Vandtemperatur: Derfor måler og tempererer vi vandet

Hvis du vil øge trivslen hos dine tomatplanter og fremme væksten, så er der al mulig grund til at se nærmere på de faktorer som har en betydning for plantens vækst og optagelse af næringsstoffer.

En af de faktorer der har stor betydning, er den temperatur der er omkring rødderne.

Indtil for et par år siden år, brugte jeg vand direkte fra hanen når jeg skulle vande tomatplanterne. Jeg vidste godt, at tomatplanter trives bedst ved at have det lunt omkring rødderne,  men jeg havde desværre ikke skænket det en tanke, om det kolde vand jeg hældte i vandkanden fra hanen, kunne give dem et kuldechock, og have betydning for udvikling af rodnet og optagelse af næringsstoffer.

Det var først, da jeg i faglitteraturen læste specifikt om rødder og forskellige faktorers indvirkning på rodudvikling, at det gik op for mig, at det kunne have en betydning, og at koldt vand muligvis kunne hæmme udvikling, og lunkent vand, kunne fremme udvikling.

Når tomatplanterne står i jord, kan det være svært at se hvordan rødderne udvikler sig. Heldigvis har vi et gro-telt, hvor vi har mulighed for at følge med.

Planterne som du ser her, står ikke i jord, men rødderne holdes hele tiden fugtige af vanddamp, der ligger over 20 grader. Temperaturen i vandet er 23 grader. Det første foto er fra 19/4 og det sidste foto fra 1/6.  Jeg er vildt imponeret over at se, hvor stort rodnettet har vokset sig, på den korte tid, og hvor stor, fin planten er, med små blomsterknopper på.

Vi er jo fristet til at konkludere, at det har en betydning. Men er der noget om snakken? Har temperaturen betydning

Iflg. Benton Jones, så er den optimale temperaturen omkring tomatplantens rødder på mellem 20 – 30 grader. Forskning har vist, at planten har den højeste optagelse af vand og næringsstoffer, når temperaturen omkring rødderne er 20-30 grader.

Samtidig understreges det, at en temperatur under 20 grader, vil have en negativ påvirkning af planten og vil reducere væksten. Når jordtemperaturen falder, så reduceres plantes vandoptag betydeligt, og det samme gør optagelse af næringsstoffer.

Ved at tage temperaturen på vandet, og sikre at temperaturen ligger mellem 20-30 grader, så stimulerer det ikke alene vækst af rødderne, men fremmer også vandoptagelse og optagelse af næringsstoffer.

Som eksperiment, har vi igennem en hel sæson, kun vandet med vand, der havde en temperatur på min. 2o grader – fra forspiring, til udplantning og i samtlige drivhushuse og Root Pouch. Jeg  mener at kunne se en forskel, fra tidligere. Jeg er blevet  yderligere overbevist, efter jeg har set rodudviklingen på vores planter i vores grotelt. Vores erfaringer gør, at vi siden har fortsat med at vande med tempereret vand.

Uanset om du bruger hanevand eller regnvand til at vande med, så kan du med fordel hælde vand i din vandkande om aftenen og stille den i drivhuset, og lade solen varme vandet op. Det er vigtigt at overfladen ikke er for stor, for ikke at få forøget luftfugtigheden i drivhuset.

Når vi måler temperaturen, bruger vi en digital måler, men man kan også bruge et gammel stegetermometer eller noget andet. Hver eneste gang vi vander, måler vi temperaturen i vandkanden og sikrer os at vandet vi vander med, hverken er for lavt eller højt.

Opdataret 10. april 2024

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar