Prikling af tomatplanter

I denne artikel får du en praktisk guide til prikling af tomatplanter, og alt hvad du har brug for at vide,  når du står med tomatfrø der er spiret. Du får også tips til valg af potte, vækstmedie, forskellige måder at prikle på -og hvor de nypriklede tomatplanter skal stå.

På bloggen kan du læse flere og andre artikler om blandt andet betydning af lys, temperatur, sørgemyg, gødning og temperering af vand.

 Hvad betyder det at prikle tomater  – og hvorfor er det vigtigt?

‘Prikling’ af tomater betyder at flytte tomatspirer fra spirebakke/potte til i sin egen potte. Det kan være en god ide, hvis man har forspirer flere frø i samme beholder og gerne vil have flere tomatplanter.

Når man prikler tomaterplanter når de er små, istedet for at vente til de er større, så er det fordi at rodnettet på planterne endnu er så sparsomt, at de ikke for alvor er vokset ind i hinandnen, og derved kan planterne let adskilles, uden at beskadige rodnettet. Venter man til senere, hvor rødderne er vokset sammen, så kan adskillelse føre til stagenet vækst og i værste tilfælde, plantedød.

Hvad er forskellen på at prikle og ompotte?

Når man ‘prikler’, så er det ofte fordi man har sået flere frø sammen som er spiret og er klar til næste fase, som sædvanligvis er at bliver flyttet over i hver sin potte.

Ompotning, er når planten er vokset ud af sin potte, og har brug for at blive flyttet over i en ny og større potte. Hver gang man gør det – ompotter man.

Nogen kan synes at prikling og ompotning er det samme og vi kommer også af og til at bruge ‘ompotning’ om begge. Men har man brug for at få adskilt begreberne, så kan man sige, at ‘prikling’ det er noget man gør med kim-planter, dvs. små tomatplanter der har udviklet de første to sæt blivende blade – og ompotning er flytning af tomatplanten til en større potte

Ompotning istedet for prikling

SKAL man prikle – kan man forspire tomater, uden at skulle prikle?

Når man prikler små spirede tomatplanter, så er det ikke altid at alle planterne overlever. Derfor er det en god ide, at forspire lidt flere planter end du reelt har brug for. Men kan man helt undgå at prikle, og dermed også undgå at de små kim-planter går til?

Ja, det er vores erfaring. Herunder får tip til to måder hvor du kan undgå at prikle og ompotte istedet. Den første metode kan du bruge, når du har forspiret mange flere frø, end du har brug for. Den anden metode, kan du anvende, når du alene forspirer 1-2 frø og anvender enten Eazy-plug, Biobriketter eller Minikap med så-og priklejord.

1. Når du står med et stor antal spirer der står tæt sammen

Når du har forspiret et stort antal tomatfrø, og du har flere end du skal bruge, så kan du vælge 

  • at fjerne de svageste spirer ved at klippe dem væk.  Hvis du ikke er så lun på ideen om at klippe, så kan du
  • flytte hele bundtet med spirer til nyt potte- som du forinden har puttet så-og prikle jord i, i bunden. Du sætter spirerne ned i og udvælger den eller de spirer, som du vil beholde, og bøjer de andre ned i potten. Herefter fylder du op med jord, så de planter du ikke vil beholde, dækkes af jord og de andre stikker op – så meget at stænglen skal være dækket, men uden at kim-bladene er dækket.

2. Når du dyrker i Eazy-plug, Biobriketter eller Minikap.

Når vi forspirer tomater i Eazy-plug, Biobriketter eller Minikap, anvender vi ikke prikling. Istedet flytter vi hele vækstmediet/pluggen- biobriketten over i en potte, med så-og priklejord i bunden. Det betyder at flytningen er mere skånsom for planten, da rødderne ikke forstyrres.

Det er muligt, da vi i Eazy-plugs og Minikap kun forspirer 1-2 frø pr. enhed – eller alle de planter vi skal bruge i biobriketter. Det eleminerer behovet for at adskille spirerne fra hinanden. Når planterne er vokset til, kan vi se hvilken plante der er den kraftigeste og stærkeste og fjerne den anden f.eks. ved at klippe den væk.

Forebyg skadedyr der kan ødelægger rødderne

Når man køber jord, eller får planter udefra, er der risiko for at du får sørgemyg med hjem. Sørgemyg er en lille sort flue, som svirrer rundt om planterne nede ved jorden. Sørgemyg lægger æg i jordens overflade, og sørgemyg kan på meget kort tid formere sig i et ekstremt antal. Sørgemyg skal undgås da de kan ødelægge dine planter og beskadige rødderne. For at gøre det vanskeligt for sørgemyg at lægge æg, kan man dække jordoverfladen. Vi har god succes med vermuculite. Du kan læse mere om sørgemyg her – og læse mere om vermiculite her.

Placering af tomatplanter efter prikling

Det er fristende at stille tomatplanterne i stuen, hvor du kan følge med i væksten. Men det er ikke det mest optimale sted at stå, og særlig ikke lige efter de blevet priklet.  Står de ved stuetemperatur, og tæt på et vindue hvor der kan blive meget varmt, så kræver planten meget vand for at kunne køle sig selv ned. Det kræver igen at planten har et stort og veludviklet rodnet, hvilket tomatplanter der netop er priklet, ikke har. Ved at stille dem køligt omkring 16-18 grader og lyst – men ikke i sol, de første dage, hjælper du planten med at overleve og reducere stress.

Hvornår skal tomatplanterne prikles?

Vi prikler tomaterne første gang, når planterne har fået de første 2 sæt takkede blade. Det er et godt tidspunkt, da planten har et tilpas rodnet til at kunne klare en ompotning, og samtidig er rodnettet ikke begyndt at vokse for meget ind i de andre planter, den står sammen med. Der er stor forskel på hvor hurtigt de enkelte planter vokser, og frø fra den samme sort kan også udvikle sig forskelligt. Du vil hurtigt se at nogen af dine spirer har vældig fart på og andre er lidt træge i det. Det kan derfor sagtens være at du ikke kan hverken ‘prikle’ eller ompotte alle dine spirer på én gang, men må tage det over nogle gange.

Hvor stor en potte skal man bruge til at prikle planterne over i?

De fleste som har prøvet at dyrke tomater selv, har erfaret at planterne vokser rigtig hurtigt og det kan være fristende at vælge en stor potte fra starten af, for at undgå en ekstra ompotning eller to – især hvis man har mange sorter. Men det er vores erfaring at tomaterne udvikler sig bedst, når de løbende får mere plads, da roddannelse derved hele tiden stimuleres. Derved får planten et godt stort kraftigt rodnet der bidrager til sunde stærke planter. Størrelsen på tomatplanten afgør hvilken type/form for potte, vi vælger. Typisk prikler vi planter over i Jiffy-potter, eller 7x7x8 potter.

Hvor dybt skal planten ned i jorden?

Gennem hele tomatplantens levetid, er rodnettet et af de hovedområder det er vigtigt at være opmærksom på. Det gælder både når de skal prikles og videre frem. Formålet med prikling er at give tomatplanten plads til at den kan udvikle et stærkt rodnet.  Det kræver lidt omhyggelighed og velvalgte metoder, for at sikre at planten kan overleve flytningen.

Når tomatplanterne blot har et par blivende bladsæt, har de ikke et så veludviklet rodnet. Det kan du hjælpe den med at få, både ved prikling og ved senere ompotning.
Tomatplanter er nemlig lette at få til at slå flere rødder, og det kan de gøre fra stænglen. Ved at sætte planten dybt i potten, helt ned til lige under de første kimblade, og dermed begrave det meste af stænglen, får planten mulighed for hurtigere at slå rødder og skabe større rodnet, på stænglen.

