Nyhedsbrev maj – juni

af | maj 18, 2023 | Nyhedsbrev

Kære med-tomatentusiast!

Det kan du så i maj i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk
Det kan du så i juni i vindueskarm og på friland |Tomatdb.dk

Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med – og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev.

Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og IG beskeder. Tusinde tak for det!

En del forsinket får du her det seneste nyhedsbrev. Måske du har bemærket at vi har været lidt stille, i en del uger, både på bloggen, Facebook, Instagram- og med at udsende nyhedsbrevet. Trods gode  intentioner og planlægning, så sker der sommetider noget uventet, som vi ikke er herre over og som ikke kan styres, eller tager hensyn. Det har været en meget udfordrende april og start på maj. 

Vi er så småt ved at lande på fødderne igen, og begynder at få energi og overskud tilbage. Vi forventer at vender tilbage til både  bloggen, IG og FB her i denne forlængede weekend, og har valgt at starte med at udsende nyhedsbrev og opdatere Tomatdatabasen.dk – det kan du læse mere om nedenfor. Tak fordi du stadig følger med og er tålmodig.

Find dig bare en kop kaffe, eller kop the og sæt dig behageligt, for igen har vi en masse vi gerne vil dele med dig.

Vi har glædet os til at sende nyhedsbrevet ud, som vi denne gang har valgt bliver et maj/juni nyhedsbrev. Og netop derfor er det nok på sin plads at advare om, at nyhedsbrevet denne gang er meget langt.

Vi  håber vi kan inspirere dig og bidrage til at du får endnu mere succes med din tomatdyrkning.

Det du blandt andet læse om denne gang er

  • Opdatering af Tomatdatabasen.dk
  • Maj – tid til ompotning – derfor udplanter vi ikke
  • Udplantning af tomater på friland og drivhus
  • Rabatkode til dig som læser af nyhedsbrevet

 

Rigtig god læselyst!

Lars og Tina

Tomatdatabasen.dk 

Opdatering af Tomatdatabasen.dk

Vi får rigtig mange mails og beskeder med ønsker om oprettelse af sorter til Tomatdatabasen.dk. Det er vi rigtig glade for, og ser det som udtryk for at i er glade for den. Derfor har vi også i den sidste tid haft fokus at forsøge at imødekomme så mange ønsker som muligt.

Den sidste tid er der kommet mere end 200 nye sortsnavne på Tomatdatabasen.dk, og vi har samtidig gjort os umage med at finde mange og fyldestgørende beskrivelser på dem. De og øvrige sorter vil løbende blive opdateret. Derudover har vi opdateret oplysninger på endnu flere og i alt har vi i denne omgang tilføjet eller redigeret mere end 500 sorter. 

Listen til næste opdatering er pt. på yderligere 200 sorter.

Har du sorter du dyrker, som ikke er på Tomatdatabasen.dk allerede, så send dem gerne til os. De sorter vi modtager ønsker på, bliver prioriteret før andre.

Som altid ønsker vi os også flere foto. Det er vores håb, at du som læser med, og bruger Tomatdatabasen.dk, har lyst til at hjælpe os med at gøre Tomatdatabasen.dk endnu bedre og sende os nogle fine fotos af alle de tomatsorter du dyrker.

Maj – tid til ompotning, derfor planter vi ikke ud – endnu

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Når  maj viser sig så skøn, lun og solrig, giver det ekstra energi. Jorden i det øverste lag, er ved at været tilpas til at der kan sås og forspires endnu flere skønne grøntsager. Her i maj er det blandt andet agurker, rødbeder, og gulerødder der kan forspires og sås. For en uge siden forspirede vi blandt andet radisser, bønner og denne snack agurk (nyhed på webshoppen), som kan dyrkes i en potte og giver skønne snack agurker.

Her får du en oversigt over  hvad du kan så og forspire i maj og juni.

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

 Vi har taget hul på et par fridage og en lang weekend er i vente. Noget af vores forlængede weekend, står desværre ikke på udplantning, men ompotning af alle vores planter. En stor del af  tomaterne og chiliplanterne har blomster og frugter, og står nu allerede i 4 liter potter eller Root Pouch. Har du forspiret i marts, er du måske i samme situation som os, og står med en masse planter som efterhånden er store og trænger til udplantning.  Med det flotte sommerlige vejr som vi har haft et pænt stykke tid, og også har udsigt til her i Kristi Himmelfartsdagene, er det fristende at plante ud.

