Testdyrkning – også før udplantning

Derfor tester vi jord og plantesække – før vi planter ud

Hos Tomatdatabasen.dk arbejder vi med passion for dyrkning – og med respekt for de mange faktorer, der kan påvirke planternes trivsel. I de seneste år har flere tomatdyrkere oplevet, at deres planter gik til kort tid efter udplantning. Årsagen kan være sygdom, kulde, utilstrækkeligt rodnet, uhensigtsmæssigt vækstmedie – men det kan også skyldes problemer med jorden.

Når næringsdeklarationen ikke stemmer

Vores erfaring har vist, at det ikke altid er nok at læse varedeklarationen på plantesækkene. Vi har flere gange oplevet, at pH-angivelsen på plantesækken hverken stemte overens med producentens oplysninger eller vores egne målinger.

Selvfølgelig kan det være enkeltstående tilfælde – men vi tør ikke løbe risikoen. Derfor foretager vi altid pH-måling, både i nye jordprodukter og i vores egen havejord med jordforbedring samt i drivhuset, før vi planter ud. Det er enkelt og forholdsvis hurtigt – og en lille indsats i forhold til risikoen for at miste planter eller planterne får misvækst.

Første skridt: pH-måling

Vi starter altid med at måle pH-værdien i den jord, vi skal bruge,  både før og efter vi har jordforbedret med fx kompost/bokashi. Det gør vi for at:

  • sikre, at jordens surhedsgrad ikke ligger uden for det område, planterne trives i 🌱

  • undgå at en for lav eller for høj pH-værdi slører tegn på eventuelle skadelige stoffer i testdyrkningen

Vi måler også pH-værdien i kompost og ny jord, så vi har en idé om, hvordan de påvirker den samlede blanding.

Andet skridt: testdyrkning med planter og bønner

Når vi har målt pH-værdien, planter vi dubletter af udvalgte planter i jorden, vi ønsker at bruge. Vi følger dem nøje i 2-3 døgn. Samtidig dyrker vi bønner i jordprøver fra forskellige steder i haven og drivhuset – bønner siges nemlig at reagerer hurtigt, hvis der er pesticidrester i jorden.

Vi noterer dagligt og tager billeder. Hvis planterne viser tegn på misvækst, krøllede blade eller usædvanlig farve, ved vi, at der er grund til bekymring – og vi planter ikke ud.

Testen er ikke en garanti, men den giver os et vigtigt fingerpeg om jordens tilstand. Ofte opstår skader fra pesticider allerede inden for 24-48 timer.

Nyt i år (2025): test med havekarse 

I år har vi valgt også at teste med havekarse. Vi har læst at dyrkning af karse kan anvendes som en hurtig og nem indikator for lav pH eller problematisk jord. Karse spirer hurtigt, og det er en billig og visuel metode.

Vi er dog stadig i tvivl om metodens præcision:

  • Nogle kilder angiver, at karse er tolerant over for varierende pH

  • Andre påstår, at den kun trives i et snævert pH-område

Vi fortsætter derfor med egne forsøg og vil løbende opdatere denne artikel med vores erfaringer.

Problemer med pesticider i gødning – stadig en udfordring

De seneste sæsoner har mange tomatentusiaster mistet planter på grund af pesticidrester i gødning – selv i produkter mærket som økologiske eller velegnede til økologisk dyrkning. Pressen har flere gange dækket problematikken, men som forbruger er det svært at vide præcis, hvad produkterne indeholder.

Derfor anbefaler vi altid at lave en testdyrkning, hvis du:

  • anvender ny jord eller gødning for første gang

  • tidligere har oplevet problemer

  • dyrker planter, der er særligt følsomme – som tomater og bønner

 

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Materiale valg – skelet til drivhus

Når du/i er kommet så langt, at i har en nogenlunde klar fornemmelse af, hvad drivhuset skal bruges til, af hvem, og hvordan det skal bruges året rundt, hvor synligt det må være i haven og hvilke installationer du ønsker der er , hvilken størrelse det skal være, så er...
Vælg tomatsorter efter smag

Vælg tomatsorter efter smag

Tomater er en af de mest populære grøntsager i verden, og det er der god grund til. De kommer i en bred vifte af former, størrelser, farver og smag. Med så mange valgmuligheder, kan det være svært at beslutte, hvilke tomater der passer til dig. Forskellige sorter af...

Dyrkning af Chili med Kratky Metoden

Vi har i flere år eksperimenteret med hydroponisk dyrkning af tomater og chilier. Ved en tilfældighed stødte vi på Kratky metoden, som er en  anderledes måde at dyrke både chilier og tomater på, og som så ud til at kunne imødekomme nogle af de udfordringer vi har haft...

DTM – Hvad betyder forkortelsen?

Har du også undret dig over, hvad "sæson" eller betegnelsen DTM/Antal dage betyder, og hvad du kan bruge det til? Så får du svaret her. DTM er en forkortelse af Days to Maturity / dage til modning. Tallet er en cirka-angivelse af, hvor længe der går fra tomatplanten...

Marts –  sidste udkald for at forspire chilier

Selvom marts i høj grad er præget af forspring af tomater, så er det ved at være på høje tid at få de sidste chili/peberfrugtsorter i gang. Vores erfaring er, at man godt kan nå at forspire chilier i marts, men ikke ret meget senere, hvis man skal nå at få en...
Få hjælp til udvælgelse af tomatsorter

Er du ny tomatdyrker?

Det kan være ret overvældende og uoverskueligt, at finde ud af, hvilke sorter man skal dyrke,  især hvis man skal i gang med at dyrke tomater for første gang, Det er faktisk slet ikke nogen let opgave. at vælge tomatsorter. Vælg tomatsorter efter voksestedDu kan...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Kom godt i gang med mikrogrønt