Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og sygdom.

Temperatur har en rigtig stor betydning for plantens trivsel og udvikling, herunder røddernes evne til at optage vand og næringsstoffer. En moden tomatplante kan visne under en længere periode med høje lufttemperaturer, hvis planten ikke er i stand til at trække tilstrækkeligt med vand gennem sine rødder. Årsagerne til dette kan være mange. For eksempel har størrelsen og udviklingen af plantens rodnet en betydning, og her spiller temperaturen omkring rødderne en stor rolle. Hvis plantens rodnet er utilstrækkeligt i forhold til plantens behov, kan planten lide af vandmangel, selvom der er vand til stede.

En anden årsag til, at en plante kan visne, er hvis den lider af iltmangel, for eksempel ved for meget og hyppig vanding, så plantens rødder konstant er dækket af vand.

Hvad kan man gøre?

Ifølge Benton Jones kan optimering af vækstforholdene med fokus på temperatur både før, ved og efter udplantning bidrage til at forebygge, at planter visner. Sørg for at jorden ved udplantning og i plantens rodzone er tilstrækkelig varm, samt sørg for, at vandforsyningen sker med tempereret vand.

Derudover kan øget luftcirkulation omkring bladene bidrage til at køle planten ned og dermed også nedsætte behovet for vand.

Hvis planten står i en potte, hvor vandet har svært ved at løbe fra, eller hvis den står med en underpotte med konstant vand, kan årsagen til, at planten visner, skyldes mangel på ilt, og planten “drukner.” Ved at dyrke i potter, der tillader overskydende vand at løbe fra, og øge iltcirkulationen i potten, som for eksempel når der dyrkes i Root Pouch, kan vækstbetingelserne forbedres og forebygge, at ens planter visner.

Endelig kan sygdom og mangel på tilførsel eller tilgængelighed af næringsstoffer have en betydning. I litteraturen fremhæves vigtigheden af, at plantens næringsstofbehov dækkes i hele vækstperioden.

Personligt gøder vi vores tomater, lige så længe de danner og bærer tomater.

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

Det kan du så og dyrke i august

August måned bringer et nyt kapitel i haven. Selvom sommeren langsomt går på hæld, er der stadig masser af muligheder for at så nye og spændende afgrøder i din have. I august er det stadig lunt, og med al den regn, vi har fået i juli, er der godt med fugt i jorden....

0 kommentarer

Indsend en kommentar