Nyhedsbrev august 2023

af | aug 9, 2023 | Nyhedsbrev

🍅🌻 Velkommen tilbage til dig, der følger os trofast, og dig, der er ny læser! 🌟

Det kan du så i juli i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk

For nogle uger siden spurgte vi, hvad I gerne vil læse om i vores næste nyhedsbrev, og der kom rigtig gode forslag og emner på banen. Jeres input er vigtigt for os, og vi er meget glade for jeres tilbagemeldinger og ønsker til emner. Vi har taget dem med, vi har kunnet nå, og vi vil forsøge at skrive om de andre i de kommende nyhedsbreve.

Vi er nået til august, den sidste sommermåned og den første af forhåbentlig flere høstmåneder.

Der er masser af spændende emner at tage fat på, som er relevante netop nu. Som altid er nyhedsbrevet langt og spækket med en masse spændende emner. Du kan vælge at læse nyhedsbrevet i dens fulde længde, eller hoppe ned til de emner der har din interesse. Vi vil opfordre dig til at gemme nyhedsbrevet, så du altid kan genlæse artikler.

 I dette nyhedsbrev og de artikler vi henviser til, kan du blandt andet læse meget mere om:

🍅 Manglende tomater på tomatplanterne
🍅 Hvorfor modner tomaterne ikke på planterne
🍅 Faktorer der har indflydelse på modning af tomater
🍅 Hvordan kan man se om tomaten er moden
🍅 Smag og konsistens af tomater – hvilke faktorer har betydning
🍅 Topbeskæring af tomatplanter
🍅 Tomatplanter der udvikler sig anderledes end normalt
🍅 Tomatplanter der hænger – ser visne ud, trods vanding
🍅 Efterårs-vintertomater til vindueskarmen
🍅 Hjælp til identifikation og diagnostisering
🍅 Gem frø fra dine bedste tomatsorter
🍅 Sådan får du styr på dine tomatfrø og sorter
🍅 Det kan du forspire i august
🍅 Månedens rabatkode
🍅 Webshoppen i august

– desuden får du i vores artikler også svar på:

👉 Det optimale tidspunkt at høste tomater på
👉 Vejret betydning for tomathøsten
👉 Hvordan ser man om GWR tomater er modne
👉 Kan tomater være modne, selvom den øverste del er grøn
👉 Hvordan finder man de sorter, som har den smag, man godt kan lide?
👉 Hvilken kobling er der mellem farve og smag på tomater?
👉 Hvilke tomatsorter har et lavt syreindhold?

Vi fortæller også om vores erfaringer med dyrkning af Root Pouch gennem sæson 2022-203

👉 og meget mere!

Rigtig god fornøjelse og læselyst!
Lars & Tina
Tomatdatabasen.dk

🍅 Hvorfor er der så få tomater på planterne i år?

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant, hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at være den mest regnfulde juli i mere end 90 år!

Når vi kigger på vores tomatplanter, er der stor variation i, hvor langt de er. Bemærkelsesværdigt er det, at de tomatplanter, der dyrkes i Root Pouch, er langt længere fremme og med mange flere tomater end de sorter, vi har stående direkte i jorden på friland. Det gælder også alle de micro sorter, vi har stående på friland.

Afhængigt af hvornår du har sået, plantet ud og hvilke sorter du dyrker, vil du formentlig snart kunne høste frugten af de sidste mange måneders arbejde og indsats. Nogle steder i landet går det trægt med tomatplanterne og få modne tomater, andre steder er der fuld gang i høsten.

Et af de spørgsmål, vi ofte får i øjeblikket, er – hvorfor er der så få tomater på planterne, og hvorfor modner de ikke?

Der kan der være flere gode grunde til, blandt andet er nogle tomatsorter mere modstandsdygtige overfor den type vejr, vi har haft – derudover kan der være tale om sygdom og ugunstige vækstforhold. Vejret kan også have stor betydning, det kan du læse mere om herunder. 🍂🍅

Vejrets betydning for udvikling af tomater 🌤️🍅
Ustadigt sommervejr

For at en tomat kan udvikles, skal tomatplanten først danne blomster, som dernæst skal åbne sig, frigive pollen og bestøves.

Tomater er selvbestøvende, men for at bestøvning kan finde sted, kræver det, at dag- og nattemperaturen skal være inden for et bestemt temperaturområde. Ifølge Benton Jones må temperaturen ikke være under 18,3 grader eller over 29,4 grader, og nattetemperaturen skal være højere end 13 grader og lavere end 24 grader.

Som tidligere nævnt har vi haft meget høje varmegrader i juni, og mange med drivhuse har sikkert også kæmpet med at holde temperaturen i drivhuset på et passende niveau. De meget høje drivhustemperaturer kan resultere i manglende bestøvning, hvilket kan ses, når blomsterne visner og falder af. Dette kan være en del af forklaringen på, at planterne bærer færre tomater.

Juli blev, som vi alle ved, meget regnfuld og kold med en meget høj luftfugtighed. Dette kan også have kæmpe betydning for bestøvning og dannelse af tomater. Alt i alt er det forhold, der kan påvirke både bestøvning og dannelse af tomater, og det kan bidrage til, at mange af os nu oplever, at der er færre tomater på planterne end tidligere år.

Læs også vores uddybende artikel om modning af tomater, pollen, temperatur og luftfugtighedens betydning. 🍅🌡️🌧️

Hvorfor modner tomaterne ikke? 🍅🌞
Hvorfor modner tomaterne ikke

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds.

1️⃣ Vejret: Tomater trives bedst i varme og solrige forhold. Hvis vi har haft en kold sommer med få solskinstimer, kan det forsinke modningen af vores tomater.

2️⃣ Temperatur: Tomater har brug for den rette temperatur for at modnes korrekt. Hvis det er for varmt eller for koldt, kan modningsprocessen stoppe, og tomaterne forbliver grønne.

3️⃣ Stress: Stressede planter og planter, der er sygdomsramt, kan have svært ved at modne frugter. Sørg for, at dine planter er i gode vækstbetingelser og ikke lider under stressfaktorer.

4️⃣ DTM: Sorter med lang modningstid. En anden årsag til, at tomaterne vedbliver at være grønne, kan skyldes, at sorten har en lang DTM, dvs. at antal dage til modning er lang og måske også længere, og kræver andre temperaturforhold end det er muligt i en typisk dansk, kold og våd sommer.

Tomatsorter har forskellige modningstidspunkter – DTM 📅🍅
Hvorfor modner tomaterne ikke

En anden betydende faktor er, som sagt, sorten – og tomatsorter har forskellige DTM. Tomatplanten gennemgår i løbet af deres DTM fem udviklingstrin fra frø til moden tomat, og hvert stadie har en estimeret varighed.

DTM (dage til modning/Days to Maturity) kan variere fra 45 dage for de hurtigste til +100 dage for de meget sene sorter. Mange sorter vil kunne give modne tomater efter ca. 70-80 dage. Det er informationer, der ofte er at se på udenlandske hjemmesider. På Tomatdatabasen.dk bruger vi betegnelserne “Meget tidlig”, “tidlig”, “mellem”, “sen” og “meget sen”, som kan give et fingerpeg om, hvornår man sædvanligvis kan forvente modne tomater.

Læs mere om DTM, og de fem inddelinger vi bruger på Tomatdatabasen.dk og hvordan du kan bruge tallene i forhold til planlægning af din tomatsæson.

Du kan også bruge DTM, når du ønsker at tage stiklinger fra en tomatsort for at få ekstra høst af tomater. Ved at bruge stiklinger kan DTM reduceres med 3-5 uger. Dvs. hvis du vælger stiklinger fra en sort, der har en kort DTM, kan du måske nå at få modne tomater på blot ca. 12 uger. Hvis du gør dette i starten af august og sørger for, at den får optimale vækstbetingelser, også i efteråret, så er der gode chancer for, at du kan høste modne tomater slut oktober – start november. Du kan evt. tage planten ind, når det bliver køligere udenfor. Vælg en sort, der ikke bliver for stor og voldsom i væksten.

Hvordan kan man se, om tomaten er moden? 🍅🍃
Modning af tomater

Sædvanligvis vil man tænke, at det er nemt at se. Tomater er jo røde, når de er modne – men det gælder kun for røde tomatsorter, og farven kan være af forskellig intensistet og nuance, i forhold til modenhed.

Uanset hvilken farve tomaten har som moden, kan det optimale tidspunkt for, hvornår den enkelte sort er akkurat moden og ikke lige vipper over og bliver overmoden, være lidt vanskeligt at finde, specielt hvis det er en tomatsort, man ikke har dyrket før.

Ofte er det en fordel ikke at lade det komme an på farven alene, men også mærke på tomaterne. Når du mærker på en grøn umoden tomat og derefter mærker på en tomat, der lige netop er moden, og en der er godt moden, så prøv at bemærke forskellen i fasthed og blødhed. Den forskel i blødhed kan du bruge i kombination med farveændring til at finde det helt rette tidspunkt at plukke tomaterne på.

Nogle sorter er modne og bedst lige før de har skiftet farve helt – sådan har jeg det f.eks. med Green Tiger fra Artisan og flere heirloom sorter. 🟢🍅🔍
Her kan du læse mere turbo-modning af tomaterne.

Smag og konsistens af tomater, og hvilke faktorer der har betydning
Smag og konsistens

Når alt kommer til alt, så er smagen ret afgørende for de fleste og en vigtig faktor, når næste års tomatsorter skal udvælges.

Tomater smager forskelligt alt efter sort og modningsstadie, og denne variation er blevet mere tydelig med det voksende udvalg af tomatsorter i danske supermarkeder. Nogle foretrækker fyldige, søde tomater, mens andre er til syrlige eller mørke sorter, som har en smagsprofil der byder på sødme, noter af bær, røg og chokolade.

🍅Hvordan finder man de sorter, som har den smag, man godt kan lide?

🍅Hvilke faktorer har indflydelse på smag?

🍅Hvilken kobling er der mellem farve og smag på tomater?

🍅Hvilke tomatsorter har et lavt syreindhold?

Det er nogle af de spørgsmål, vi har søgt at besvare i denne artikel.

Vi håber, du har lyst til at dele dine erfaringer på Tomatdatabasen.dk, hvor du under den enkelte tomatsort kan skrive din personlige bedømmelse.

Nederst i nyhedsbrevet finder du links til, hvordan du skriver en bedømmelse på Tomatdatabasen.dk – og vi har også tilføjet andre nyttige links vedr. brug af Tomatdatabasen.dk.

Samtidig – når jeg har dig, vil jeg spørge dig om din hjælp. Det vil være en stor hjælp for os, hvis du vil tage foto af dine modne tomater, der kan bruges på Tomatdatabasen.dk. Du kan sagtens tage det med din mobil og sende det til os. Tag et foto af planteskiltet og derefter af tomaten – og send det til os på tina@tomatdatabasen.dk – så vil vi lægge det op så hurtigt, vi kan, med fotokredit til dig, naturligvis. 📸🍅

Topbeskæring af tomatplanter
Topbeskæring af tomatplanter

Du har måske hørt at du skal skære toppen af dine tomatplanter? Der er mange forskellige meninger om, hvorvidt det er en god idé eller ej. Der kan være mange årsager til hvorfor man skærer toppen af planterne.

Der er både fordele og ulemper ved topbeskæring af tomatplanter, og vælger du at gøre det, er det vigtigt at vælge de rette sorter og gøre det på en måde, der giver mindst mulig skade på planten og senere kan forårsage sygdom. Hvis du har lyst til at vide mere om topbeskæring af tomatplanter, kan du her læse vores uddybende artikel om emnet. 🍅🌿

Tomatplanter der hænger /ser visne ud – trods de vandes

Tomatplanter der visner

Nogle gange kan tomatplanter hænge eller visne, selvom de er blevet vandet eller har fået regn. Årsagerne kan variere og omfatter blandt andet temperatur, utilstrækkeligt rodsystem, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og sygdom.

Det kan du læse mere om i denne artikel.

 

Tomatplanter der udvikler sig anderledes end de plejer
🍅 Tomater der udvikler sig anderledes end de plejer

At dyrke sine egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede oplevelse og spøjse fænomenmer.

Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på helt nye og usædvanlige måder. Nogen gange er det tegn på sygdom, andre gange er det plantens reaktion på vejrforhold og /eller andre betydende forandringer i deres vækstforhold.

I denne artikel vil vi se nærmere på “fascination” – et spændende fænomen, der har været kendt i århundreder og findes hos forskellige planter, herunder tomatplanter. 🍅🌱✨

Sygdom og problemer med tomaterne – hjælp til diagnostisering
Skadedyr kan være svære at se med det blotte øje - brug derfor et mikroskop
Skadedyr kan være svære at se med det blotte øje - brug derfor et mikroskop

I vores seneste nyhedsbrev skrev vi blandt andet om forskellige skadedyr og sygdomme, der kan ramme dine tomatplanter.

I august måned dukker der ofte rigtig mange fotos op af planter og tomater, som mistænkes for at have problemer.

