysten med at forspire nogen af alle de andre skønne ting, vi gerne vil dyrke i år.

Genbrug af Eazy Plug bakke til ny forspiring

 Her i april er der forskellige bladgrøntsager, kål, rodfrugter, samt ærter, bønner, squash og krydderurter der kan forspires og såes. Her på oversigten får du vores bud på, hvad du kan forspire/så i april.

Vi har blandt andet forspiret i de Eazy Plug bakker, der stod tomme efter vi havde ompottet tomater og chilier. Her er det forskellige asiatiske grøntsager og persille. Eazy Plug og deres bakker er rent geniale at bruge til forspiring af alle mulige skønne grøntsager. Vi har fyldt den tomme Eazy Plug bakke op med en god så-og priklejord og sat den i en underbakke hvor vi har langt vandingsdug i bunden. Det fungerer så fint! Når planterne er store nok, kan vi tage dem der er klar og flytte – celle for celle, og herefter fylde de tomme huller med jord, og så igen. Den samme plads bliver brugt igen og igen, i stedet for at der står tom plads ubenyttet hen. Det giver mening for os.

Forspiring af tomater – også i april

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Selvom vi er i april  måned, og rigtig mange er ved at være færdige med at forspire tomatfrø, så ER der stadig tid til at forspire tomater, og du kan roligt hygge dig med det nogen uger endnu. Så hvis du ikke har nået det, eller blot har “glemt” nogle sorter, kan kan du sagtens finde både frø og potter frem. Er du i tvivl om hvilke sorter du skal vælge, kan du finde inspiration på shoppen, og ved hjælp af den udvidet søgning (se fanen i venstre side) søge efter tomatsorter, efter en masse forskellige kriterier.  Måske det er i år du skal prøve at dyrke multiflora eller GWR sorter som f.eks. Green Zebra In Disquise, afsinding smukke Cherokee Lime Stripes  eller Kiwi? Eller måske dværg sorter – micro eller mini tomatsorter, der kan dyrkes i potte. Vil du gerne dyrke nogen af de skønne og anderledes sorter, og kunne følge udviklingen fra frø til tomat, så kan du roligt kaste dig ud i det.

Vores første erfaringer med Roottrainer

Chilifrøpakke - medium til stærke/varme sorter | Tomatdatabasen.dk
Chilifrøpakke - medium til stærke/varme sorter | Tomatdatabasen.dk
Chilifrøpakke - medium til stærke/varme sorter | Tomatdatabasen.dk

Inspireret af indlæg i vores Facebookgruppe – Tomatlaboratoriet – har vi i år besluttet at teste Roottrainer.

Vi har ikke prøvet det før, og jeg har været meget tilbageholdende med at investere i dem af flere årsager. Dels var det min forudgående opfattelse, at systemet er ufleksibelt, da alle celler i en “bog” skal åbnes, for at få fat på en enkelt plante. Dvs. alle planterne i en række, forstyrres. Jeg havde svært ved at se fordelen ved Roottrainer, hvad de kan anderledes eller bedre, som potter ikke kan. Sidst med ikke mindst, fandt jeg investeringsprisen temmelig høj, også set i lyset af, der skal rigtig mange til, for at dække vores behov.

Vores test havede som formål at undersøge om og evt. hvilke af mine antagelser der var rigtige.
Det første, jeg var interesseret i at undersøge, var rodvæksten. Dernæst var det interessant at undersøge, hvilke betydning det har for planterne at stå så tæt.  Endelig var jeg også interesseret i at undersøge, om det er et produkt vi fremadrettet skal tilbyde på web-shoppen, om det lever op til vores kvaliteteskrav.

Undersøgelse af rodvæksten foregik ved, at vi valgte at sætte små tomatplanter som allerede var forspiret, ind i  alle cellerne, og lade dem vokse videre her. Vi fyldte alle “bøgerne” op, og satte dem, som producenten havde angivet.

Efter kort tid, valgte vi at åbnede “bøgerne” for at undersøge roddannelsen.

Som du kan se på fotoene, udviklede tomaterne faktisk meget hurtigt lange rødder ned i bunden af beholderen. Desværre betyder plantetætheden at planterne har tendens til at blive noget lange og ranglede, da de kappes om lyset.

Hvis man isoleret set ser på selve formålet – at træne rødderne – til at søge ned mod bunden, ja, så fungerer Roottrainer rigtig godt.!

Om Roottrainer så er velegnet til at forspire og drive tomater frem med, er jeg mere tilbageholden med at anbefale. Personligt synes jeg planterne bliver for lange og skrøbelige. Jeg synes stadig, det er uhensigtsmæssigt at skulle åbne alle bøgerne, for at kunne fjerne en enkelt plante. 
I de næste måneder, vil vi teste brugbarheden i forhold til bønner, ærter osv. – følg med på bloggen på opdate.

Ompotning & rabatkode

Afhængigt af hvornår du planter ud, vil du nok skulle ompotte dine planter en del gange, før de kan udplantes i drivhus, friland eller hængeampel. Her i påsken har vi ompottet et par hundrede planter, og vi har efterhånden god erfaring med hvordan vi skal gøre, så planterne ikke gå i stå vækstmæssigt, eller går til efter ompotningen. Der er mange måder at ompotte på. Her kan du læse mere om, hvad vi gør og hvordan.

Helt frem til et par uger før udplantning, potter vi om, når vi akkurat kan ane rødderne i bunden. Vi checker løbende hvordan rodnettet udvikler sig, så planten hele tiden har plads til udvikling af rødder.

Hver gang vi ompotter, vælger vi at potte om til en potte, som blot er en smule større end den forrige. Det giver god mening for os, både pladsmæssigt men også i forhold til plantens vækst, så der hele tiden er en fornuftig balance mellem mængden af rødder samt jord. For meget jord i potten, kan nemt resultere i at jorden omkring rødderne bliver for våd og kold, og påvirke plantes vækst. Vi synes hyppige ompotninger givet det bedste resultat, og hos os er det ca. hver 3 uge eller oftere. I medio maj og frem til udplantning, kan det være så ofte som 10 dage imellem ompotning.

Chilifrøpakke - medium til stærke/varme sorter | Tomatdatabasen.dk

Vi genbruger vores potter fra år til år. Inden vi bruger potterne, sørger vi for at rengøre dem grundigt. Det er vores erfaring, at det er lige så vigtigt som at rengøre drivhuset, for også i potterne kan der lure fare i form af blandt andet overvintrende skadedyr. Rengøring forebygger og forsinker evt. sygdom og angreb. Selvom der er skadedyr udenfor, og det er umuligt helt at forhindre at det angriber planterne, mener vi der er al mulig grund til at forebygge det så længe som muligt, og ikke mindst gør vores til, at et evt. angreb bliver så begrænset så muligt, så sent på sæsonen som overhovedet muligt, og ikke tager overhånd. Vi har oplevet en sæson, hvor vi havde skadedyr i vores drivhus meget meget tidligt på sæsonen, og et massivt bladluseangreb kan være svært at få bugt med.  Foruden overvintrende skadedyr, handler det for os også om at fjerne evt. skimmelsporer der kunne være i potterne, før vi kommer nye planter i dem. Det er for os nemmere og mere meningsfyldt at forebygge.

På bloggen finder du potter i flere forskellige størrelser. Som læser af nyhedsbrevet får du 15% på vores potter, når du indtaster koden potter2023 i rabatfeltet, når du kommer til kassen.

Klargøring af drivhus – og den store forårsvandring

Biobriketter

Vi er efterhånden nået så langt hen på året, at det er tid til at få klargjort drivhuset, hvis ikke du allerede har gjort det, og du kan også – hvis forholdene er optimale, så småt begynde at tilvænne tomatplanterne til udelivet.

Klargøring af drivhus & jordskifte

Selvom drivhuset blev rengjort i efteråret, så gør vi det igen, før tomatplanterne kommer på dagsbesøg. Evt. skadedyr kan overvintre, og og de lune temperaturer i drivhuset kan fremme formeringen af dem, og der er tomatplanter en favoritplante især for bladlus. Vi har testet forskellige rengørings produkter, nogen udviklet til rengøring af drivhus, gamle husmoderråd, samt rent vand. Selvom vi rengør med svamp/børste og højtryksrenser, kan vi konstatere at vand alene, ikke gør tilstrækkelig rent. og slet ikke de steder hvor det kan være svært at komme til med børste, f.eks. hjørner, samlinger og oppe i taget af drivhuset. Vi følger en bestemt rækkefølge –  i vores måde, at klargøre drivhuset på, som vi kalder Etape 1  & 2, etape 3 & 4, 5 & 6. Klargøring omfatter, udover grundig rengøring, også jordskifte, jordforbedring, undersøgelse af jordens pH værdi, grundvanding og måling af jordtemperatur. Alle faktorer som vi har erfaring for, at betydning for  forebyggelse af problemer ikke bare skadedyr, men f.eks. også griffelråd, sygdomsangreb og en god høst.

