I alle de år, vi har dyrket tomater, har vi hvert eneste efterår stået med en god portion tomater, som endnu ikke var nået at modne, inden sæsonen sluttede.
Nogle af dem bruger vi med det samme, f.eks. i salater, chutney, relish eller til syltede grønne tomater. Men hvad gør man med resten? Kan man gemme og opbevare dem, så de kan modne senere?
Ja, det kan man sagtens – hvis forholdene er de rette.
Overblik over artiklens indhold
Det handler om temperatur, fugt og luft
Ligesom med forspiring, dyrkning og overvintring af stiklinger, så gælder det samme her: Temperatur, fugtighed og luftcirkulation er nøglen.
Efter vi flyttede til vores nuværende bolig, har vi fået betydeligt bedre muligheder for opbevaring, og det har gjort en mærkbar forskel.
Hos os har vi gode erfaringer med at modne tomaterne i vores kælder, hvor temperaturen ligger stabilt omkring 15 °C. Her står de i mørke, i ét lag, på riste eller bakker med avispapir under, så der er luft omkring hver enkelt tomat.
Vi har også gode oplevelser med at opbevare det på avis papir – og/eller kaffefilter i papkasser med åben låg. Det er ganske praktisk at have sorterne adskilt, hvis man har mange.
Vores bedste tips til opbevaring og eftermodning
Sortér tomaterne i tre grupper:
🔸 Modne
🔸 Halvmodne
🔸 Helt grønne
Læg tomaterne i ét lag - aldrig ovenpå hinanden.
Brug f.eks. bakker, flade kurve eller riste med lidt papir under.
Hold dem tørre - undgå fugt, som kan give råd.
Hvor og hvordan?
Ifølge faglitteraturen anbefales
Temperatur: 13 - 15 °C
Tomaterne må gerne stå i mørke – de har ikke brug for sollys for at modne. Det er varmen og tiden, der gør arbejdet.
Ønsker du at fremskynde modningen
– kan du lægge fx en banan sammen med tomaterne.
Den udskiller ethylen, som er et naturligt modningshormon. Vi har prøvet med andre frugter, bananer er det som for os virker bedst.
Brug hvad du har
Undgå også for høje temperaturer - over 20 °C.
Bonus: Undgå råd og svamp
Som D. Blanchard og anden faglitteratur beskriver, har mange sygdomsfremkaldende bakterier og svampe høj overlevelsesevne.
Nogle kan overleve i og på tomater og planterester i måneder og år. Sørg for at du ikke gemmer plantedele sammen med tomaterne, og vask dem ikke.
Så brug kun sunde tomater til eftermodning og smid beskadigede frugter ud – de kan inficere resten af høsten.
Del dine erfaringer
Har du erfaring med at modne grønne tomater?
Del gerne dine tips i kommentarfeltet, eller stil spørgsmål, hvis du vil vide mere.
Rigtig god fornøjelse med efterårshøsten



0 kommentarer