Dyrkning af chilier – vores tip – del 2

 Pasning af kimplanter

Det er ved at være på høje tid, at forspire chilifrø, hvis du drømmer om at plukke egne friske chilier sidst på sommeren.

På vores web-shop, kan du på opdagelse mellem de mange skønne sorter. Du kan også vælge vores chili-frøpakke 1, hvor du får en pakke med forskellige chilier, der har milde – til mellem i styrke/varme – eller frøpakke 2, som er mellem-til stærke.

Vi bruger potter, bakker, termometer, LED-lys, jordforbedring; Vermiculite, Perlite.

Chilier og lysbehov

Når først frøene er spiret, har de brug for fortsat varme men også en del sol. Iflg. vores kilder, så har chili-planter brug for mellem 12-16 timers lys om dagen, mange synes at pege på 16 timers lys, 8 timers mørke, er det ideelle.
Så længe at der ikke kommer nok lys fra vinduerne er det en fordel at anvende vækstlys. Du kan evt. bruge timer, så du bruger lys på det tidspunkt af døgnet, hvor strømmen er billigst.
Du kan læse mere om Plantelys – hvad koster det – i denne artikel
Er dine spirer lange, ranglede og blege, er det tegn på at der mangler lys. Spirerne strækker sig i håb om at komme nærmere mod lyset.

Vanding af små chiliplanter

Chiliplanter har i starten af deres levetid en meget fin og spinkel plantestængel, som vi gerne vil passe på.
Det gør vi blandt andet ved at vande chilierne nedefra eller har dem stående i en selvvandingsdrivhus, hvor de selv kan suge vand op fra en plantemåtte. Da rodnettet er sparsomt, kan det i starten være alt rigeligt at bruge en forstøver og vand en smule, hvor planten er, så man undgår at hele vækstmediet er gennemvådt.
Chilier bryder sig ikke om at have det for fugtigt om rødderne, det kan føre til mistrivsel, og bidrage til vækststandsning.  En vækststandsning kan være svær at bryde, og det kræver varme dage og nætter.

 

Ompotning af chilier

Her hos os, prikler vi ikke chiliplanter, vi ompotter. Prikling af planter, er for os, når man planter flere frø sammen i samme beholder, og prikling er den proces, når man flytter hver kim plante til hver sin beholder, når de har fået lidt størrelse.

Når vi forspirer, er vi begyndt på kun at sætte et enkelt frø i potten. Det gør ompotningen nemt. Somme tider kommer vi flere frø i samme potte, specielt hvis sorten er længe om at spire, eller frøene er ældre. Hvis begge frø spirer, er det er først når planten er ompottet første gang, og vi kan se at den udvikler sig godt og robust, at vi enten flytter de andre til selvstændige potter, eller klipper dem væk.

Vær opmæksom på at du hverken er for sparsom eller generøs med vanding. Begge dele kan føre til at dine små spirer dratter om og dør.

I starten tager chilierne sig god tid og vokser slet ikke med samme eksplosive fart, som eksempelvis tomater. Det betyder at der kan gå meget længe, før de har behov for ompotning.
Især synes vi, vi oplever at de stærke sorter, vokser en smule langsommere end f.eks. de milde.   

 

Her hos os, venter vi med at ompotte til planterne har fået de første 2-4 sæt rigtige blade og/eller når rødderne stikker ud af bunden af potten. Afhængigt at sort og vækstforhold, kan det være 3-4 uger efter de er spiret frem.
Chilier er ikke særlige selskabelige. De er ikke voldsom begejstret for at dele plads med en anden, og trives faktisk bedst når de står alene i potten. Hvis man venter for længe med at give planten mere plads, kan røddernes vækst blive hæmmet.

Ompotning af chilier, er super nemt og enkelt – det kræver blot opmærksomhed, så ikke planterne bekadiges

Vi ompotter i jiffy-potter og med så-og priklejord der har sået ved stuevarme nogen dage, og iøvrigt er en smule gødet og let fugtig – den må ikke være gennemvåd og tung.. Jorden blander vi med vermiculite og perlite for at give planten bedre vækstbetingelser. Du kan læse om perlite og vermiculite her.

 Hvor dybt skal chili plantes sættes?

Vi får tit spørgsmål om tomater skal ompottes og plantes lige så dybt som tomater og om tomater sætter rødder på stænglen -som tomater.

I litteraturen om chilidyrkning, som vi har læst, står der intet om at chilier skal sættes dybt. Tværimod læser vi flere steder, at chilier i modsætning til tomatplaner, ikke får de samme fordele når de plantes dybt som tomater. Det som taler for at sætte dem dybt, er for at sikre at planten ikke vælter. Det kan dog forebygges f.eks. ved at give planten støtte, og sørge for at de under fremspiring og den første månedstid, er balance mellem varme og lys, så planterne istedet bliver mere robuste og kan stå selv. Ydermere tilrådes det at sætte chilier i samme dybde som de står i, da stænglen ikke bryder sig om fugt og kan rådne.  Videre står der, at det er vigtigt at holde bladene væk fra jorden, da jordkontakt kan give sygdom. For at undgå det, dækker vi jorden med vermiculite.