Juni måned, hvor vi havde konstant høje temperaturer, både om natten og om dagen, og juli og august kølige vejr og store regnmængder, kan være stressende for tomatplanterne. Vores erfaring viser, at tomatplanter, der udsættes for stress, er mere sårbare overfor sygdomme og skadedyr. Som tidligere nævnt kan en reduceret tomathøst også skyldes sygdomme eller angreb fra skadedyr.

Uanset hvor mange års erfaring man har, og selvom man gør alt “rigtigt”, er det næsten sikkert, at man før eller siden vil opleve at få skadedyr eller sygdomme – det er en del af det at dyrke tomater. En del af de insekter, som vi betegner som skadedyr, findes i naturen, og vejret er noget, vi ikke kan kontrollere. Men sygdomme og skadedyr kan man i mange tilfælde tage hånd om, og hvis man behandler i tide, kan det lykkes at redde de fleste planter og alligevel få nogle modne tomater. Men det kræver, at man ved, hvad man står overfor.

Vi modtager ofte fotos og bliver spurgt, om vi kan hjælpe med at finde ud af, hvad der er galt med tomaterne eller dele af tomatplanten. Nogle gange er der tale om angreb af bladlus, mellus, griffelråd og andet, som vi har erfaring med og kan identificere. Men både på fotos og ved fysisk undersøgelse af planten kan det være overordentligt svært både at spotte og ikke mindst korrekt identificere sygdoms- eller skadedyrsangreb, da symptomerne kan ligne hinanden og være svære at adskille fra hinanden.

Et eksempel er misfarvning af blade – både små gulige og brune markeringer, der kan være mere eller mindre udbredt både på de enkelte blade og i hele planten. Blanchard, som står bag flere bøger om tomatsygdomme, nævner mere end 40 mulige årsager til dette – lige fra bakterier og virus til forgiftning og skadedyr – og måden at håndtere det på afhænger af årsagen. Hvis der er tale om skadedyr, kan en metode være den mest velegnede, mens der ved virus eller forgiftning sandsynligvis kræves en anden tilgang. Det er med andre ord ganske afgørende at finde ud af, hvad der er galt, og hvad der forårsager det, før man griber til handling.

En metode der måske kan hjælpe med at diagnostisere hvad der er galt, er ved en systematisk gennemgang af planten. Med inspiration fra Blanchard, har vi udarbejdet et lille hjælpeværktøj, som du måske kan bruge. Personligt har vi stor glæde af at bruge mikroskop til at kigge på blade og tomater, da de ofte bliver muligt at få øje på forandringer, som ellers ville være noget nær umuligt at se med det blotte øje.

I vores pdf får du tip til hvordan du øger chancen for korrekt identifikation af de problemer du har, gennem en systematisk gennemgang.

Har du forslag til forbedringer, eller har du kommentarer, vil vi meget gerne høre fra dig på tina@tomatdatabasen.dk.

Døjer du ofte med sygdom og problemer med dine tomatplanter, kan det være at du med fordel kan overveje at vælge at dyrke tomatsorter der er særlig robuste og har høj modstandskraft overfor sygdom – se mere her

Gem egne frø til næste år
Skadedyr kan være svære at se med det blotte øje - brug derfor et mikroskop
Skadedyr kan være svære at se med det blotte øje - brug derfor et mikroskop

Er du gået i gang med at høste tomater, kan det være, at du har lyst til at gemme frø fra de bedste sorter, så du kan dyrke dem igen næste år. Vi anbefaler, at du kun tager frø fra sorter, der er frøkonstante, hvis du ønsker at være sikker på at få den samme sort, når du dyrker frøene. Det er ikke alle sorter, der er velegnede til at gemme frø af. Læs mere og få vores tip til frøtagning .

Når frøene er tørret godt og grundigt, så husk endelig at skrive tydeligt alle de informationer om sorten, som er nødvendige.

Du kan skrive dem direkte på frøposen, eller du kan printe gratis planteskilte/etiketter fra vores hjemmeside, som allerede indeholder en del af de informationer, du har brug for. Etiketterne kan du printe ud i forskellige størrelser, herunder også en der passer til de gode kvalitets  GRIPPIE zip-poser. Etiketterne kan du printe ud og lægge i zip-posen.

Foretrækker du at opbevare dine frø i de fine manilla frø poser/kuverter, så kan du vælge at printe etiketterne ud i en lidt større størrelse og lime dem på forsiden. Det vil se både smukt og informativt ud.

Læs mere om hvordan du kan printe etiketter, herunder

Få styr på dine frø og sorter
Bemærk forandringer på bladene, det kan være tegn på sygdom
Bemærk forandringer på bladene, det kan være tegn på sygdom

Når du begynder at gemme frø, kan det samtidig være en god anledning til at få styr på dine noter og indsamle de informationer om dine tomatsorter samt dine erfaringer og observationer, som du har gjort dig gennem sæsonen.

På Tomatdatabasen.dk giver vi dig mulighed for at registrere og gemme alle disse oplysninger, så du nemt kan få adgang til dem igen. Det kan være alt fra sortens navn, vækstbetingelser, høsttidspunkt, smag, og hvad du har gjort af pleje og forebyggende tiltag for at undgå skadedyr og sygdomme. Disse noter vil være værdifulde, når du skal planlægge næste års tomatdyrkning og optimere din tomatdyrkning. – Du skal blot være oprettet som bruger, og så kan du nemt og hurtigt skrive dine kommentarer eller logbogsnotat. Læs mere her om kommentar og logbogsnotat

Så gå ikke glip af chancen for at dokumentere dine tomater og gemme disse vigtige oplysninger på Tomatdatabasen.dk. Uanset hvor du befinder dig, har du adgang til dine noter.

På Tomatdatabasen.dk giver vi dig mulighed  for at samle alle dine noter et sted- online!

Når du er oprettet som bruger på Tomatdatabasen.dk (det er gratis), får du mulighed for at oprette dine helt egne lister og oversigter over tomater. Du kan f.eks. lave en liste over de tomatsorter, du har dyrket i år, eller dem du synes er særligt gode. Du kan også lave en liste med de spændende sorter, du har set andre dyrke, så du ikke glemmer navnet på dem. Med Tomatdatabasen kan du hurtigt få overblik og styr på alle dine tomatsorter eller tomatplanter. Her får du vores guide til hvordan du opretter lister og tilføjer sorter

Ved at bruge Tomatdatabasen slipper du for selv at finde informationer og fotos om sorten og taste dem ind i Excel eller Word. Vi har gjort arbejdet for dig. Med ganske få skridt kan du oprette dine egne lister, som du let kan vedligeholde og dermed få mere tid til andre ting.

Hvis der ikke er et foto af den sort, du har dyrket og har frø til, så tag et par gode fotos fra forskellige vinkler. Du kan blot bruge din mobil til at tage dem. Så snart du har taget fotoet, kan du sende dem til os i en mail på Tina@tomatdatabasen.dk, så vil vi lægge dem op på sorten for dig. På den måde bidrager du også til at dele dine erfaringer med andre tomatdyrkere.

Udover at få en flot oversigt over dine sorter, så har du også mulighed for at printe flotte og informative planteskilte ud – kvit og frit.

Efterårs / vintertomater i vindueskarmen

Vanding i drivhus - drypvanding
Vanding i drivhus - drypvanding

De sidste uger har vi været optaget af både skrivning af nyhedsbrev, pasning af tomater og vores “Projekt efterårs tomatplanter”. Formålet er at undersøge, om det er muligt at dyrke flerårige tomater i vores udestue og dermed have tomater året rundt. Projektet blev påbegyndt i starten af juli, hvor vi såede frø af 6 forskellige sorter. De er nu så meget klar til at blive ompottet.

En vigtig faktor for at vores projekt kan lykkes, er at vi kan give tomaterne de rette vækstbetingelser og undgå skadedyr.

Når vi starter i juli, udnytter vi, at der stadig er masser af lys og varme.

Tid til at forspire vindueskarmstomater

‘Hvis du hører til dem, der holder af at forlænge tomatsæsonen med egne tomater fra vindueskarmen, evt. suppleret med en smule tilskudslys, er det et godt tidspunkt at gå i gang, da der stadig er god varme og masser af naturligt lys i en rum tid endnu. Det giver tomaterne en god vækststart. Her på listen kan du se et udvalg af tomatsorter til vinduskarmen eller udestuen

I de kolde, kølige og blæsende efterårsmåneder er det så hyggeligt med tomatplanter, der lyser op, og ikke mindst skønt at have mulighed for at plukke lidt friske tomater.

Vælger du micro/dværg sorter som f.eks. Kitchen Mini, Blauen Zimmertomaten, Venus osv., kan du forvente tomater ca. 100 dage efter såning, tidligst. Hvis du sår dem her i starten af august, kan du teoretisk set plukke modne tomater i starten af november. Hvis du sår dem omkring den 10. september, vil der være modne tomater omkring juleaften.

Har du lyst til at komme i gang med forspiring af vindueskarmtomater, finder du alt, hvad du skal bruge, for at komme i gang, på vores web-shop. Vi har både minidrivhuse, perlite, vermiculite, skilte, frø, Eazyplugs, grodan,  gødning og Root Poch, som vi har virkelig gode erfaringer med at dyrke tomater i. Se vores udvalg af Root Pouch her

Læs mere om vores erfaringer med Root Pouch sæson 2022-2023 her

Det kan du forspire i august – husk din rabatkode

Opbinding af tomat og chiliplanter
Opbinding af tomat og chiliplanter
Det kan du så og forspire i august!

August er en ideel tid til at så nye afgrøder i haven. Det lune vejr og de rigelige mængder nedbør giver gode vækstbetingelser. Du kan vælge mellem en række spændende grøntsager og krydderurter som basilikum, bladbede, feld-salat, kina-kål, pak choi, persille, pluksalat, radiser, sennepskål, spinat og tatsoi. Disse afgrøder byder på forskellige smage og farver og er nemme at dyrke. Så kom i gang med at så, og glæd dig til at høste friske og velsmagende afgrøder til dine retter! Læs mere her.

Tilbud i august:

Også med dette nyhedsbrev får du en særlig rabatkode. Denne gang får du 10% rabat på alle frø fra Buzzy, og køber du for over 500 kr. vedlægger vi et par gratis poser tomatfrø. Gå på opdagelse her, og husk at bruge koden “august” når du kommer til kassen.

Anbefaling og webshoppen i august   🌿

Vi håber meget, du har glæde af Tomatdatabasen.dk og vores artikler, og vi bliver utroligt glade for at læse jeres fine anmeldelser. Vi håber, du vil anbefale os til andre og tage dig tid til at skrive et par ord på en Google anmeldelse. Jeres feedback og rosende ord motiverer os til at fortsætte vores arbejde og bidrage til din succes med tomatdyrkning. Tusind tak for det!

Vores webshop har åbent døgnet rundt, og vi er på kontoret, hvor vi dagligt sender pakker afsted. Dog vil der her i august være lidt længere forsendelsestid, da Lars og jeg holder velfortjent ferie de næste tre uger og vandrer i skønne omgivelser. Hvis din ordre haster, så skriv en note, når du bestiller.

Endnu engang tak for at følge med!

Venlig hilsen,

Lars & Tina

Det kan du så og forspire i maj

Grøntsager og krydderurter du kan forspire eller så i majMaj er en fantastisk skøn forårsmåned, hvor haven summer af liv,og mulighederne for at så og forspire er nærmest uendelige. I denne skønne tid, hvor jorden er ved at være godt lun, er der en bred vifte at...

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Hvor meget vand skal mine tomatplanter have

  Tomatplanten kræver betydelige mængder vand, især når de er i gang med at producere tomater og når det er varmt. Men både for lidt, for meget, og på uhensigtsmæssig måde og tidspunkt, kan være fatalt for planterne, og bidrage til både plantesygdom og død. I...

Guide til udplantning i drivhus – med ukrudtsdug

Vi har igennem en årrække gjort os en række erfaringer, og samtidigt løbende fået en større viden og forståelse for en række faktorer der har indvirkning på tomatplanternes udvikling, trivsel, sundhed og udbytte af høst. De forhold som vi altid har fokus på, før...

Lillafarvet tomatblade

Ændring af tomatplantens bladfarve og sommetider også stængel,fra grøn til lys lilla, mørklilla/blå kan skyldes en lang række årsager. Dog skal det bemærkes, at nogen sorter vil have gener hvor stænglen og bladene er mere mørke, der vil en farveændring være...

BLOSSOM-END-ROT / GRIFFELRÅD

Brune pletter i bunden af tomater kan være griffelråd, også kendt som BER (Blossom-End-Rot). Navnet kan give indikation af, at der er tale om råd, men der er ikke tale om hverken svampeangreb eller bakterier, derimod angives det i litteraturen, at årsagerne skal...

Nyhedsbrev – maj 2024

Kære med-tomatentusiast! Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med - og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev. Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og...

0 kommentarer

Indsend en kommentar