Men hvorfor ompotter vi, i stedet for at udplante i drivhus? Vejret er jo flot og rigtig mange skriver at de har plantet ud for længst, eller her til mors dag eller planlægger det her til weekenden – hvorfor vente? Ja, faktisk kan valget være ganske svært. Planterne fylder op indenfor, de er tunge og besværlige at flytte frem og tilbage, og det kan være rigtig svært at give dem de bedste vækstbetingelser, når de fortsat står inde. Omvendt er tidspunktet vejrmæssigt, i vores optik, heller ikke optimalt. What to do? Vi kan sagtens forstå at mange vælger at plante ud, havde vi ikke de forhold vi har, gjorde vi det måske også. 

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Men vi holder ud og venter stadig, fordi temperaturen i vores drivhus slet ikke er på et passende niveau. Det gælder både jordtemperaturen – dvs. temperaturen i rodzonen og lufttemperaturen. Derudover er det vores erfaring, at der hvert år at de flotte solrige og lune dage, ofte også betyder at vi har meget kølige nætter. Som vi læser prognosen fra DMI er det også tilfældet i år. I den forgangne uge, har nattemperaturen i vores drivhus været under 6 grader, og de kommende dage ser det i vores område ud til, at nattetemperaturen kan komme  ned på 3-4 grader. Det er iflg. faglitteraturen for koldt både for tomater og chilier.

Efter vi har lært om betydningen af jord-rodzone og lufttemperaturen for plantesundhed og den mængde tomater vi kan høste, og testet teorien af over flere år, blandt andet ved at rykke på tidspunktet for udplantning, har vi erfaret at det ikke blot er teori, men at det rent faktisk har indflydelse og gør en enorm positiv forskel at vente. Blandt andet har det betydning for bestøvning af blomsterne. Så selvom det er lækkert vejr udenfor,  så venter vi lidt endnu.  Du kan læse mere om betydningen af rodzonetemperatur og lufttemperatur her.

Men hvor længe venter vi?

 

Data fra vores målestation

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

I sidste nyhedsbrev fortalte at jordtemperaturen i vores drivhus, var en 9-10 grader, som vi tildels målte med et jordtermometer som er sat ned i rodzonedybde. Derudover monitorerer vi temperaturen i drivhuset, med en speciel målerstation som Lars har sat op. Den måler temperaturen flere forskellige steder i drivhuset, i jorden og i den dybde, som vi tænker at udplante i. Hvad angår jordtemperaturen i rodzone niveau, så ligger temperaturen på 12-13 grader, døgnet rundt og stiger kun langsomt. Udover jordtemperatur spiller også lufttemperatur døgnet rundt, en vigtig rolle for tidspunktet for udplantning. Det gælder faktisk uanset om det er i drivhus eller på friland. Vi kunne sagtens varme jorden op med plast, hvilket vi har erfaret kan øge rodzonetemmperaturen med optil 5-6 grader, men sålænge lufttemperaturen om natten er så lav, gør det ikke den store forskel i forhold til udplantning.

Iflg. vores målinger, ligger temperaturen i vores drivhus under 18 grader i mere end 12 timer i døgnet. Igår f.eks. der lå temperaturen under 18 grader fra kl. 14.50 om eftermiddagen til kl. 9 her til morgen.  Det er samme mønster som vi har set de sidste mange dage, tidspunktet har varieret lidt, men typisk har det været fra 18-20 og  ca. 12-15 timer frem. Her til morgen var temperaturen nede på  5,5 grader.

Ompotning og afklimatisering af planterne – frem til udplantning

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Opsummeret, så venter vi på at rodzonetemperaturen skal op på ca. 20 grader og at lufttemperaturen ikke ryger under 16-18 grader, som det laveste, på noget tidspunkt af døgnet. Selvom det har været nogle flotte uger vi har haft, så er vi altså ikke helt der endnu, temperaturmæssigt. Derudover er vores planter ikke fuldt afklimatiseret endnu. Afklimatiseringen fortsætter, helt frem til udplantning, så planterne er mere rustet til at modstå de temperatursvingninger der kan forekomme. Det er en proces som sker gradvist, for at tilvænne tomaterne.

Der kan med andre ord nemt går et par uger eller tre, før både luft- og jord/rodzone temperatur er høj nok, til at vi kan plante ud. Tre uger er simpelthen for lang tid for tomaterne at blive stående i deres potter, da rødderne igen er begyndt at blive synlige i bunden. 

For at give planterne de bedste vækstbetingelser og mulighed for at udvikle sig endnu større, og med et endnu mere solidt rodnet, og uden at de begynder at sno uhensigtmæssigt rundt i potten, har de brug for en større potte. Vores erfaring er, at det nok ikke er den sidste ompotning. Her fra midt maj, er det ofte hver ca. 10 dag. 

Hvis forholdene viser sig gunstige før 1. juni eller første uge i juni, som vi forventer er det tidspunkt som er varmt nok, er der ingen skade sket, så kan jeg blot plante ud. Hvis vejret bliver ustadigt, og det trækker ud mht. udplantning – ja, så gør det ikke spor, for planterne kan sagtens tåle at vente, så længe de ompottes og har plads i deres nye potter.  Jeg behøver med andre ord, ikke at bekymre mig om vejret. Og planterne – ja, de stortrives imens, udviklet et godt rodnet, blomstrer og flere er også på vej med tomater.  Det er med andre ord intet at tabe ved at vente. Derimod får vi en ekstra bonus, i form af  en times ekstra motion morgen og aften, når planterne skal ud i drivhuset og tilbage i udestuen.

Ompotning – god mulighed for at give planterne et eftersyn

Selvom ompotning kan være ganske tidskrævende, så kan vi kun anbefale at potte om – også med få uger til udplantning. Vi synes det er en god anledning til at få kigget grundigt på hver enkelt plante, og give den et lille eftersyn. Uanset om du har få eller mange planter, så kan vi stærkt anbefale dig, at tage nogle noter undervejs, og skrive et par ord om, hvordan planten udvikler sig, hvordan rodnettet så ud, farve, om planten har de karakteristika den evt. skal have f.eks. bladform, bladfarve eller vækstform. Om du bruger notesblok eller indtaster det i Tomatdatabasen.dk, betyder knap så meget, bare det fungerer for dig, og du får det gjort.

Tip til noter – brug diktafon eller tale-til-tekst program

At skrive noter, mens man ompotter kan hurtigt blive en lidt besværlig affære. Sidste år begyndte jeg at indtale noter på min mobil via diktafon-appen, når jeg gik min runde ude i drivhuset og på friland. Samme fremgangsmåde bruger jeg i år. Når jeg ompotter, har jeg mobilen liggende ved siden af, og optager mine noter som en lydfil.  Når der er tid om aftenen eller i weekenden, sætter jeg mig med en god kop kaffe, afspiller lyd-filen og indtaster det i Tomatdatabasen.dk. En anden mulighed er, at bruge et tale til tekst program, som skriver det du siger.  Der er flere gratis programmer blandt andet Speechtexter, som dog kræver lidt øvelse at bruge. Fordelen er, at du ikke selv behøver at skrive ind, men i stedet blot kan kopiere teksten ind som kommentar eller logbogsnote, på din liste på Tomatdatabasen.dk. Smart, ikke! 

Udplantning af tomater på friland og i drivhus

Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

Selvom vi har dyrket tomater i mange år, lærer vi noget nyt hele tiden, og ændre lidt på den måde vi gør. Det gælder også i år, hvor vi har flere småprojekter i støbeskeen, blandt andet tester vi vores nye målerstation, som giver os en masse spændende og brugbar data om klimaet i drivhuset. Derudover har vi planer om at opsætte soldrevne luftventilatorer i drivhuset og så skal vi dyrke endnu mere i Root Pouch – både krydderurter & grøntsager.

Selvom det her hos os, endnu ikke er tid til at udplante hverken i drivhus eller på friland, så kan det være forholdene er anderledes  hos dig, eller at du af andre årsager har brug for at plante ud.

Herunder finder du link til udvalgte artikler på bloggen som omhandler udplantning både på friland, drivhus, krukke og hængeampel, som du måske kan finde inspiration i, hvis du skal bruge fridagene og weekenden på at plante ud.

Har du glæde af Tomatdatabasen.dk og vores artikler, håber vi du vil anbefale os til andre og måske skrive et par ord på Google anmeldelse. Du skriver blot Tomatdatabasen i søgefeltet – så kommer der en rubik op i højre side, du kan benytte.

På forhånd tak, fra Lars & jeg.

 

Tilvænning /afhærdning af tomatplanter før udplantning


Sådan har du styr på dine planter hele sæsonen


Temperatur


Bestøvning

Jord & pH-værdi

     

    Opbinding og støtte til tomater

    Udplantning i potter / Root Pouch / Sorte spande / Kapilærkasser / plantesæk

    Hængeampel

    Udplantning og dyrkning af tomater i hængeampel

    Gødning

    Vand & vanding

    Skadedyr – Nyttedyr

    Udplantning i drivhus

    Dyrkning af tomater på friland – høje/indeterminante sorter

     

     

    Nyhedsbrev rabatkode

    Også i dette nyhedsbrev har vi en særlig rabatkode til dig.

    Da det er ved at nærme sig udplantningstid, har vi fundet flere produkter frem, som er særlige relevante netop nu.

    Ukrudtsdug
    Du får som modtager af nyhedsbrevet denne gang rabat på ukrudtsdug, som efter vores mening, er helt uundværlig både i drivhus og på friland, både i forhold til at holde ukrudt væk, men bidrager også til at holde på fugten i jorden og meget vigtigt – holde bladene fri og væk af jord og dermed forebygge jordbåren sygdom.

    Tokin-støttepinde
    Derudover får du rabat på tokinpinde til støtte til dine planter. De er super velegnet både til støtte til tomat- og chilieplanter, men også mange andre grøntsager f.eks. til at lave støtte til ærter, bønner og meget andet. 

    Root Pouch
    Det er ingen hemmelighed at Lars og jeg er virkelig begejstret for Root Pouch, og dyrker både dahliaer, agaphantus, krydderurter, tomater, chilier og tomater i Root Pouch. Vores planter får meget stort og veludviklet rodnet og vi får ekstremt mange tomater. Alle de planter, som ikke bliver dyrket direkte i jorden, bliver dyrket i Root Pouch her hos os. Også Root Pouch kan du købe med rabat.

    I Kristi Himmelfarts dagene, ja faktisk til og med på mandag,  får du 10% på alle tre produkter, eller så længe laver haves. Husk at skrive “nyhedsbrevmaj” i rabatkode feltet, når du kommer til kassen.

    Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
    Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk
    Tomatsorter med succes - Tomatdatabasens favoritter |Tomatdatabasen.dk

    SE OGSÅ DISSE INDLÆG

    Nyhedsbrev Februar 2023 – uge 8

    Nyheder på webshoppen & rabatkoder KUN i nyhedsbrevet Fødselsdagsfejringen fortsætter  Vi er ved at tage hul på sidste del af februar, og lige om lidt er det forår igen! I skoven og i haven er træer og buske så småt begyndt at få skud og nye blade og blomster er...

    Nyhedsbrev februar 2023

    Ny webshop - og gode tilbud, og rabatkoder fra os - til dig! Så er vi klar igen med lidt nyt fra Tomatdatabasen.dk  De sidste mange uger har været ganske travle. Men nu er vi parate til at løfte sløret for, hvad vi har puslet med. Det har været et stort ønske fra Lars...

    Nyhedsbrev – maj 2024

    Kære med-tomatentusiast! Velkommen tilbage til dig som plejer at læse med - og dig, som er ny modtager af vores nyhedsbrev. Det betyder rigtig meget for os, at du har lyst til at læse med, og vi er så glade for den respons vi løbende modtager, både på mail, sms, FB og...

    Nyhedsbrev juli

     Så blev det juli, og hvor har vi glædet os! Juni har på alle måder være ekstrem travl, både på webshoppen og med tomatdyrkningen.  Vi har haft super lækkert og flot junivejr, som vi virkelig har nydt. Men fra et tomatdyrkningsperspektiv, har det været langt fra...
    Nyhedsbrev marts uge 10 2023 | Tilmeld dig vores nyhedsbrev på Tomatdatabasen.dk

    Nyhedsbrev uge 10 – Marts 2023

    Årets tomatsæson er officielt igang  Tiden flyver afsted! Selvom der ligger sne udenfor, og der er lidt tilbagefald i foråret - er årets tomatsæson officielt i gang her hos os. Faktisk gør det mig ikke spor, at kong Vinter holder lidt fast. Kigger vi på DMI's prognose...

    Nyhedsbrev august 2023

    🍅🌻 Velkommen tilbage til dig, der følger os trofast, og dig, der er ny læser! 🌟 For nogle uger siden spurgte vi, hvad I gerne vil læse om i vores næste nyhedsbrev, og der kom rigtig gode forslag og emner på banen. Jeres input er vigtigt for os, og vi er meget glade...

    0 kommentarer

    Indsend en kommentar

    Nyhed

    Kom godt i gang med mikrogrønt