Vandtemperatur: Derfor måler og tempererer vi vandet

Hvis du vil øge trivslen hos dine tomatplanter og fremme væksten, så er der al mulig grund til at se nærmere på de faktorer som har en betydning for plantens vækst og optagelse af næringsstoffer.

En af de faktorer der har stor betydning, er den temperatur der er omkring rødderne.

Indtil for et par år siden år, brugte jeg vand direkte fra hanen når jeg skulle vande tomatplanterne. Jeg vidste godt, at tomatplanter trives bedst ved at have det lunt omkring rødderne,  men jeg havde desværre ikke skænket det en tanke, om det kolde vand jeg hældte i vandkanden fra hanen, kunne give dem et kuldechock, og have betydning for udvikling af rodnet og optagelse af næringsstoffer.

Det var først, da jeg i faglitteraturen læste specifikt om rødder og forskellige faktorers indvirkning på rodudvikling, at det gik op for mig, at det kunne have en betydning, og at koldt vand muligvis kunne hæmme udvikling, og lunkent vand, kunne fremme udvikling.

Når tomatplanterne står i jord, kan det være svært at se hvordan rødderne udvikler sig. Heldigvis har vi et gro-telt, hvor vi har mulighed for at følge med.

Planterne som du ser her, står ikke i jord, men rødderne holdes hele tiden fugtige af vanddamp, der ligger over 20 grader. Temperaturen i vandet er 23 grader. Det første foto er fra 19/4 og det sidste foto fra 1/6.  Jeg er vildt imponeret over at se, hvor stort rodnettet har vokset sig, på den korte tid, og hvor stor, fin planten er, med små blomsterknopper på.

Vi er jo fristet til at konkludere, at det har en betydning. Men er der noget om snakken? Har temperaturen betydning

Iflg. Benton Jones, så er den optimale temperaturen omkring tomatplantens rødder på mellem 20 – 30 grader. Forskning har vist, at planten har den højeste optagelse af vand og næringsstoffer, når temperaturen omkring rødderne er 20-30 grader.

Samtidig understreges det, at en temperatur under 20 grader, vil have en negativ påvirkning af planten og vil reducere væksten. Når jordtemperaturen falder, så reduceres plantes vandoptag betydeligt, og det samme gør optagelse af næringsstoffer.

Ved at tage temperaturen på vandet, og sikre at temperaturen ligger mellem 20-30 grader, så stimulerer det ikke alene vækst af rødderne, men fremmer også vandoptagelse og optagelse af næringsstoffer.

Som eksperiment, har vi igennem en hel sæson, kun vandet med vand, der havde en temperatur på min. 2o grader – fra forspiring, til udplantning og i samtlige drivhushuse og Root Pouch. Jeg  mener at kunne se en forskel, fra tidligere. Jeg er blevet  yderligere overbevist, efter jeg har set rodudviklingen på vores planter i vores grotelt. Vores erfaringer gør, at vi siden har fortsat med at vande med tempereret vand.

Uanset om du bruger hanevand eller regnvand til at vande med, så kan du med fordel hælde vand i din vandkande om aftenen og stille den i drivhuset, og lade solen varme vandet op. Det er vigtigt at overfladen ikke er for stor, for ikke at få forøget luftfugtigheden i drivhuset.

Når vi måler temperaturen, bruger vi en digital måler, men man kan også bruge et gammel stegetermometer eller noget andet. Hver eneste gang vi vander, måler vi temperaturen i vandkanden og sikrer os at vandet vi vander med, hverken er for lavt eller højt.

Opdataret 10. april 2024

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Materiale valg – rude/vinduer

Materiale valg - rude/vinduer Sædvanligvis består et stort areal af drivhuset, af ruder - det kan være små, der sættes sammen med clips, det kan være hele lange baner eller noget helt andet. Her skal du ofte beslutte dig, om du vil have glas, plastic, polycarbonat...

Kom godt igang med at dyrke dine egne tomater

Hvad enten du skal igang med at forspire tomater, eller allerede er igang, så tænker vi du har det ligesom os, at du gerne have succes og gerne spare tid og undgå “fælder” og unødige udfordringer. På bloggen hjælper vi dig igennem hele processen fra frø til høst. Vi...

Det kan du så og dyrke i august

August måned bringer et nyt kapitel i haven. Selvom sommeren langsomt går på hæld, er der stadig masser af muligheder for at så nye og spændende afgrøder i din have. I august er det stadig lunt, og med al den regn, vi har fået i juli, er der godt med fugt i jorden....
Capsicum pubescens |chilifrø|Køb dine chilifrø hos Tomatdatabasen.dk

Capsicum pubescens

Iflg. litteraturen bliver chilier inddelt i forskellige grupper. Hver gruppe har sine karakteristika, blandt andet størrelse, varme/styrke og farve på blomsterne. Herunder får du et hurtigt overblik over Capsicum pubescens. Klik på navnene  for at læse om de øvrige...
Tomatsorter med en syrlig smag

Tomater med syrlig smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en syrlig smag

Materiale valg – skelet til drivhus

Når du/i er kommet så langt, at i har en nogenlunde klar fornemmelse af, hvad drivhuset skal bruges til, af hvem, og hvordan det skal bruges året rundt, hvor synligt det må være i haven og hvilke installationer du ønsker der er , hvilken størrelse det skal være, så er...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt