Vi har igennem en årrække gjort os en række erfaringer, og samtidigt løbende fået en større viden og forståelse for en række faktorer der har indvirkning på tomatplanternes udvikling, trivsel, sundhed og udbytte af høst.
De forhold som vi altid har fokus på, før udplantning er:
- jordens struktur og sammensætning
- jordens fugtighed
- tilførelse af gødning
- jordens temperatur
- jordens pH-værdi
- temperatur dag/nat
- synlige blomsterknopper på planterne
I det følgende kan du læse om vores forberedelser, og hvordan vi planter ud, skridt for skridt.
Foto og rækkefølge, følger hinanden
Forberedelser FØR selve udplantningen
Denne artikel vil ikke omhandle vores forberedelser, før udplantning, men alene omhandle hvordan vi udplanter, og forudsætter at pH, temperatur i luften dag og nat, og jorden er optimal, og at vi har gennemført en vellykket testdyrkning og drivhuset fremstår nyrengjort.
Er du interesseret i at høre betydningen af pH-værdien for jorden, hvilken effekt jordtemperatur kan have på dit udbytte af tomater samt hvorfor det er meningsfuldt at vente med at udplante til jorden er mindst 16 grader, kan du se vores programserie “Dyrk med os” – i vores Facebook gruppe ‘Tomatlaboratoriet’.
1. Selvom solskin og varme er skønt, så er det ikke det bedste udplantningsvejr. Udplantning i sol og varme, kan stresse planterne unødigt. Derfor venter vi, til vi har et på kølige og overskyede dage
2. Vi har i efteråret fjernet det øverste jordlag i drivhuset. Det samme gjorde vi her i foråret. På dagen for udplantning, skubber vi jorden til side, så vi får en 40 cm dyb rille, tæt på flisekanten
3. Rillen grundvandes, for at sikre os, at der er tilstrækkeligt fugtigt, så planten kan få en god start og etablere sig.
Udplantning
4. Planterne fordeles i rillen, og her besluttes også, hvilke sorter der skal stå i vinduessiden, og hvilke der skal stå i midten.
5. Når vi er tilfredse med fordeling af planterne, tages de ud af potten og sættes stabil, ved at trykke støttepinden de står med, godt ned i jorden.
6. Som erstatning for det jord, vi har fjernet, har vi indkøbt ny jord, som vi blander med kompost og jorden i drivhuset.
7. Jorden fordeles og trykkes ned omkring planterne, vandes igen.
Vi varmebehandler siderne på dugen, så den ikke løber, og skærer en ridse i dugen, så dugen kan glides forsigtigt omkring hver enkelt plante.
Ukrudtsdugen skal bidrage til dels at holde ukrudt væk fra bedet, men også sørge for at plantes blade ikke kommer i berøring med jord.
Desuden skal ukrudtsdugen holde på varmen, opsuge og afgive varme og reducere fordampning fra jorden.
Endelig har ukrudtsdugen den funktion, at vi forhåbentlig hurtig kan spotte larver og snegle på dugen og få dem væk.
9. I hele drivhuset opsættes kraftig jutesnor, og hver plante bliver bundet op med tomatclips, ligesom vi sætter hovedstammerstøtter på de planter, som har behov.
10. Vandingsanlæggets vandingsdyser placeres
Samme fremgangsmåde benyttes over hele drivhuset.
Placering af planterne hensigtsmæssigt i drivhuset
Luftcirkulation af alfa omega i drivhuset, og det er vores erfaring fra tidligere, at det er en god ide, at sørge for at planter med store blade – bladmasse, står der, hvor der kommer mest luft ind – fra dørene.
Tidligere år har vi placeret de planter med de største blade, og mest kraftigt bladfylde, midt og forrest i drivhuset, og de sorter med mere smalle blade og er mere slanke i det, får en plads i vinduessiden, og midt og bagerst i drivhuset. Midt og bagerst i drivhuset medvirker både vinduer og lamelspjæld nederst, til luftcirkulation. Det har vi rigtig gode erfaringer med, og er noget vi vil fortsætte med.
Placeringen skulle gerne betyde, at uanset hvor planterne står, så vil denne placering bidrage til at planterne kan blive afkølet når det er rigtig varmt, og samtidig sørge for at bladene hurtigt kan tørre.
Styr på tomatsorterne – i drivhuset og på vores oversigt på Tomatdatabasen
Når planterne er udplantet, opdateres vores drivhusplan, ligesom vi udskriver en samlet oversigt af planterne, fra Tomatdatabasen.dk. Begge bliver lamineret og hængt op i drivhuset. Så har vi et samlet overblik ved hånden, og kan samtidig se, om tomaterne, når de modner, ligner den sort, de skal.
Af erfaring ved vi, at skilte i jorden, sommetider bliver væk. Derfor hænger vi flere skilte op, både hvor snoren er sat fast øverst i drivhuset, på en i øjenhøjde.
0 kommentarer