Perlite

Derfor bruger vi perlite

Det som perlite kan gøre, er at dræne jorden, så den ikke er for våd og samtidig gøre jorden mere luftig. Begge dele er vigtigt for at skabe et gunstigt vækstmiljø hvor plantens rødder kan udvikle sig optimalt, og nedsætte risikoen for at planterne drukner og dør.

Perlites styrke er at bidrage til en god og let jordstruktur, uden at tilføre gødning samt at perlite både har en lille sugende og en drænende effekt (dog ikke så sugende som vermiculite). Dvs. at perlite kan suge noget vand til sig, og afgive det igen – men det er den drænende effekt, der for os er det primære, samt den bedre iltning af jorden.

Vi bruger perlite, både når vi forspirer med så- og priklejord og når vi ompotter og udplante. Ved at iblande 35-40 % – ja nogle steder nævnes helt op til 50% Perlite i så- og priklejorden, så kan spiringsprocenten øges markant.

Du kan læse mere om forspiring og valg af såmedie her i vores tomatdyrknings årshjul

Uanset hvor god din så- og priklejord er, så kan en for tung, kold, våd, iltfattig eller tør jord hæmme væksten eller ligefrem forårsage rodhalsråd der dræbe planten, ligesom der kan dannes ugunstige stoffer i jorden, der kan dræbe planterne samt være grobund for bakterier, svampe og andre uønskede mikroorgansimer.

Det er med andre ord vigtigt at sørge for, at jorden er godt drænet, og er luftig så der lettere kan cirkulere både ilt og luft til rødderne

 

Hvad er Perlite

Perlite er et en vulkansk sten, som forekommer i naturen og som udvindes fra åbne miner rundt om i verden blandt andet i Tyrkiet og Grækenland, og er et produkt der på verdensplan har været anvendt i mere end 70 år. Det Perlite vi forhandler, er Europerl Perlite som er produceret i Danmark.
Perlite er små hvide korn, der ligner små flamingokugler, men bortset fra det har de to produkter intet med hinanden at gøre.

Produktet fremstilles ved hjælp af opvarmning ved en extrem høj temperatur, hvorved det bliver til et produkt der varierer i form, fra mindre korn/perler til fint sand. De små korn/perler er luftholdige, og et super let produkt. Både større som mindre korn, har lige god effekt.
Derudover er Perlite pH-neutral med en værdi på 7, og er ikke er tilsat gødning eller andre stoffer. Der er så vidt vides, ingen kendte sundhedsricisi forbundet med det.

Hvordan er holdbarheden af Perlite

Perlite er uorganisk, ubrændbart, nedbrydes ikke, og kan bruges igen og igen – og det kan uden problemer blive i jorden og anvendes til jordforbedring.

Perlite – reducerer vægten i dine potter & krukker

Perlite er utroligt let, og vejer ca. 1/20 del af jord. Iblandes perlite til jorden i dine krukker, reduceres vægten betragteligt. Det kan være en stor fordel, især hvis man har store krukker udendørs, man flytter rundt på.

Hvilke ulemper er der ved Perlite

En af Perlites største ulemper, er at den ikke holder vand særlig godt – den er rigtig god til at dræne og holde jorden på den tørre side. For at undgå udtørring kan der med fordel bruges fx Vermiculite, som er bedre til at holde på vand/fugt.

Du kan læse mere om Vermiculite her – og se vores vurdering af fordele af ulemper ved begge produkter i vores sammenligning.

Her kan du købe Perlite & Vermiculite.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Materiale valg – rude/vinduer

Materiale valg - rude/vinduer Sædvanligvis består et stort areal af drivhuset, af ruder - det kan være små, der sættes sammen med clips, det kan være hele lange baner eller noget helt andet. Her skal du ofte beslutte dig, om du vil have glas, plastic, polycarbonat...

Root Pouch – growbags: Vores erfaringer

Har du hørt om Root Pouch - growbags? I denne artikel, fortæller vi om vores erfaringer med Root Pouch, og giver svar på nogle af de mange spørgsmål vi har fået. Se vores udvalg af Root Pouch på shoppen Som du måske allerede ved, dyrker vi et stort antal tomat- og...
Test af vækstmedier |Tomatdatabasen.dk

Test: Sphagnumfri tomatdyrkning

Spaghnum og især plantesække og så- og priklejord hvor der anvendes sphagnum er ofte et område der er til diskussion, ikke mindst grundet den belastning udvinding siges at have på naturen. Spaghnum anvendes i stor grad i et væld af vækstmedier, og andre produkter,...
A

Guide til udplantning i drivhus – med ukrudtsdug

Vi har igennem en årrække gjort os en række erfaringer, og samtidigt løbende fået en større viden og forståelse for en række faktorer der har indvirkning på tomatplanternes udvikling, trivsel, sundhed og udbytte af høst. De forhold som vi altid har fokus på, før...

Højde/sokkel – fundament

Fundament og sokkel til drivhuset er ofte et punkt, som vi vil anbefale at der bruges tid på at overveje. Når vi synes det et et punkt der virkelig kalder på grundige overvejelser skyldes det vores egne oplevelser og erfaringer. I vores ene drivhus har vi ikke sokkel...
Vælg tomatsorter efter smag

Vælg tomatsorter efter smag

Tomater er en af de mest populære grøntsager i verden, og det er der god grund til. De kommer i en bred vifte af former, størrelser, farver og smag. Med så mange valgmuligheder, kan det være svært at beslutte, hvilke tomater der passer til dig. Forskellige sorter af...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt