Dette er del 5 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 4 her.
Siden 2022 har vi eksperimenteret med forskellige tiltag, som kan supplere de tiltag vi har erfaret har betydning for indeklimaet i vores drivhuse, og dermed også optimerer vækstvilkårene for vores planter og medvirke til en længere og bedre tomathøst.
Vores strategi er at holde planterne sunde og raske så langt hen på sæsonen som muligt, og udsætte det tidspunkt hvor der kommer sygdom, og forhåbenligt reducere omfanget af det.
Herunder kan du læse og se hvilke focuspunkter vi har arbejdet med.
For at følge effekten af vores indsats, har vi blandt andet anvendt forskellige sensorer som blandt andet måler og registrerer temperatur og relativ luftfugtighed døgnet rundt. Datamaterialet har givet os en bedre mulighed for at få konkret viden, som vi anvender til at justere vores tiltag, og måle effekten af dem, baseret på både vores registreringer og vores visuelle observationer.
Afdækning af jord
Afdækning af overfladen, kan skabe en barriere mellem planten og vækstmediet/jorden og er et tiltag der kan bidrage til at sænke luftfugtigheden. Afdækningen kan hjælpe med at holde fugten i jorden og reducere fordampningen.
Der er flere materialer på markedet, vi har valgt at bruge en kraftig ukrudtsdug, der kan bruges år efter år.
Man kan vælge andre typer af afdækning, også græs, halm og planter. Her må man vælge den løsning der er bedst egnet også i forhold til ens øvrige strategi i forhold til blandt andet skadedyrsbekæmpelse og indretning af drivhus.
Præcis vanding og drypvandingsanlæg
Udluftning døgnet rundt
I løbet af døgnet vil luftfugtigheden variere i drivhuset, og nogen gange være for lav og andre gange for høj, særligt hvis alle døre og vinduer holdes lukket. Det kan man til en hvis grad påvirke og ændre på, ved at sørge for at lufte jævnligt ud – og særligt på de tidspunkter af døgnet, hvor der er risiko for forøget luftfugtighed.
Andre metoder, vi har fundet er nyttige til at fremme udluftningen hele døgnet er:
Fjernelse af glas i drivhuset
Automatiske vinduer og tvangsåbning med automatiske vinduer
Udover at fjerne glas i endevæggen af drivhuset, har vi også monteret automatiske vinduer som åbner og lukker efter vejrforholdene. De har dog den ulempe, at de ofte lukker om aftenen og ikke er åbne tidligt om morgenen.
Det vil være en fordel, om vinduerne kunne åbne og lukke efter også mængden af luftfugtighed, men det kan vores ikke. Derfor holder vi dem tvangsåbne også om natten, for at øge mulighederne for at fugt kan slippe ud. Vi har anvendt rørskåle som vi har klippet i passende stykker. Rørskålene kan let adskilles på den lange side og sættes omkring vinduesrammen.
Luftcirkulation
Er der begrænset mulighed for udluftning, f.eks. fordi vinduerne er monteret med silikone og der er fravær af oplukkelige vinduer, så kan luftventilatorer være en mulighed
Ventilatorerne kan, afhængigt af hvor meget de kører, hjælpe med at
- der ikke opstår stillestående luftlommer
- fordele varme og luft i drivhuset mere hensigtsmæssigt
- sænke generel luftfugtighed
- bidrage til der ikke er fugtige overflader, ting eller planter
- sørge for passende temperatur omkring blade og blomster.
0 kommentarer