Potten skal være så dyb og bred, at plantes rodklump dækkes, og har god plads til at vokse. Når det er sagt, så skal der heller ikke være så meget plads, at jorden bliver for våd og kold ved vanding. Sommetider kan man se, at der på chilistænglen ligesom kommer små rødder. Iflg. litteraturen, så har de i modsætning til tomater, ringe betydning for udvikkling af chiliplanten og udvikles langsommere. Hvis planten sættes for dybt, man man risikere at stænglen rådner.
Også det taler for, at chiliplanter ikke skal sættes dybt.

Efter ompotning sætter vi planten lunt, og fugter jorden med en forstøver så plantens rødder får en god chance for at udvikle sig i de nye omgivelser. Den første lille uges tid, sættes de lidt væk fra vindueskarmen, hvor der godt kan blive temmelig varmt om dagen. Derefter kommer de i vindueskarmen, hvor de om dagen står lunt og solrigt.  Om aftenen står de i mørke og køligt – det er deres “natperiode”. I de tidlige morgentimer får de tilskudslys og står ved en temperatur på  omkring 20-21 grader, og senere på dagen når solen kommer på, får de både varme og lys udefra.

Antal ompotninger & størrelse af potte

Hvor tit skal der ompottes – kan man ikke bare ompotte til den blive potte med det samme?
Det er der mangle holdninger til. Hos os, ompotter vi mange gange, og det gør vi af flere årsager.
Vi dyrker rigtig mange planter hvert år, og skulle vi dyrke så mange sorter i store potter, ville vi simpelthen ikke kunne være i vores hus, for planter
.
Derudover mener vi, at det tjener planterne bedst at ompotte gradvidst. Årsagen er, at små planter med et lille rodnet ikke har brug for meget vand. Hvis vi satte dem i en stor potte som f.eks. er 2l eller 16 liter fra starten, så kræver det en del vand, at holde jorden fugtig – og meget mere end planten kan drikke. Et alt for fugtigt miljø kan derimod skabe grobund for vækst af uønskede ting. Derudover er det vores fornemmelse, at rødderne ligesom “farer vild” hvis potten er for stor for start af, og planten vokser ikke så godt og stabilt, som når ompotter ad flere gange.

Vi ompotter hvergang vi kan konstatere at rødderne har nået bunden af potten. Med jiffy-potter er det super let at se, og også ompotte, da hele planten blot flyttes over i ny beholder. 

Gødning af kim-planter

Gødning af kim-planter afhænger af det vækstmedie vi har forspiret i. Grodan og biobriketter indeholder ikke nogle næringsstoffer, og derfor begynder vi at gøde lige så snart at chiliplanterne har fået de to første blivende bladsæt. Ikke meget – men hvergang der vandes. Det sikre at planterne får en jævne tilførsel af næringsstoffer.
Når vi ompotter, og ompotter vi i så- og prikejord der er letgødet, hvorfor vi i de første uger efter ompotning ikke gøder yderligere. Afhængigt af væksten gøder vi efter et par uger, og frem til næste ompotning.
Mangler chiliplanterne næringsstoffer, kan de begynde at få gule eller krøllede blade.

 

Kilder:How to grow peppers. Texas A&M AgriLife Extension Service. (2020).

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Såkalender - Marts - Det kan du så og forspire i marts

Det kan du så og forspire i marts

Grøntsager og krydderurter du kan forspire eller så i martsUdover chili -/peberfrugt og tomater, er der mange andre skønne ting, du kan forspire eller så i løbet af marts. Måske du har lyst til at kunne høste egne krydderurter og grøntsager som du kan bruge i sommeren...

DTM – Hvad betyder forkortelsen?

Har du også undret dig over, hvad "sæson" eller betegnelsen DTM/Antal dage betyder, og hvad du kan bruge det til? Så får du svaret her. DTM er en forkortelse af Days to Maturity / dage til modning. Tallet er en cirka-angivelse af, hvor længe der går fra tomatplanten...
Vækstmedier |Grodan|Eazyplugs|Biobriketter|Tomatdatabasen.dk

Valg af dyrknings-/vækstmedier

Når du skal igang med at forspire, skal du ikke blot vælge hvilke sorter du skal have, men du skal også beslutte dig for, hvad dine frø skal spire og vokse i. Her er der meget at vælge imellem. Vi har efterhånden testet en hel del, og fundet ud af, hvad der fungerer...
Vælg tomatsorter efter voksested

Voksested

Når årets tomatsorter skal udvælges, er det en god ide at vælge sorter, som kan trives på det sted, hvor man tænker den skal dyrkes.  Nogen sorter trives bedst i drivhus, hvor andre sorter trives bedst på friland og en del sorter kan dyrkes begge steder. Dernæst, er...

Grodan cubes

Grodan cubes er et vækstmedie, som vi er blevet særdeles glade for at bruge. Vi har testet forskellige stenuldsprodukter et par år, og i 2022, testede vi de små Grodan cubes. Herunder kan du læse om de fordele og ulemper, som vi har erfaret. Længere nede, viser vi...

Undgå ærgelser – sæt focus på vækstbetingelser fra start

Når frøene er lagt til forspiring, eller sået, så er det tid til at overveje hvilke vækstbetingelser du kan give planterne. Det er mange faktorer der har indflydelse på, om du om et par uger står med lange ranglede planter, eller om dine små spirer har udviklet sig...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt