Multiflora og centiflora tomatsorter

af | mar 27, 2019 | Ordbog, Tomatsorter

Jeg er utrolig fascineret af multiflora tomattyperne, og hver eneste gang vi dyrker dem, bliver jeg svært imponeret af den overvældende mængde af små blomster og tomater, som kan sidde på en enkelt plante – for slet ikke at tale om på en enkelt tomatstængel.

Vi har dyrket flere forskelige multiflora tomatsorter, deriblandt flere sorter som giver små snack tomater som f.eks. Galinas Yellow, Estisk Gul og Barrys Crazy Cherry, Geranium Kiss, Rose Quartz Multiflora og  Zluta Kytice for blot at nævne nogle få.

Vi har dyrket dem både i drivhus og på friland hvor de gav rigtig godt.

Det er sorter,som vi erfaringsmæssigt mener, giver god mening at dyrke på friland, da de der kan få lov at brede sig.

Dog er det vores erfaring at de også har en tendens til at revne ved regnvejr, hvorfor det kan anbefales at placere dem på en måde, så de står lidt beskyttet for regn, f.eks. ved et halvtag eller lign.

En sort der ikke er lige så fyldig som de andre, er Michael Pollan, som vi dyrkede i drivhus sidste år, og var en af årets absolutte favoritter.

Der er så mange spændende såkaldte multiflora tomatsorter at vælge imellem, det er svært at vælge – dette års kandidater er  blandt andet : Chio Chio San, Ildi, Anna Herman, Gelbe Dattelwein og Lea Von Annemarie. Nogen er nye, andre har vi haft ført.

Der er langt flere på min ønskeseddel,som jeg endnu ikke har frø af blandt andet ; Britains Breakfast,Cerise Champagne, og Orange Centiflor

På Tomatdatabasen kan du læse mere om de enkelte sorter, og du kan gå på opdagelse på denne liste, hvor vi har samlet nogle af de mange multiflora tomatsorter. Har du lyst til selv at dyrke multiflora tomatsorter,  så kan du se vores udvalg på webshoppen her

Jeg har forsøgt at finde en præcis definition og beskrivelse af multiflora typen. Jeg var faktisk overbevist om, at når begrebet er så hyppigt anvendt, ville det være ganske nemt og hurtigt at finde en valid kilde, der beskrev og definerede begrebet.

Det viste sig at være sværere end antaget, og i min søgen stødte jeg på beslægtede begreber som inflorescence og  centiflor. Trods min ihærdige søgen, har jeg ikke fundet nogen kilder, jeg kan referere til. Ud fra hvad det var muligt at finde, så anvendes begreberne “multiflora” og “centiflora” til at beskrive nogle karakteristika på tomatplantes blomsterstand.

Når tomatplanter producerer kaskader af blomster/tomater fra en hovedgren eller mange hovedgrene, så er det blomsterstandens karakteristika, hvordan blomsterne er arrangeret, og hvordan de blomstrer der afgør hvilken betegnelse den har.

Multiflora synes at være en betegnelse for tomatsorter, som på en enkelt blomsterklase har et enormt stort antal tomater, uden at tallet er nærmere defineret. Centiflor, refereres flere steder til at betyde at sorten har hundrede tomater pr.klase.

Du kan læse mere om forskning på området – her

Har du kendskab til multiflorasorter – eller centiflora, så tip os endelig på mail eller kommentarfeltet

(Red. 6.3.2024)

The Dwarf Tomato Project

Vidste du at der er tomatsorter som ikke bliver så høje, og som ikke nødvendigvis behøver at få fjernet sideskud?

Fascination: Tomatplanter der udvikler sig anderledes

Fascination: Naturens uforudsigelighed At dyrke egne tomater er en berigende oplevelse, der kan byde på uventede og inspirerende øjeblikke. Selv de mest erfarne tomatdyrkere kan fra tid til anden blive overraskede og fascinerede, når deres tomatplanter udvikler sig på...

Tomater der hænger/visner selvom de vandes

Sommetider kan man opleve, at der er en eller flere tomatplanter, der hænger eller ligefrem visner, selvom de er blevet vandet eller det har regnet. Årsagerne kan være flere, herunder temperatur, utilstrækkeligt rodnet, for tidlig udplantning, dyrkningsforhold og...

Tomater og smag

Tomater smager da af - tomat... eller gør de? I takt med at udvalget af tomater er blevet større i de danske supermarkeder, og der er kommet flere og flere spændende tomatsorter på markedet, er der også kommet en større variation i, hvordan tomater smager. Smagen af...

Hvorfor er der så få tomater på mine planter

Tomatsæsonen i år er meget anderledes end tidligere år. Juni blev varm, lækker og solrig, og ligesom vi håbede, at det skulle vare ved, så skiftede vejret markant hurtigt, og juli har været ekstremt våd, kold og blæsende. Den går ifølge DMI over i historien som at...

Tomater der ikke modner

Jeg ved, hvor frustrerende det kan være at se tomatplanter trives, men tomaterne forbliver grønne og nægter at modne. Vi glæder os alle til at nyde vores hjemmedyrkede, saftige tomater, men nogle gange spiller vejrforhold og andre faktorer os et puds. 1️⃣...

Sådan høster og gemmer du frø af dine tomater

Tomatsæsonen er godt i gang, og hos os betyder det, at der er mange tomatsorter, der skal smages og bedømmes – og så skal der tages frø af de bedste tomatsorter, eller sorter, som vi ønsker at dyrke igen. Det er nemt og hyggeligt at klargøre tomatfrø og kræver ingen...

0 kommentarer

Indsend en kommentar