Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds.

1️⃣ Vejret
 Tomater trives bedst i varme og solrige forhold. Hvis vi har haft en kold sommer med få solskinstimer, kan det forsinke modningen af vores tomater.

2️⃣ Temperatur
Tomater har brug for den rette temperatur for at modnes korrekt. Hvis det er for varmt eller for koldt, kan modningsprocessen stoppe, og tomaterne forbliver grønne.

3️⃣ Stress
Stressede planter og planter, der er sygdomsramt, kan have svært ved at modne frugter. Sørg for, at dine planter er i gode vækstbetingelser og ikke lider under stressfaktorer.

4️⃣ DTM
Sorter med lang modningstid. En anden årsag til, at tomaterne vedbliver at være grønne, kan skyldes, at sorten har en lang DTM, dvs. at antal dage til modning er lang og måske også længere, og kræver andre temperaturforhold end det er muligt i en typisk dansk, kold og våd sommer..

Tomatsorter har forskellige modningstidspunkter – DTM

En anden betydende faktor er, som sagt, sorten – og tomatsorter har forskellige DTM. Tomatplanten gennemgår i løbet af deres DTM fem udviklingstrin fra frø til moden tomat, og hvert stadie har en estimeret varighed.

DTM (dage til modning/Days to Maturity) kan variere fra 45 dage for de hurtigste til +100 dage for de meget sene sorter. Mange sorter vil kunne give modne tomater efter ca. 70-80 dage. Det er informationer, der ofte er at se på udenlandske hjemmesider. På Tomatdatabasen.dk bruger vi betegnelserne “Meget tidlig”, “tidlig”, “mellem”, “sen” og “meget sen”, som kan give et fingerpeg om, hvornår man sædvanligvis kan forvente modne tomater.

Læs mere om DTM, og de fem inddelinger vi bruger på Tomatdatabasen.dk og hvordan du kan bruge tallene i forhold til planlægning af din tomatsæson.

Du kan også bruge DTM, når du ønsker at tage stiklinger fra en tomatsort for at få ekstra høst af tomater. Ved at bruge stiklinger kan DTM reduceres med 3-5 uger. Dvs. hvis du vælger stiklinger fra en sort, der har en kort DTM, kan du måske nå at få modne tomater på blot ca. 12 uger. Hvis du gør dette i starten af august og sørger for, at den får optimale vækstbetingelser, også i efteråret, så er der gode chancer for, at du kan høste modne tomater slut oktober – start november. Du kan evt. tage planten ind, når det bliver køligere udenfor. Vælg en sort, der ikke bliver for stor og voldsom i væksten.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Sideskud – genvej til hurtig modne tomater

  Sædvanligvis anbefaler vi at nippe sideskud af, så hurtigt du ser dem,  hvis du ikke har planer om at bruge sideskuddene til noget. Vil du derimod skyde genvej til at få flere planter, som hurtigt blomstrer og giver tidlige tomater, så kan det være en ide at lade...

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 4

Dette er del 4 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 3 her.Det er ikke nogen let opgave at kontrollere den relative luftfugtighed i vores hobbydrivhuse. Selvom der ikke er nogen nemme løsninger, så tilbyder litteraturen flere tiltag, som...

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 1

Det er vores erfaring, at dyrkning af tomater under glas, eller andet beskyttet sted, stiller store krav til både temperatur i luften både dag og nat, i jorden, luftfugtigheden og luftcirkulation. Det er alle forhold er har stor indflydelse på plantesundhed, udbyttet...

Knibning af sideskud på tomatplanter

Hvis plantens væksttype er indeterminant, skal den knibes

Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 5

Dette er del 5 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 4 her.Sygdom i vores hobbydrivhus er formentlig noget vi alle oplever før eller siden, i løbet af en sæson. Der er mange faktorer der har indflydelse, og fremme af indeklimaet i...

Problemer i drivhuset

Fløjlsplet i drivhusetNår du dyrker tomater, så er det næsten sikkert at du før eller siden oplever problemer enten med skadedyr, bakterier, virus, næringsstofubalance eller svampesygdom.Jo mere du ved om problemet, jo bedre kan du forebygge og sætte ind, overfor...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt