Root Pouch – growbags: Vores erfaringer

Har du hørt om Root Pouch – growbags? I denne artikel, fortæller vi om vores erfaringer med Root Pouch, og giver svar på nogle af de mange spørgsmål vi har fået.

Se vores udvalg af Root Pouch på shoppen

Som du måske allerede ved, dyrker vi et stort antal tomat- og chili sorter hvert år og en hel del af dem, har en vækstform som gør at de er egnede til at blive dyrket i potte/krukke og have stående enten på terrasse, drivhus eller i vindueskarm.

Mængden af krukker og potter, i alverdens former , farver og størrelse, er vokset hvert eneste år. De er både tunge at løfte, meget pladskrævende at have stående og de potter som ikke var frostsikre, risikerede vi gik til, om vinteren, når de stod udenfor. Derudover synes vi ikke det var så æstetisk pænt at have stående i vores have. Sidst med ikke mindst, oplevede vi, det var svært at holde vores planter i god trivsel og tilstrækkelig fugtige.

Da vi stødte på Root Pouch, kunne vi se potentiale i dem og besluttede at teste dem i sæsonen 2022 som en mulig erstatning for vores krukker.
Vi ønskede at undersøge:

 • Om det var muligt at vande planterne tilstrækkeligt i disse potter, så de ikke tørrede ud.
 • Hvor nemt det var at håndtere og flytte poserne, selv med store chili og tomatplanter i.
 • Om der var nogen ulemper ved at dyrke i Root Pouch.
 • Opbevaring og genbrug af dem fra sæson til sæson
 • Æstetik, om de bidrog til et mere ensartet og flot udtryk i havcen
 • Planternes vækst og trivsel – i forhold til almindelig potter

Erfaringer fra Sæson 2022 og 2023

Sæson 2022 var første år hvor vi rigtig testede Root Pouch, og det første år i størrelse 8l optil 39 liter, og både chili og tomatplanter og både på friland og drivhus.

Vores resultater, høst og erfaringer fra Sæson 2022 var så overvældende, at vi besluttede at gøre det igen i 2023. Aldrig før har vi haft så en enormt høst, flotte, robuste og livskraftige planter og med utroligt godt rodnet.

Det vi lærte i Sæson 2022 var, at:

 • Root Pouch kan med fordel stilles tæt for at støtte hinanden, eller med læhegn for og bag, som støtte når det f.eks. blæser og regner kraftigt.
 • Sorterne kan ompottes i Root Pouch fra det stadie hvor de begynder at skulle afhærdes/afklimatiseres til udplantning, og det virker til, at det giver tomater nogle uger før, end tidligere år.
 • De var utrolig nemme at håndtere selv uden hjælp, selvom planterne var store.
 • Man kan sagtens bruge tomatbur med Root Pouch og også Tokinpinde og tomatclips.
 • Når sæsonen er slut, og potterne er tømt for jord, kan de nemt børstes rene og pakkes sammen, og fylder dermed ganske lidt og er meget nemmere at opbevare
 • Det virker til, at der er stærkt reduceret antal snegle i vores planter
 • Planter der får bladlus eller andre skadedyr, f.eks. spindemider, kan nemt flyttes væk og behandles udenfor, hvor naturen kan hjælpe til
 • Vores andre planter som f.eks. Agaphantus, Dahliaer mv. trives vældig godt med at vokse i Root Pouch, og kan overvintres direkte i potten, uden at man først skal grave dem op, eller transportere store tunge potter til egnet vinteropbevaring. Vi tog agapantus frem i vores udestue i foråret og den gav blomster 2 måneder tidligere. Også dahliaerne begyndte at blomstre tidligere.
 • Vanding: Potterne kan med fordel vandes ovenfra og langsomt, så jorden kan suge vandet til sig. Root Pouch-potterne kan stå alle steder, både direkte på fliser, ukrudtsdug eller jord uden underskål, så overskydende vand kan løbe af – eller med underpotte i stue eller vindueskarm
 • Flere af de planer vi har i Root Pouch bliver større/højere end vi har oplevet i almindelige potter
 • Rodnettet på de planter der blev dyrket i Root Pouch bliver meget større og mere kraftigt end vi har oplevet tidligere

Erfaringer i 2023 – frem til primo august

Vores nye Root Pouch pottebed, står alle stabile og sikret mod vind og vejr

På baggrund af de gode erfaringer i 2022, besluttede vi i Sæson 2023 at udvide og dyrker  flere planter og også flere forskellige afgrøder i Root Pouch, herunder bønner, agurker, græskar, squash, krydderurter og Bornholms Figne. Vi bruger dem alle steder, både i drivhuse og på friland. Vi bruger også Root Pouch til stueplanter og citrusplanter i udestuen. Det går over alt forventning.

Vi dyrker i alle størrelser lige fra 3,8 liter til 78 liter.

Vi har opgraderet nogle af vores Root Pouch til 56 liter og 78 liter, hvor vi dyrker determinante og semi-determinante tomatsorter med 2-4 planter i en pose.

I de Root Pouch hvor vi dyrker afgrøder der på ingen måde tåler let udtørring, har vi sat en plastflaske med skruelåg og lavet huller i, ned i Root Pouchen da vi plantede ud. Når vi vander, vander vi både Root Pouch og fylder derefter flasken op. Vandet frigives langsomt og helt ned i Root Pouchen. Det fungerer rigtig godt til både agurker, squash, melon og græskar.

Alle andre Root Pouch vander vi ca. 1 gang ugentligt.

Root Pouch kan med fordel tilsluttes drypvandingsanlæg, det er noget vi selv skal have etableret.

Se vores udvalg af Root Pouch på shoppen

Q&A omkring Root Pouch

Q: Kan Root Pouch fungere som selvvandingspotter, hvis de stilles i en balje med vand
A: Root Pouch fungerer som enhver anden potte, som skal vandes ovenfra. Rødderne trænger ikke igennem materialet, og kan derfor ikke bruges i en selvvandingsopstilling, med en vandbeholder under. De grå og sorter Root Pouch, kan dog optage vand fra omgivelserne i et vis omfang.

Q: Løber vandet ikke bare ud af potternes side – skal du ikke vande hver dag, for at undgå de tørre ud?
A: Ligesom når man vander andre potter, så vil jorden optage vandet, når der vandes langsomt. Overskydende vand, vil løbet ud af siden på potterne, hvilket sikre at planten ikke står og sobber i vand. Som andre potter, er det en god ide, at vande langsomt så jorden kan nå at optage vandet. Det er vores erfaring, at de holder godt på vandet. Vi vander typisk 1 gang om ugen, hyppigere når det er meget varmt.

Q: Hvordan udplantes i Root Pouch?
A: Udplantning i Root Pouch er ligesom i krukker. Vi tilsætter perlite til jorden, placerer planten dybt i Root Pouchen og fylder op med jord. Har man brug for at potte om, gøres det som ved en hvilken som helst anden ompotning

Q: Kan man bruge drypvandingsanlæg i Root Pouch?
A: Ja, det er aboslut muligt

Q: Vi oplever hvid belægning på ydersiden af potten- hvorfor kommer det, og er det farligt?
A: Hvid belægning på ydersiden af planten, kan tyde på at planten vandes for meget og er konstant fugtig. Hold lidt tilbage med vanding, og det forsvinder af sig selv. Det er ikke farligt.

Q (spørgsmål vi har modtaget) : Er der risiko for, at planterne optager stoffer fra plasten i poserne, efterhånden som den over de 3-4 år nedbrydes? 
A (Svar fra Sherry fra Root Pouch, april 2024) : “Når vores Root Pouch nedbrydes, er det kun de naturlige fibre, der nedbrydes. Plastikvandflasken, der bruges til at lave potter af, forbliver intakt og udvaskes ikke ind i planterne. Vi har fået vores potter testet for dette samt er fødevaresikre.”

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar