Høj relativ luftfugtighed i drivhuset – del 5

- tiltag rettet mod at sænke relativ luftfugtighed og øge luftgennemstrømningen i drivhuset

Dette er del 5 i en serie af indlæg om luftfugtighed i drivhuset. Du kan finde del 4 her.

Inspicer planterne før du tager afsted, og fortæl evt. dine feriepassere, hvad de skal se efter, så de kan se evt. sygdomstegn i tide

Sygdom i vores hobbydrivhus er formentlig noget vi alle oplever før eller siden, i løbet af en sæson.

Der er mange faktorer der har indflydelse, og fremme af indeklimaet i drivhuset er noget vi er opmærksomme på, lang tid før vi planter ud og gennem hele sæsonen.

Sår og skader på planten og frugterne kan skabe grobund for udvikling og spredning af sygdom

Siden 2022 har vi eksperimenteret med forskellige tiltag, som kan supplere de tiltag vi har erfaret har betydning for indeklimaet i vores drivhuse, og dermed også optimerer vækstvilkårene for vores planter og medvirke til en længere og bedre tomathøst.

Vores strategi er at holde planterne sunde og raske så langt hen på sæsonen som muligt, og udsætte det tidspunkt hvor der kommer sygdom, og forhåbenligt reducere omfanget af det. 

Herunder kan du læse og se hvilke focuspunkter vi har arbejdet med.

For at følge effekten af vores indsats, har vi blandt andet anvendt forskellige sensorer som blandt andet måler og registrerer temperatur og relativ luftfugtighed døgnet rundt. Datamaterialet har givet os en bedre mulighed for at få konkret viden, som vi anvender til at justere vores tiltag, og måle effekten af dem, baseret på både vores registreringer og vores visuelle observationer.

Afdækning af jord

Afdækning af overfladen, kan skabe en barriere mellem planten og vækstmediet/jorden og er et tiltag der kan bidrage til at  sænke luftfugtigheden. Afdækningen kan hjælpe med at holde fugten i jorden og reducere fordampningen.

Der er flere materialer på markedet, vi har valgt at bruge en kraftig ukrudtsdug, der kan bruges år efter år.
Man kan vælge andre typer af afdækning, også græs, halm og planter. Her må man vælge den løsning der er bedst egnet også i forhold til ens øvrige strategi i forhold til blandt andet skadedyrsbekæmpelse og indretning af drivhus.

Præcis vanding og drypvandingsanlæg

Vanding i drivhus - drypvanding
Måden man vælger at vande på, kan enten bidrage eller reducere luftfugtigheden i drivhuset. Vandes der med vandslange, eller vandkande er det en fordel at minimere det område er vandes, og vande så helt nede ved jorden. Når vi vander med vandslange, kommer vi slangen ned i jorden og under ukrudtsdugen – og vander på et tidspunkt af døgnet, at overskydende vand kan synke ned og jordoverfladen tørre mest muligt op. Ved at anvende et drypvandingsanlæg, så kan man placere det sådan, at dryppene går igennem vandingsdug, eller slangen/vandudtaget er så tæt på jorden som muligt, og afdække omkring. Det kan bidrage til at reducere det område, der sker fordampning fra. Vi har overordnet set gode erfaringer med drypvandingsanlæg. Dog er der stor forskel på hvordan drypvandingsanlæg fungerer og hvor ofte der vandes, og om det kan reguleres. Vælger man drypvandingsanlæg, er det et af de punkter, vi anbefaler, man kigger nærmere på, før køb og opsætning.

Udluftning døgnet rundt

I løbet af døgnet vil luftfugtigheden variere i drivhuset, og nogen gange være for lav og andre gange for høj, særligt hvis alle døre og vinduer holdes lukket. Det kan man til en hvis grad påvirke og ændre på, ved at sørge for at lufte jævnligt ud – og særligt på de tidspunkter af døgnet, hvor der er risiko for forøget luftfugtighed.

Andre metoder, vi har fundet er nyttige til at fremme udluftningen hele døgnet er:

Fjernelse af glas i drivhuset

Vi har erfaret at det har en positiv effekt, at fjerne enkelte glas i drivhuset. Her hos os, fjerner vi glas i den ende, der er modsat indgangen, for at fremme luftcirkulation, og fugt kan slippe ud, og mindske den mængde, der sætter sig på glas og overflader.

Automatiske vinduer og tvangsåbning med automatiske vinduer

Udover at fjerne glas i endevæggen af drivhuset, har vi også monteret automatiske vinduer  som åbner og lukker efter vejrforholdene. De har dog den ulempe, at de ofte lukker om aftenen og ikke er åbne tidligt om morgenen.

Det vil være en fordel, om vinduerne kunne åbne og lukke efter også mængden af luftfugtighed, men det kan vores ikke. Derfor holder vi dem tvangsåbne også om natten, for at øge mulighederne for at fugt kan slippe ud. Vi har anvendt rørskåle som vi har klippet i passende stykker. Rørskålene kan let adskilles på den lange side og sættes omkring vinduesrammen.

Luftcirkulation

Optimering af vækstmiljøet er vigtigt når sygdom skal forebygges

Er der begrænset mulighed for udluftning, f.eks. fordi vinduerne er monteret med silikone og der er fravær af oplukkelige vinduer, så kan luftventilatorer være en mulighed

Ventilatorerne kan, afhængigt af hvor meget de kører, hjælpe med at

  • der ikke opstår stillestående luftlommer
  • fordele varme og luft i drivhuset mere hensigtsmæssigt
  • sænke generel luftfugtighed
  • bidrage til der ikke er fugtige overflader, ting eller planter
  • sørge for passende temperatur omkring blade og blomster.

SE OGSÅ DISSE INDLÆG

Topbeskæring af tomatplanter

I juli og august begynder der at komme mange opslag på nettet som handler om at topbeskæring af tomatplanterne. Måske det er noget, du selv har overvejet at gøre, men er i tvivl om det er en god ide eller ej. Her i denne artikel, ser vi nærmere på hvad topbeskæring...

Vanding med regnvand

Tomatplanter har brug for rigtig meget vand for at kunne vokse, udvikle tomater og ikke mindst til at afkøle sig selv.

Temperatur og skygge i drivhuset – højsommer

Det er varmt både ude og inde i disse ugerSørg for den rette temperatur i drivhusetI drivhuset skal der være varmt, derfor er det oplagt at sørge for at både vinduer og døre er lukkede. Men i perioder med meget sol og høje temperaturer er det vigtigt at sørge for at...

Solskoldning – solskader på tomater

Hvilke tomater er udsat Solskoldning eller solskader kan opstå  både på umodne grønne tomater og tomater der er ved at modne. Det kan både opstå på friland, som i drivhus og andre voksesteder. Hvorfor får tomater solskader? Solskoldning opstår, når tomater udsættes...
Vælg tomatsorter efter voksested

Voksested

Når årets tomatsorter skal udvælges, er det en god ide at vælge sorter, som kan trives på det sted, hvor man tænker den skal dyrkes.  Nogen sorter trives bedst i drivhus, hvor andre sorter trives bedst på friland og en del sorter kan dyrkes begge steder. Dernæst, er...

Planteproblemer: Rodhalsråd

Uanset om man er ny inden for tomatdyrkning eller har dyrket tomater i mange år, så oplever vi alle fra tid til anden at få problemer med planter som bliver syge, eller der opstår udfordringer på stængler, blade, blomster, tomater. Eller de bliver angrebet af...

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Nyhed

Kom godt i gang med mikrogrønt