Nu hvor drivhusene er rengjort, er næste opgave udskiftning af det øverste jordlag og jordforbedring. Årsagen til at vi udskifter det øverste lag jord er, at skadedyr som f.eks. Bladlus, mellus kan overvintre også som æg på f.eks. planterester om ligger på jorden. Tomatminerfluen kan grave sig optil 5 cm ned i jorden, og dermed overvintre. Svampesporer f.eks. fra fløjlsplet og gråskimmel, også kan overleve i jorden. Ved at fjerne det øverste lag jord, er det vores forhåbning at vi kan minimere sygdom og problemer i drivhuset.  Vi tilfører nyt jord fra plantesække som har en passende pH-værdi.

 

Jordforbedring & måling af pH-værdi

Biobriketter

 For at tilføje jorden næringsstoffer, tilfører vi endvidere komposteret køkkenaffald. Hele efteråret, vinteren og foråret har vi fermenteret rester fra køkkenet og haven, i vores bokashi spande, og derefter kommet i vores kompostbeholder som fungerer som vores jordfabrik. Indholdet af jordfabrikken bliver fordelt jævnt i hele drivhuset.

Tomater trives bedst på næringsrig jord, der er veldrænet og med en pH-værdi mellem 5.5-7. Før udskiftning af jorden, tester vi pH-værdien, det gør vi også efter udskiftning af jord og tilsætning af jord fra vores jordfabrik. Vi bruger en digital-4-ien-måler – man kan også bruge en mere enkel model som kun måler pH-værdien, eller en decideret pH-jord test. Vi følger den samme procedure på friland. Her kan du læse mere om jordprøve, jordens pH-værdi og betydning.

Biobriketter

Derefter er det at vente på at jorden bliver så tilstrækkelig varm, at det giver mening af afdække den. Jorden er faktisk stadig meget kold, blot 5-7 grader kan vi aflæse på vores termometer, det passer meget godt med de værdier, som landbrugsinfo angiver på deres hjemmeside, for vores postnummer. Det varer med andre ord en rum tid endnu, før jorden er tilpas varm til at vi kan afdække den.

Når jorden er over 15 grader, er den så tilpas varm, at vi med fordel kan dække af med græs og plast, og opvarme jorden yderligere – det kan du læse mere om her.

Til afdækning ved og efter udplantning bruger vi en kraftig ukrudtsdug. Den tjener flere formål, dels bidrager det til at holde rent og pænt omkring planterne, men den har også en vigtig funktion i forhold til forebyggelse af sygdom, holde fugten i jorden og meget mere. Vi bruger ukrudtsdugen alle steder vi dyrker – også på friland. Det er noget vi prioriterer højt at bruge tid på, da vi har erfaring for, at det på alle parametre, er givet godt ud, og bidrager til at vi synes vores tomatdyrkning, er blevet lettere, sjovere og med færre udfordringer.

For os er kombination af dyrkning på friland og drivhus den rette kombination for vores behov og vores dagligdag. Drivhus er ikke nødvendigt for at dyrke tomater og chilier, og ej heller det rette valg eller mulighed for alle – Pop-up drivhus er et ganske glimrende alternativ. Her kan du læse om vores erfaringer.

 

Den store “forårsvandring” – er begyndt

Biobriketter

Her i påsken har Lars og jeg begyndt vores årlige tilbagevendende “forårsvandring”.

Vi har igennem nogen dage sat planterne ud i drivhuset et par timer sidst på dagen, når temperaturen har været til det, dvs. over 18 grader Antallet af timer de er på dagsophold i drivhuset øges gradvist i takt med at planterne tilvænnes lyset, og kun når temperaturen tillader det. Det kalder vi den store “forårsvandring”.

Hver dag bærer vi planterne frem – og tilbage. Det tager lidt tid,  men det giver god mening når man kan se, hvad det gør for væksten og planterne. Den langsomme tilvænning medvirker også til at forebygge solskoldning på planterne.

I år har vi endelig fået vores udestue så meget på plads, at vi ikke skal gå så langt med planterne. Her står de også bedre end i stuen. Det er den perfekte løsning. I drivhuset får de lys og varme og i udestuen hvor de står resten af døgnet, står de med god luftcirkulation, lyst og med passende temperatur. Det er med til at forebygge de udfordringer som ellers godt kan opstå, i en stue med stillestående luft, den høje luftfugtighed der kan opstå mellem planterne og måske lidt for høje temperaturer som kan resultere i blandt andet ranglede planter og begyndende svampedannelse på stængler.
Du kan læse mere om tilvænning af tomatplanter her

De næste måneder, handler det udelukkende om at passe og pleje tomatplanterne, så de kan udvikle sig til robuste, kraftige og sunde planter, der er helt klar og parate, når vi skal plante ud i drivhus og på friland. 

Om nogle uger, vender vi tilbage med vores næste nyhedsbrev. Det vil i særlig grad omhandle, de sidste forberedelser i drivhuset, før udplantning,  afklimatisering og solbeskyttelse af tomatplanterne, testdyrkning, forskellige udplantningsmetoder, vanding og opbinding.

Lars & jeg har en lille bøn til dig. Vi vil rigtig gerne lære dig bedre at kende, hvilke emner omkring tomatdyrkning (og måske også grøntsager/krydderurter) der optager dig.

Vi håber du vil give os et par minutter af din tid, og skrive til os, hvad der er vigtigt for dig – hvad du synes om vores nyhedsbrev og blog – og hvad du kunne tænke dig at læse mere om.

Vi glæder os til at høre fra dig – min mailadresse er til tina@tomatdatabasen.dk. På forhånd tak!

Tak fordi du læste med

Lars & Tina
Tomatdatabasen.dk

Bemærk! Rabatkoderne er kun gyldig resten af april  og/eller, og så længe lager haves.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Nyhedsbrev august 2023

🍅🌻 Velkommen tilbage til dig, der følger os trofast, og dig, der er ny læser! 🌟 For nogle uger siden spurgte vi, hvad I gerne vil læse om i vores næste nyhedsbrev, og der kom rigtig gode forslag og emner på banen. Jeres input er vigtigt for os, og vi er meget glade...
Nyhedsbrev marts uge 10 2023 | Tilmeld dig vores nyhedsbrev på Tomatdatabasen.dk

Nyhedsbrev uge 10 – Marts 2023

Årets tomatsæson er officielt igang  Tiden flyver afsted! Selvom der ligger sne udenfor, og der er lidt tilbagefald i foråret - er årets tomatsæson officielt i gang her hos os. Faktisk gør det mig ikke spor, at kong Vinter holder lidt fast. Kigger vi på DMI's prognose...

Nyhedsbrev juli

 Så blev det juli, og hvor har vi glædet os! Juni har på alle måder være ekstrem travl, både på webshoppen og med tomatdyrkningen.  Vi har haft super lækkert og flot junivejr, som vi virkelig har nydt. Men fra et tomatdyrkningsperspektiv, har det været langt fra...
Det kan du så i juli i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk

Juli nyhedsbrev 2024

Velkommen og velkommen tilbage  Velkommen til dig som læser med for første gang- og dig som er trofast læser. I vores  nyhedsbreve dykker vi ned i forskellige temaer og områder af tomatdyrkning, der har relevans for hobbydyrkere i Danmark, uanset om man dyrker en...

Nyhedsbrev maj – juni

Kære med-tomatentusiast! Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med - og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev. Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og...
Nyhedsbrev februar uge 6 fra Tomatdatabasen.dk - med nyheder og rabatkode

Nyhedsbrev Februar 2023 – uge 6

Nyhed, og rabatkoder fra os - til dig! Tusinde tak for den flotte modtagelse  Det er snart en lille uge siden, at vi lanceret vores nye web-shop. Vi har haft overvældende mange besøg på siden, og fået så fine positive tilbagemeldinger. Vi har haft lidt udfordringer...

0 kommentarer

Indsend en kommentar