Et godt rodnet er vigtigt for at planten kan vokse hensigtsmæssigt,  potten skal passe til størrelse på planten, så den får en passende mængde jord. Sættes tomatplanten i for meget jord, så er er risiko for at planten kan komme til at stå for koldt og for vådt med rødderne, da den ikke kan nå at absorbere vand fra en stor potte og derved kan rådne, og endvidere vil jorden let blive for kompakt, hvilket ikke giver planterne optimale vækstbetingelser. Alt sammen faktorer der kan hæmme vækst eller føre til plantedød

Tomatplanter kan fra allerførste færd, udvikle sig helt forskelligt, også selvom de får samme betingelser, og er fra samme sort. Det betyder, at planterne kan have brug for forskellige måder at blive priklet på. Herunder deler vi vores tip, til forskellige måder og vores ‘tommelfingerregel’.

Forskellige måder at ompotte på, og vores “tommelfingerregel”

Vi benytter forskellige måde at ompotte på, afhængigt af hvor høj/stor planten er, og hvor udviklet rodnettet er. Herunder får du vores tip til

  1. SMÅ planter med SVAGT udviklet rodnet
  2. HØJE/LANGE planter med SVAGT udviklet rodnet – og
  3. ALLE planter med GODT udviklet rodnet

For dem alle gælder det, at vi bruger så- og priklejord, tilsat perlite. Husk på, at jorden skal fungere som ‘anker’ for planten, dvs. hjælpe den med at stå fast og derudover er det vigtigt at der er tilstrækkelig med ilt i potten/jorden og en god fugtbalance. Ved at iblande en stor del perlite i jorden, så bidrager det netop til at skabe nogle rigtige gode vækstforhold der fremmer en god plantevækst.
Efter prikling, dækker vi jordoverfladen med et godt lag vermiculite for dels at holde på fugten, men også for at minimere risikoen for problem med sorte fluer

SMÅ planter – med SVAGT udviklet rodnet

Er det en lille plante, med et svagt udviklet rodnet vælger vi en lav og lille firkantet potte, som ca. er 1 tommelfinger bredde større end planten, på hver side. Potten fyldes med jord, og med en lille ske laver vi et passende hul i jorden. Herefter fiskes planten op fra spirebakken – også med en ske, for at skåne rødderne og medtage lidt af den omgivende jord. Potten bankes let, så jorden kan fordele sig omkring rødderne, og der fyldes op med jord.

For at hjælpe planterne til at få de bedste vækstbetingelser, prikler vi dem ofte flere sammen i en potte, men et godt stykke fra hinanden f.eks. i hvert sit hjørne. Når planterne står flere sammen i potten, så er der flere rødder der kan optage vand. Det reducerer muligheden for at rødderne bliver overvandet og rådner. Da rødderne nu er ganske små og ikke selv kan finde vand, så sørger vi for at tilføre dem en smule ved stilken tæt på rødderne. Det er kun mens de er små, at vi vander ovenfra – ligeså snart de er etableret og har et fornuftigt rodnet, ændrer vi vandingsmetode. Når planterne efter noget tid, har udviklet sig til små stærke planter, kan du flytte dem enkeltvis igen- uden at beskadige rødderne.

HØJE/LANGE planter – med SVAGT udviklet rodnet

Er dine tomatplanter blevet høje og ranglede, så er det ofte som følge af de har stået uhensigtsmæssigt, enten for varmt, for mørkt eller i skygge af andre planten – eller kombination af de nævnte faktorer. Lange ranglede spirer kan fører til svag udvikling og udfordringer senere med væksten. Men sommetider kan man godt nå at vende udviklingen, og få sunde kraftige planter. Inden du prikler, er det en god ide at overveje, om du har mulighed for at optimere vækstforholdene og starte forfra med at forspire nye planter, eller du vil give planterne en chance. Hvis du vælger at give planten en chance for at udvikle sig, så er der ofte brug for lidt forsigtighed og fingersnilde, da det ofte også er planter som er skrøbelige med et svagt udviklet rodnet.

Her får du tip til hvordan du kan redde dine lange tomatspirer – en metode vi selv har brugt med succes.
I bunden af Jiffy-potten eller 7x7x8 potten, kommer vi lidt så-og priklejord. Til den næste del, kræver det opmærksomhed, for her kan det være en god ide, at se om du forsigtigt kan placere planten i bunden, og lede den bløde stængel rundt i kanten, så kun den øverste del, hvor kimbladene sidder, er oppe i toppen af potten. Fyld potten op med så- og prikle jord og bank let på potten undervejs, så jorden kan fordele sig.  Sørg endelig for, at kimbladene ikke er dækket. Til sidst, er det en god ide, at dække overfladen med f.eks. vermiculite. Når du flytter planten fra forspiring/spirebakken, kan du med fordel bruge en lille teske, eller vores så-og prikleske, til at tage planten forsigtigt op. Sørg for at du får lidt af den omgivende jord med. .

ALLE planter – med GODT udviklet rodnet

Nogle gange, så kan det være at en eller flere planter pludselig er vokset meget hurtigt, og du ikke har nået at prikle. Ser du at plantens rødder stikker ud af potten, og det ser ud til at planten har fået et godt rodnet, så er det tid til at give den mere plads. Her kan du – afhængigt af plantens størrelse, vælge at potte den om i en Jiffy eller 7x7x8 potte, og så plante den om igen efter kort tid, når den er kommet i vækst. Fordelen med at bruge Jiffy-potten er, at du kan sætte hele potten over i en større potte, når det er tid til at planten skal have mere plads.  Hvis du dyrker flere planter af samme sort, kan du anvende samme metode som nævnt tidligere med de små kim-planter med sparsom rodnet – nemlig at plante dem i samme potte. Fordelen er den samme som tidligere, nemlig at det er pladsbesparende og det fremmer optagelse af væske, da der er flere planter om det. Vælger du den metode, gælder det samme, vælg en potte der ikke er for stor, og fordel planterne jævnt så der er god afstand mellem dem. Om det er den ene eller anden metode du vælger, afhænger helt af hvor godt udviklet rodnettet er, og hvor stor potten er. Vær varsom med at vælge en alt for stor potte. Det er vores erfaring, at det giver de stærkeste planter, ved løbende at skifte potte, fremfor at ville spare en ompotning og sætte dem i en alt for stor potte. Vælger du at sætte flere planter sammen i en potte, skal du holde øje med deres vækst og ompotte lige så snart du observerer at der er rødder i bunden af potten.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Tomatsorter der er velegnet til at dyrke i drivhus

Drivhus tomatsorter

Har du drivhus, har du mulighed for at dyrke en lang række forskellige tomatsorter, også tomatsorter som er ganske varmekrævende, eller har brug for en lang dyrkningssæson og længere end den kan være på friland. I et drivhus er det vigtigt, at der er god...

Testdyrkning – også før udplantning

Derfor tester vi jord og plantesække – før vi planter ud Hos Tomatdatabasen.dk arbejder vi med passion for dyrkning – og med respekt for de mange faktorer, der kan påvirke planternes trivsel. I de seneste år har flere tomatdyrkere oplevet, at deres planter gik til...

Marts –  sidste udkald for at forspire chilier

Selvom marts i høj grad er præget af forspring af tomater, så er det ved at være på høje tid at få de sidste chili/peberfrugtsorter i gang. Vores erfaring er, at man godt kan nå at forspire chilier i marts, men ikke ret meget senere, hvis man skal nå at få en...
Capsicum frutescens |chilifrø|Køb dine chilifrø hos Tomatdatabasen.dk

Capsicum frutescens

Iflg. litteraturen bliver chilier inddelt i forskellige grupper. Hver gruppe har sine karakteristika, blandt andet størrelse, varme/styrke og farve på blomsterne. Herunder får du et hurtigt overblik over Capsicum frutescens. Klik på navnene  for at læse om de øvrige...
Tomatsorter med en balanceret smag

Tomater med balanceret smag

Klik her - eller på fotoet, for at få en oversigt over alle vores tomatsorter med en balanceret smag
Lave planter til friland - find tomatsorter hos |Tomatdatabasen.dk

Lave tomatsorter – til friland

Hver eneste år dyrker vi et stort antal tomatsorter på friland. Nogen af dem er sorter som ikke bliver så høje, men istedet mere fyldige. Vi har tidligere dyrket i potter, direkte i plantesække, men er gået over til kun at dyrke i Root Pouch. Du kan læse mere om Root...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Kom godt i gang med mikrogrønt